Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петиция призовава за нови пунктове за даряване на кръвна плазма

Снимка: БГНЕС

Сдружението, популяризиращо в България метода за лечение на Covid-19 с кръвна плазма, стартира петиция за разкриването на центрове за даряване на хиперимунна плазма в областните градове.

Само допреди месец и половина проблемът в тази област беше с недостига на пациенти, преболедували коронавирусна инфекция и готови да дарят плазма. Сега желаещи има, но в Националния център по трансфузионна хематология в София, който снабдява цяла България, апаратите за плазмафереза са само два и часове се записват за седмица напред.

Добрата новина от миналата седмица е, че плазма вече може да се дарява и в Пловдив и Варна, но предвид увеличаващите се случаи и те не могат да покрият огромната нужда от хиперимунна плазма.

Д-р Павлина Михайлова, един от основателите на сдружението, каза пред Радио София, че има много хора, които искат да дарят плазма, но трябва да чакат с дни и седмици. Ефективността на лечението с плазма обаче рязко спада 14 дни от началото на боледуването. И тъй като обикновено случаите, в които се дарява за конкретен болен, са спешни, започна практиката да се дарява кръв, от която впоследствие се извлича една доза плазма с антитела. По този начин не се чака толкова дълго за ред, но ефективността на дарителството спада, защото един донор помага само на един болен. По закон даряването на кръв може да се извършва само веднъж на 60 дни. В същото време при даряването на плазма чрез плазмафереза с една процедура се отделят три дози плазма и, тъй като няма никакъв възстановителен период, човек може да дарява четири-пет пъти само за един месец.

Д-р Михайлова посочи, че един апарат за плазмафереза втора употреба не е особено скъп (около 40 000 лв) и може да бъде доставен в кратък срок. За всеки новооткрит дарителски център е нужен и по един специалист по трансузионна хематология. Такива лекари се броят на пръсти, но все пак ги има в редица областни градове, разясни още тя. В тези временни пунктове плазмата ще бъде извличана, а нейната обработка ще бъде извършвана в съответните регионални центрове по трансфузионна хематология. 

Важно е да отпадне и изискването дарителите да имат положителен PCR тест, тъй като то допълнително стеснява кръга на евентуалните донори. Редица медицински специалисти вече се обединиха около становището, че то е ненужно и е напълно достатъчно дарителите просто да имат антитела, което се доказва с отделен тест.

Чуйте интервюто на Антония Каменичка с д-р Павлина Михайлова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има ли протести на медицинските служители

Медицинска федерация "Подкрепа" започва подготовка за провеждане на национални протести и организиране на поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл "Здравеопазване". Причините: липсата на нов колективен трудов договор, както и отказът на работодателите да увеличат основните възнаграждения на медицинските..

публикувано на 29.08.24 в 17:33
Павлина Илиева

Ще има ли туристически гаранционен фонд

В столицата се проведе работна среща по предложената от Министерство на туризма схема за създаване на Туристически гаранционен фонд. Тя беше организирана от Сдружение на туроператорите и туристическите агенти "Обединение "Бъдеще за туризма". До 2 септември 2024 г. включително трябва да са ясни становищата от общественото обсъждане на проекта за..

публикувано на 29.08.24 в 15:55

Шерлок Холмс се завръща у нас в ново издание на сборник разкази

На 22 май 2024 година се навършиха  165 години от рождението на британския писател сър Артър Конан Дойл, останал в историята като литературен баща на прочутия детектив Шерлок Холмс и на неговия помощник – д-р Уотсън. По повод тази годишнина излиза ново издание за известния детектив – сборникът "Шерлок Холмс и кървавият диамант"...

публикувано на 29.08.24 в 14:25

Нови Граждански академии за НПО под мотото "Силата е в знанието"

Тази есен  Гражданските академии за НПО  се завръщат с нови  3 издания, с богата обучителна програма обединени от мотото “Силата е в знанието“ И през новия сезон те  продължават да помагат на хората на сектора с богата обучителна програма. За втора поредна година те са в помощ на хората с големи идеи, с които искат да променят света ,..

публикувано на 29.08.24 в 12:55
Творба на Vlad Parashiv

Над 35 творби показват възприятията за свободата на 20 румънски артисти

Преди около 35 години много българи научихме, че Libertate на румънски език значи Свобода . Това отново си припомняме с изложбата, която се открива на 2 септември в столичната галерия "София прес" , в която участват 20 румънски художници. А обединяващата тема е изразена в скандиращото заглавие на концептуалната експозиция е..

публикувано на 29.08.24 в 11:28

Фалшиви доброволци злоупотребяват с името на БЧК

От Българския Червен кръст (БЧК) предупредиха за възможни злоупотреби и измами от нейно име. Повод дават сигнали за фалшиви доброволци, които са звънели на вратите на възрастни хора и са събирали дарения уж за благотворителност. БЧК не извършва продажба, реклама и разпространение на лекарства, лекарствени продукти и хранителни добавки,..

публикувано на 29.08.24 в 09:41

Над 120 събития в 3-дневния фестивал "Реките на София" в Южния парк

Над 120 събития са предвидени през следващите три дни (от 30.08. до 1.09.24) по време на традиционния фестивал "Реките на София" , който този път ще се проведе на бреговете на Перловската река в Южния парк. След гвоздеите в програмата е и конференцията „Бъдещето на Перловска река” , в която ще участват кметове на различни..

публикувано на 29.08.24 в 09:12