Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Борислав Велков:

Преди всичко да запазим работните места и стабилната си психика

Борислав Велков
Снимка: личен архив

Първото и най-важното сега е да бъдат спасени работните места - в сферата на туризма, на конгресната индустрия, в заведенията. След като бъдат запазени позиции и бизнес, трябва да се погледне към опазването на устойчивото психическото състояние на хората. Паралелно с това трябва да се изготвят устойчиви икономически политики за бъдещ период. В това е категоричен Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК:

"Свидетели сме на "верижна катастрофа" и част от последствията все още не са установени. Преместването на събития е с години напред и затова трябва да се намерят икономически мерки, които да подпомогнат нещо, което няма да се осъществи сега, но щетите са в момента."

НДК е ротационен председател в момента на Българско конгресно бюро, което миналата седмица заедно с още пет сдружения в сферата на туризма, хотелиерството и събитийния мениджмънт създаде Конфедерация на българския туристически бизнес. По този повод Велков коментира:

"Кризата и цялата ситуация, не само в България, а и по света е толкова тежка, че никой не може да се справи отделно. Всички членове на Конфедерацията са свързани и единственият начин да преодолеят това изключително сериозно предизвикателство е да бъдат заедно в трудния момент."

Пандемията и кризата водят до загуби за милиони. Конгресните събития са едно голямо перо, което отпада. До началото на месец март почти няма събития, които ще се проведат в НДК, посочи Велков, но изрази изрази оптимизъм, че 2021 година ще бъде година на планиране и начало на възстановяването. Въпреки цялата ситуация, големи конгресни дестинации вече се подготвят за събития през следващите пет години. И това е още един показател колко нужно е подобно обединение между различните сдружения.

Борислав Велков, който е директор и на Българска фестивална асоциация, отбеляза също, че България има нужда от много фестивални сцени и на различни по мащаб фестивали, които да обхващат повече и различни публики. Той припомни, че много нови сцени са се появили през последните години, не само в София, но и в страната и това произтича от различния характер на фестивалната култура. Културният живот също се опитва да се адаптира онлайн, донякъде успешно, но основният недостатък на тази форма е липсата на контакта с публиката. Добрият пример в случая е запазването на дейността на няколко културни пространства като “Перото” Театър “Азарян”, “ДНК”.

Чуйте интервюто на Катя Василева с Борислав Велков.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунитетът при хората, прекарали Covid-19, ги защитава и от британската мутация на вируса

Имунитетът при хората, прекарали Covid-19, ги защитава и от британската мутация, съобщиш ръководителката на руския регулатор Роспотребнадзор Анна Попова, цитирана от ТАСС. "Имунитетът, който се създава след прекараната от хората болест и инфектирани с обичайния щам на коронавируса, остава много ефикасен и противодейства на британския щам, който..

публикувано на 26.01.21 в 19:11

БАЗ и СЗБ не са съгласни да отварят заведенията на 1 март

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са участвали в преговори относно дата за отваряне, заявяват от БАЗ и СЗБ. Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били..

публикувано на 26.01.21 в 18:37

MELBA #13 със специално издание с Нолан Джайлс

MELBA #13 - специално издание с Нолан Джайлс Мелба #13 e специална, вълнуваща и внася смисъл и оптимизъм в новата година. Главният герой в новото издание e популярният редактор и критик по темите дизайн и архитектура на реномираното списание Monocle и водещ на Monocle on design Нолан Джайлс. “Това е 13-то издание на събитието MELBA на живо . Правим..

публикувано на 26.01.21 в 17:38

Европа е затворена, но има възможност за екзотични пътувания

Туризмът е един от секторите, които най-силно пострадаха от Covid-кризата.“Действително е много тежко. Част от колегите не са работили вече цяла година, след месец започва и втора година. Тежко е не само за нас, а за целия туристически сектор, казва Николай Минов - председател на Асоциацията на екскурзоводите в България. По думите му, има..

публикувано на 26.01.21 в 17:06

Адриан Николов, ИПИ: По-развитите райони пострадаха повече от по-изостаналите

Институтът за пазарна икономика представи доклада „Регионални профили: показатели за развитие“. Изследването се основава на 64 индикатора, които оценяват икономическата и социалната среда в 28-те области в страната. В допълнение е представен и специален анализ „Covid-19 и регионалните пазари на труда през 2020 година“, който разглежда в дълбочина удара..

публикувано на 26.01.21 в 16:35

Книгата „Бъдещето на почти всичко“ - добро познаване на миналото и настоящето с ясен поглед към бъдещето

Книгата „Бъдещето на почти всичко“ от Патрик Диксън вече е на българския книжен пазар.  “Това е книга, която се опитва да направи прогноза за следващите 100 години, като разбира се, тази прогноза е хипотетична. Авторът няма претенции да бъде Нострадамус, тъй като той е рационален човек, - не разчита на прогнози, които са интуитивни, а на такива, които..

публикувано на 26.01.21 в 16:10
MIa D

Mia D: „Baby 1 2 3“ се роди след две любовни разочарования

Младата R&B певица MIA D. изпрати 2020 година с нов сингъл и си пожелава една по-добра и успешна 2021 година. Песента „Baby 1 2 3“ е вдъхновена от любовните разочарования на изпълнителката: „Изключително съм развълнувана да ви представя песента, която подготвям вече почти три години, а именно “Baby 1 2 3”. Роди се много спонтанно и естествено в..

публикувано на 26.01.21 в 15:50