Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 25 ноември Българската православна църква отдава почит на Свети Климент Охридски

Свети Климент Охридски
Снимка: pravoslavie.bg

На 25 ноември Българската православна църква отдава почит на Свети Климент Охридски - средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици.

Предполага се, че Климент е българин, роден в Югозападна Македония. Данните за живота му преди неговата дейност в България са оскъдни. Те се намират в две гръцки жития: "Пространното житие на Климент Охридски" от Теофилакт Охридски (1084-1107) и в "Краткото житие на Климент Охридски" или т. нар. "Охридска легенда" от друг охридски архиепископ и също грък — Димитрий Хоматиан (1216-1234).

"Предполага се, че Климент е участвал на млади години още в хазарската и аланската мисии на Кирил и Методий през 859-861 г. Безспорно Климент участва и в мисията на Кирил и Методий във Великоморавия като техен ученик. В някои по-късни славянски жития се казва, че презвитер Климент е бил ръкоположен заедно с Наум в свещенически сан от папата в Рим в 868 г., преди смъртта на св. Кирил.

След смъртта на Кирил в Рим през 869 година той се връща с Методий в Панония и Великоморавия, а след като Методий почива (пролетта на 885 г.), Климент, заедно с избрания от Методий за негов наследник Горазд, оглавяват продължаващите спорове с германския клир и новия моравски княз във Великоморавия. 

Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език, той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения.

В "Краткото житие" се казва, че той "измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил". Затова обикновено се смята, че той въвежда и кирилицата, макар че е по-вероятно тя да се развива постепенно под силно византийско влияние в Преславската книжовна школа в началото на X век.

Изображения на св. Климент се срещат от началото на XIV век на икони и стенописи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Bandanna е новата група на Анна-Мария Въртовска

След дълго търсене Анна-Мария Въртовска създаде своя група , чийто песни вече можете да чуете в софийските клубове. Групата се казва Bandanna , по идея на приятел на вокалистката. "Много, много тежки критерии. Трябва да са ужасно красиви, невероятно талантливи...", разказва за подбора на музикантите, с които да свири Анна-Мария. В крайна сметка..

публикувано на 11.07.24 в 11:23

Горешляци 2024 с богата програма в Банкя

Столична община - район "Банкя" кани всички на своя празник от 12 до 15 юли 2024 г. на празника Горешляци 2024 по случай 55 години от признаването на Банкя за град. Някои от акцентите са моноспектакълът "Неведение" на Албена Ставрева, концертите на поп сензацията DARA и на фолклорната прима Гуна Иванова. Посетителите ще могат да видят мюзикъла..

публикувано на 11.07.24 в 10:43

Инициатива по разпознаване на песента на птиците

Инициативата "По песента ще ги познаете" на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ангажира хора с нарушено зрение в опазването на природата. "По песента ще ги познаете" е иновативен проект на Българско дружество за защита на птиците, чрез който се насочва вниманието към характерните, видовоспецифични звуци, които издават птиците. По..

публикувано на 11.07.24 в 09:51

Жегата остава и днес

Днес също ще бъде предимно слънчево и горещо. Ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места в следобедните часове ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 34° и 39°, в София – около 34° . Над Черноморието ще преобладава..

публикувано на 11.07.24 в 07:20

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05