Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анастас Стефанов: Конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма

Анастас Стефанов
Снимка: Тренд
40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел на се намали населението на земята. Това показват данните от проучване, направено в началото на ноември.  

“Изследването показва, че и нашето общество не е изолиран случай, а е част от световната тенденция, в която доминиращата среда на социални мрежи и все по-засилващата се виртуална социална среда, генерира много бързо в оборот безброй конспиративни теории, поради факта, че все повече живеем в една хаотична динамика, която е много трудна за обяснение.

Тази трудност на обяснението генерира много благоприятна среда именно за развитие на такива конспиративни теории”, казва социологът Анастас Стефанов от Изследователския център “Тренд”.

По думите му конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма, която дава реванш на част от обществата по света, в това число и българското, да разкрият задкулисната интрига на това, което не могат да си обяснят. 

Това не е първото проучване по темата. Като цяло се забелязва спад на подкрепящите конспиративните твърдения. Въпреки това най-екзотичната опция сред конспиративните теории - тази, че Бил Гейтс ще чипира българите, все още има значителен дял - близо една пета, т.е. всеки пети българин, 17% са 930 000 пълнолетни български граждани се солидаризират с това твърдение, че е създадено с целта да се сложи чип чрез ваксината.

“Все още има неизвестности около този вирус и именно те създават тази благоприятна почва през информационната среда, да продължава създаването на конспиративни теории”, обяснява Анастас Стефанов.

Чуйте целия разговор на Данаил Конов в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване

Всяко научно дружество за конкретни заболявания (автоимунни, онкологични, алергични) излиза със становище по отношение на ваксинирането срещу Covid-19 . Важно е да се разбере от хората и да се знае, че ваксините, които вече се поставят, са ефективни, с добър профил на безопасност. Това се отнася както за RNK, така и за векторно базираните..

публикувано на 22.01.21 в 15:08

Георги Малчев: Всеки може да подреди за себе си 10-те положителни емоции

Нагласите, с които възприемаме нещата, и действията ни са това, което определя как се чувстваме. Има 10 положителни емоции, които зависят от нас, и независимо какъв е стресът около нас напоследък, ние можем да имаме една много позитивна година, каза пред Радио София Георги Малчев преподавател по маркетинг и реклама в Нов български университет...

публикувано на 22.01.21 в 14:44

Раздялата - необходимата крачка към ново начало

Раздялата се приема от много хора като нещо изключително драматично. Истината обаче е, че тя е нещо съвсем естествено. Раздялата е абсолютно необходима, защото без нея няма как да се осъществи новата среща.  Две дами организират безплатен семинар, който учи хората как да се справят с раздялата. Организатор на семинара е Антоанета Атанасова от..

публикувано на 22.01.21 в 14:06

Всяка година има хиляди изоставени или изгубени котки и кучета

Наскоро излязоха резултати от проучване на Алианса по темата за търговията с породисти животни в ЕС, която бележи ръст след началото на COVID-19. Анализирани са сайтове за обяви от 26 страни в ЕС. Резултатите показват, че всеки ден близо 438,000 кучета и 80,700 котки се предлагат по обяви и реклами в Интернет в страни от ЕС. Голяма част от тях не..

публикувано на 22.01.21 в 13:23

НЗОК вече заплаща всички методи за лечение на епилепсия

Всички методи за лечение на епилепсия вече се реимбурсират от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Досега та покриваше лечението с медикаменти, както и хирургичните интервенции за повлияване на пристъпите. България беше единствената страна от ЕС, в която възрастните пациенти трябваше сами да заплащат устройството за стимулация на вагусовия..

публикувано на 22.01.21 в 13:03
Проф. Георги Каприев

Проф. Георги Каприев: Най-после не говорим за преход, а за смяна на модела

Тезата за политически преход на страната е капан, в който умишлено ни държат съвременните политици. В момента ние сме в модел, който очевидно не ни харесва. Проектът за Национален стратегически документ на България, озаглавен "За отговорно управление с участие на гражданите" , е първият жест и твърдение от високо административно място, с..

публикувано на 22.01.21 в 12:09

Семейно спускане със шейни ще даде началото на "Витоша зимен фест 2021"

Първата на Витоша обособена зона за спускане с шейни ще бъде открита по инициатива на Фондация „София – европейска столица на спорта" тази събота, на 23 януари, в рамките на "Витоша зимен фест 2021". Мястото на „Шейни зона“ е малко над хижа „Алеко“, на 250 м встрани, до стария скивлек „Боби“. “Хората отиват на Витоша с децата и шейните, за да се..

публикувано на 22.01.21 в 11:14