Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изгубени в онлайн комуникацията

Как се отразява дистанционното обучение на студентите

Снимка: Pixabay
Онлайн формата на обучение е много добра и досега единствената реална алтернатива за студентите и преподавателите да продължат да осъществяват своето обучение, дори в тези ограничаващи условия. Това казва Смилена Маринова, студент, специалност “Международни отношения” в УНСС пред Радио София, в разговор за образованието и комуникационната среда в България. 

По думите ѝ тази система има и своите недостатъци. “Личното общуване, според мен, не може да бъде нито превъзхождано, нито сравнено с дистанционното (образование).

Като пример бих дала дискусиите, практиката, самия работен процес, взаимодействието между хората. Няма как да бъдат заменени и тези фактори са причината за по-ефикасното и полезно предаване на знания и тяхното усвояване от нас “. 

Друго предизвикателство пред онлайн обучението е техническото обезпечаване - на всеки се е случвало да има проблем с интернет връзката, претоварване на платформите.

“Избрах пътя на комуникацията, защото аз самата съм много комуникативна личност и смятам, че това е една от силните ми страни, която винаги съм искала да развивам, а и все повече става ясно, че комуникацията е ключът към всичко”, казва Зия Рихауи, студент “Връзки с обществеността” от НБУ.

Тя не харесва онлайн обучението и смята, че не ѝ се отразява добре заради липсата на физически контакт. “Обстановката онлайн не позволява същата концентрация, каквато има училището или университетът.

Единственото предимство е, че можеш да се включиш отвсякъде, независимо къде си”.

Зия Рихауи разказа също, че в нейната специалност дори изпитите са онлайн. “При нас не е толкова голяма разликата, но обстановката е много разсейваща, концентрацията липсва”.

Относно свободата на словото, смята, че го има, защото не може да бъде отнето, но това не означава, че не е нарушавано и потискано в интерес на определени личности.“И точно, защото е потъпкано, сме залети с фалшиви новини”.

Чуйте разговорите на Луиза Лазарова в двата звукови файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители

Днес Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители в Деня на Гражданската защита.  До 18 часа екипи на Гражданска защита и на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община, БЧК и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ разясняват на гражданите как да реагират при бедствия и аварии.  Регулярно..

публикувано на 18.07.24 в 15:51
Проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология във Военномедицинската академия

Проф. Ивайло Даскалов: Българите неглижират рисковите фактори, свързани със сърдечно-съдовите заболявания

България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания. Освен ниската здравна култура и липсата на профилактика, друг важен фактор за развитието им е затлъстяването на нацията. Много често артериалната хипертония протича безсимптомно, а нелекуването на високото кръвно налягане уврежда сърцето. Съветът на специалистите е да..

публикувано на 18.07.24 в 15:19
Велека Цанкова от

Мишо Йосифов и "Новините в джаза" представят своята Лятна емисия в последния ден на юли

Велека Цанкова за Лятната емисия на "Новините в джаза", която ще можем да видим на терасата на "Топлоцентрала" на 31 юли 2024 г.  и съвсем не е за изпускане, защото… "Подбрали сме музика със съвсем лятно настроение, ще има интересни кавъри на популярни пиеси, а в същото време разбира се, ще си посвирим и от авторската ни музика, която се..

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Започна реконструкцията на ул. "Опълченска"

Днес започва реконструкцията на ул. "Опълченска", което се случва 12 години след изготвянето на проекта. Дейностите стартираха от мостовото съоръжение при река Владайска на кръстовището с бул. Сливница, където вече са въведени и ограничения в движението. Участъкът, който предстои да бъде ремонтиран е до кръстовището на ул. Опълченска с бул...

публикувано на 18.07.24 в 12:22
Паметник на Левски в Ловеч

Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски

187-мата годишнина от рождението на Васил Левски ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония с военен ритуал пред най-големия паметник на Апостола на свободата в Ловеч . Заради летните горещини програмата по отбелязването на 187-годишнина от рождението на Васил Левски беше изтеглена за сутринта. От 9.00 ч. започва гражданското..

публикувано на 18.07.24 в 10:25

Горещо с възможност за превалявания

Атмосферното налягане ще се задържи близко до средното за юли.  Днес времето над страната ще бъде предимно слънчево и отново много горещо. След обяд в Северна и планинските райони на Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, като на места ще превали и прегърми. В отделни райони валежите ще са интензивни с временни..

публикувано на 18.07.24 в 07:15