Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документален филм показва "омразните" контрольори като хора

Кадър от бъдещия филм

Филм за агресията в градския транспорт и на улицата. Така резюмират документалния филм "Стражарите на нашата съвест", който се снима в момента под режисурата на Станислав Дончев.

Камерата проследява всекидневни моменти и конфликти на хора на различна възраст, но с професии, които упражняват някакъв контрол – в градския транспорт, за неправилно паркиране, служители на реда (катаджии), призовкари.

Някои наричат тези професии „най-омразни“, но те са необходими за обществото, обясни пред Радио София проф. Петя Александрова, преподавател в НБУ и съсценарист на филма (заедно с Теодора Дончева).
„Върху тях се изсипва това неудобство, което изпитват гражданите, когато нарушават правилата. От една страна всеки осъзнава, че трябва да има закон и ред, но всеки ден някой на дребно, хитряшки ги нарушава. Във филма показваме, че хората контрольори са нормални хора като нас, имат свой живот, с хобита и лични интереси. Но непрекъснато усещат, че са прицел и обект на неприязън и агресия.“

Петя Александрова уточни, че снимачният процес не върви гладко, заради епидемията (в момента в градския транспорт не се налагат глоби, а се продават билети), а и заради изискването и стремежа да се запази достойнството на нарушителите (оператор е Стефан Бояджиев).

„Идентифицираме се с нашите герои, гледната точка на нарушителите ще остане зад кадър. Това не е публицистика, търсим наблюдението“, допълни сценаристката.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Петя Александрова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Протест в столицата година след смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Една година след смъртта на Ани и Явор, чийто живот бе отнет на пешеходната пътека при кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Русе" в София, от Фондация "Ани и Явор: Ключът е любовта" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата“ организират протест тази вечер на мястото на инцидента. В знак на съпричастност след трагедията, при..

публикувано на 08.05.24 в 10:11
Диана Русинова

Диана Русинова: Да се възстанови последната законна организация на движение по бул. "Партиарх Евтимий" и "Витоша"!

Някои експерти по движение по пътищата са в потрес от проекта за реорганизация на движението по бул. "Партиарх Евтимий", "Витоша" и "Фритьоф Нансен" . " Не сме против велосипедните алеи и София да се развива като екологично чист град. Не мисля и че по-трудното за някои паркиране назад е проблем. Лошото е, че хора, които дойдоха на власт с..

публикувано на 08.05.24 в 09:16

20 градуса в София, но ще вали

Днес  ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Около и след обяд на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Значителни по количество ще са валежите в Западна и Централна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток и с него ще започне да нахлува хладен въздух ...

публикувано на 08.05.24 в 07:20

Перфектната формула за баланс във всекидневието ни е 3x8

След двата големи християнски празника в едно Великден и Гергьовден е време отново да пренастроим себе си към обичайния работен ритъм. Вероятно някои от нас по време на тези празници са планирали и други – лятната семейна отпуска например.  Какъв е добрият баланс между делници и празници, за да не се налага да си почиваме и от празниците и..

публикувано на 07.05.24 в 17:10
Весислава Антонова

Весислава Антонова: Не бива да отслабва класическата функция на медиите - да бъдат критици

На общоевропейско ниво и по-специално в страните от Източна Европа днес сериозно личи замирането на културата на дебата . Народното събрание се е превърнало в някакъв символ на този вид култура, на липса на диалог. Медиите, които трансферират идеи между политиците и обществото, също са заразени от тази култура на липса на диалог. Това..

публикувано на 07.05.24 в 16:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Различните партии ще приложат различни кампании

Предизборната кампания започна още при опита за ротация в управлението. Явно са усещали, че изборите наближават. Сега е важна подребдата на листите, лидерските сблъсъци, както и посланията. Различните политически партии ще имат нужда от различни кампании , подчерта в коментара си коментира пред БНР-Радио София социологът Евелина Славкова ,..

публикувано на 07.05.24 в 15:15

Д-р Тимен Тимев представя новата си книга "Секс, молитва, революция"

Д-р Тимен Тимев е един от най-авангардните писатели на нашето съвремие. Практикувал е като психиатър в Севливо, Карлуково и София. Той е един от най-дълбоките изследователи на човешката психика, личностно и духовно развитие. Тимен Тимев е автор на редица книги, философски трактати и драматургични пиеси. Използващ псевдонимът Материус..

публикувано на 07.05.24 в 14:44