Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В новото издание на "Слънчев джаз+":

Джаз стандарти от сесии на Хорхе Пардо с пианиста Жил Голдстейн

Хорхе Пардо
Снимка: jorgepardo.com

Кaкто обещахме, всяка декемврийско предаване започва с коледна джаз-пиеса - в случая, това е "The Christmas Song" на Стейси Кент.

Отново слушаме и Карла Бруни - с посветената на съпруга ѝ Никола Саркози "Le garcon triste" и с испанската мелодия, позната ни от филма на Саура "Да отгледаш гарвани" ("Porque te vas").

Един от "кръстниците" ни, Хорхе Пардо, ни радва с Бруклинските си сесии с пианиста Жил Голдстейн, където претворяват джаз стандарти, като "Lush life", "Body and soul" и "I loves you Porgy".

"Средновековният джаз квартет" на свой ред, в началото на 60-те прави първите класически апроксимации на "How High The Moon" и "Autumn Leaves".

Финалът е с два записа от концерта без публика в студио 104 на Радио Франс на друг наш приятел - китариста Нюен Ли. Оттам слушаме "The Single Orange" и "Hipocampus".

Още за предложената музика и плейлисти с нея в платформата ни за музика и култура.

Нощта е млада, дори и в повторението ни рано събота сутрин.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Завръщане" - ново от Милица Гладнишка и Десислава Софранова

Няколко добри, творчески настроени приятели се събират по време на локдаунана и с лекота и настроение създават едно музикално бижу. " Завръщане " е песен, която припомня за " доста дефицитни вече състояния като близостта, прошката и приятелството ", споделя в социалната мрежа Десислава Софранова - автор на текста и музиката.  Прекрасният глас на..

публикувано на 20.04.21 в 10:52
Давид Хелбок специално за радио София

Разкажи се - Давид Хелбок

В петък, 23 април от 11 вечерта, "Слънчев джаз+" представя премиерно новия проект на австрийския пианист Давид Хелбок "The New Cool". По този повод той даде телефонно интервю и след като поздрави слушателите ни, изброи петте композиции, които го определят като музикант: Здравей, Давид. Cool ли са нещата при теб? (смях) – Cool, разбира се...

публикувано на 18.04.21 в 16:20
Ерел Бесон в студиото на Радио Франс

На живо с Ерел Бесон и Гарбарек трио с Кийт Джарет

Както ви обещахме вчера в краткото представяне на Франко Амбросети, днес започваме с току-що излезлия му албум "Lost Within You". От него слушаме известната ни от "Kind of Blue" на Майлз Дейвис "Flamenco Sketches", следвана от пиесата на Хорас Силвър "Р eace".  Франко Амбросети – когато малкото е повече Преди десетина години за пръв път ви..

публикувано на 16.04.21 в 09:45
Франко Амбросети бенд

Франко Амбросети – когато малкото е повече

След шест десетилетия на сцената, швейцарският тромпетист Франко Амбросети предлага " Lost Whithin You " - един албум, изпълнен с балади .  Началото е с композицията на Хорас Силвър „Pеасе”, където на пианото е не друг, а Джак ДеДжонет, барабанистът на Кийт Джарет. Китарата е на Джон Скофийлд, в останалите композиции пианото е на Юри Кейн, като ДеДжонет..

публикувано на 15.04.21 в 09:30
Амазония, видяна от Себастиао Салгадо и изфантазирана от Жан-Мишел Жар

Двете Амазонии на Жан-Мишел Жар

На 7 април във футуристичната Парижка филхармония трябваше да се открие фотографската изложба, посветена на Амазонската джунгла на майстора на фото и кинокамерата Себастиао Салгадо. Засега новата дата е 20 май. 6 години той живее и работи в Амазония, снима природата и хората там. Музикалното потапяне в образите му е дело на Жан-Мишел Жар –..

публикувано на 10.04.21 в 09:15
Стефания Патане

Сицилианката Стефания Патане с откъси от последната ѝ продукция

Смелостта да опитваш - така можем да резюмираме силното дамско лидерско начало на "Слънчев джаз+". Първата участничка е френската тромпетистка  Ерел Бесон , наше откритие на фестивала "Джаз под ябълковите дървета" преди около десетина години. Новото в последните ѝ продукции е доброто вокално допълнение на въздушния ѝ почерк, благодарение..

публикувано на 09.04.21 в 09:25

Якоб Бро раздава надежди и с албума „Ума Елмо”

Якоб Бро е датски китарист, когото имахме удоволствието да покажем на поредния „Джаzz+ фестивал” 2012. В 2021, с ново трио и също толкова мечтателна музика, той отново привлича вниманието. На мястото на барабаниста Йон Кристенсен, когото слушаме с Кийт Джарет, Ян Гарбарек и Паоло Фрезу е Хорхе Роси, а тромпетистът сега е Арве Хенриксен, ваятел на ледени..

публикувано на 08.04.21 в 10:28