Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Димитър Костадинов от МБАЛББ "Св. София":

Дни след първи симптоми човек трябва да се изследва за рак на белия дроб

Снимка: Архив

Грипоподобните симптоми, задух, гръдна болки и кашлица се сред първите признаци, които могат да са знак за белодробен рак, и в днешно време, много хора биха се усъмнили, че може да са заразени с коронавирус. При появата им трябва да се търси специалист в рамките на 7 до 20 дни.

Карциномът на белия дроб е сред най-смъртоносните и при мъжете, и при жените. При мъжете е втори по разпространение след простатния.

Хората с фамилна обремененост или друг тип риск от белодробен рак трябва да преминат през профилактичен преглед с образно изследване веднъж годишно и да обръщат внимание на всяка промяна в общото състояние.

Ако заболяването се открие навреме, то може да стане хронично, стига да се приложат най-модерните персонализирани терапии, изцяло достъпни и в България.

Това разясни в ефира на Радио София проф. д-р. Димитър Костадинов - завеждащ бронхологично отделение в МБАЛББ "Св. София" и по повод Месеца за профилактика на заболяването, който за втора година се провежда с информационна кампания „Поеми си дъх - за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб“.

„За съжаление туморният метаболизъм е свързан с производството на хормони и може да се появят симптоми, които няма нищо общо с белия дроб. Това може да забави диагностиката“, отбеляза проф. Костадинов.

По принцип над една трета от случаите се дължат на тютюнопушене, други 30% - на лош въздух. В България цигарите се причина за 80-90 на сто от пациентите с белодробен рак. Само в МБАЛББ "Св. София" годишно се доказват около 800  случаи, от които две трети – в късен стадий, който не позволява хирургично лечение, допълни специалистът. Средната възраст на пациентите е 65-67 години.

По думите на проф. Костадинов в момента у нас белодробните отделения са сред най-натоварените, но подчерта, че хората не бива да отлагат своевременните си изследвания и диагностика.

Чуйте разговора на Катя Василева с проф. Димитър Костадинов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деян Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39