Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За цвят и мерудия

Теория и практика на хаоса

Антония Енева
Снимка: Радио София

Здравейте, уважаеми слушатели. За цвят и мерудия ще прескачаме днес по диагоналите на изминалите дни. Досега се разхождахме, но това изисква едно друго състояние на душата - един друг екзистенц минимум, дето хем да ти е лежерно и спокойно, хем да ти е забавно и познавателно... А като гледам през рамо, то не останало - всичко е остъргано до кокал. За това ще прескачаме, като студентка преди изпит по западноевропейска литература, която току-що е разбрала за съществуването на Оскар Уайлд и продължава да си мисли , че „Идеалният мъж“ е всъщност Мартин Карбовски.

Както казва Атанас Мангъров „Това е като земетресение, като ураган, като природно бедствие“. За ковид епидемията го каза доцентът, но то си важи за всичко, което се случва около нас в момента.
Поне три са великите открития на 20-и век- теорията на относителността, квантовата механика и теорията на хаоса. Детерминистичният хаос е поведение на нелинейни системи във времето, което прилича на случайно, но не е такова по природа, защото се управлява от точни закони, изразени с уравнения. И аз доскоро вярвах в това – в логиката на хаоса и си казвах - има причина, то всичко си е пресметнато.

Ако си пиете редовно гинко билобата, а нея все още я има в аптеките, помните, че преди месец министър Сачева обеща детски добавки за всички с поетичната реплика: "Редно е да има една социална помощ, която не разделя хората, а която ни сближава всички заедно“.

Дотук обаче с поезията и детските за всички. Преди дни ГЕРБ се отказва от намерението месечните детски добавки през следващата година да са без доходен критерий и за всички семейства. Децата са си ваши. Има деца - има проблем. И Тиймс платформата също си е ваш ангажимент, защото повечето от подрастващите вече са у дома, на онлайн обучение, със или без родителски надзор. Според заповедта на просветния министър от 11 ноември, при постоянно нарастващ или голям брой на ученици и учители заразоносители на Covid-19 или с грипоподобни симптоми, директорите на училища могат да подават към министъра на образованието и науката аргументирани предложения за преминаване на обучение в електронна среда. Чиста работа - да му мислят директорите и те да се оправят с родителското настоятелство. Направени са анкети, а как се пише отговорност – с д или т няма значение. То ограмотяването да не е птичка, да избяга! Важното е да ги пазим - врабчетата, птичките и кокичетата - най-вече, че пролет иде и избори наедно с това! Светлото бъдеще ни зове, не бойте се деца, тогава и светофари няма да има, особено ония, дето си позволяват да мигат в червено: "От Мюнхен да тръгнеш, до Варна, а и до Бургас, а и до Истанбул, и да Солун, няма да има светофар. Виждате новите мостове, пазиме врабчетата..., спасихме кокичетата"... (Бойко Борисов)

Жестокостта ми се сломи...Аз като един отявлен привърженик на свободното слово, свободното придвижване и свободната любов изпаднах в нокдаун, не локдаун - да се прави разлика, като чух, че от Мюнхен до Варна, Бургас и Солун няма да има светофари. А кога ще стане това? Е, що е време, все е наше! Още Аристотел е смятал, че времето не може да съществува във вид на линия. В крайна сметка времето няма нито начало, нито край.

И що им е трябвало на Юлий Цезар и на папа Григорий да правят календари. У нас дати и крайни срокове са излишно разточителство на административен капацитет. Защото ние сме си държавата, в която всеки ден си е петък, 13-и... Кой ти гледа календара!

Ей, на - електронните медицински направления трябваше да са факт отдавна, последната дата, посочена от министъра на здравеопазването беше 6.11. Има ли такива - няма. А защо най-ясно обясни д-р Георги Миндов, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в София в ефира на една национална телевизия:

В четвъртък стана ясно, че Координационният център, който беше открит през септември и насочваше екипите и линейките на спешна помощ, каращи ковид пациенти към болниците, ще бъде закрит. Така да се каже - куцо решение се оказа.
"Какво мислите, че представлява този Координационен център? Един паркинг с 20 линейки и един лекар превърнат в кол-център, който върти по болниците." (д-р Г. Миндов)

Що пък нищо да не могат да направят - можеше телефон на доверието да стане поне. Така де, всеки има душа, каза премиерът:

"Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло. Вие сте познати лица, минете по коридорите, потупайте хората, успокойте ги. Всеки има душа.
А през това време икономиката и финансите да действат." (премиерът)

Дълговете продължават да висят, но виж душата, нея можеш да я нахраниш я с пилешка супа, я с чай..-. Прав е Мангъров – чай, супа… и надежда и мъдрост, добавям аз. В мигове на угнетеност и отчаяние ме крепи Фейсбукът на премиера. Винаги докосва нежните струни в моята душа на пътешественик. Как изглежда пътят за Белград Борисов показа  от джипа си разбира се, на здравния министър Ангелов и на шефа на "Пирогов" проф. Асен Балтов:
"Всичко това са нови мостове, Балтов, всичко това са нови кръгове. Всичко е направено в тиа месеци, докат' вървеше пандемията. Балтов, виж каква маркировка - бучи и те предупреждава, че не си на правилното място." (Бойко Борисов)

Ако можеше и за политиците да сложат такава маркировка - стъпва политик и всички разбираме, че не е на правилното място... Дано, ама надали!

Нямаше да има нужда от избори, народно въстание и нови машини за гласуване. Но като казах машини, мислите ми пак ме връщат към новия асфалт на магистрала "Европа", за да ми напомнят истинските ценности в живота - себеотдаването, благодарността и научните технологии:

- Няма стара машина тука, Ангелов.
- То само с нови техника става, г-н премиер, както в "Пирогов" - нов скенер, нов ЯМР (бел. ред - едрено-магнитен разонанс)... Само с нова техника се постигат резултати."

Прав е министър Ангелов. Дай боже в болниците ни да има повече такава техника! Що се касае до политиката обаче, само с нова техника и нови номера не става - трябват и нови хора май...

А до тогава, старите хора, онези извън политиката, ще продължат да се лутат по зелените коридори, онези в магазините и аптеките. В четвъртък по заповед на министъра бяха от 8 до 10 часа. В петък вечер се оказа, че от събота се добавя бонус часове от 13.30 до 16.30. Това към теорията на хаоса.
А практическият изпит съседката баба Данче абсурд да го издържи. С нейния факултетен номер 380422, пак ще забрави да купи аспирин. Туршия ли ще правиш, питам я аз. Не, бе, ще го пия, че бил дефицитен – отговаря ми тя и ребром ми вкарва въпроса: А утре кога ще пазаруваме? Е, знам ли, казвам й. Слушай радиото, той министърът ще каже довечера. Та, по живо, по здраво, бабо Данче, и вие уважаеми слушатели!

И нали си знаете - целият този хаос си е за Цвят и мерудия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55