Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Ташева - книжен блогър:

При четящите има много интересни тенденции тази година

Милена Ташева - съосновател на платформата “Аз чета”
Снимка: milleniumbg.eu
Кои книги предпочетоха четящите хора у нас през тази година – разказва съоснователят на платформата “Аз чета” Милена Ташева – известен книжен блогър. Според нея има много хора, които не са успели да се фокусират върху книгите, но има и такива, които успешно са "избягали" от реалността именно чрез книгите. 

“Желанието да се справим по най-добрия начин със ситуацията, в която ни се наложи да живеем и да вземем най-доброто от нея, породи много закачки от типа на: “Ето, сега ще имаме възможност да наваксаме с всички книги, които сме си купили през годините, защото имаме време да четем".

Оказва се обаче, че много читатели изпитваха затруднение да четат, изобщо да мислят за книги, заради стреса, който самата ситуация оказа върху нас. Някак не успяваме да се откъснем от ситуацията. Други успяха да избягат от всичко, което ни заобикаля, именно през книгите и през литературата. Има много интересни тенденции тази година”, казва Милена Ташева.

Според нея, ако има една позитивна страна на всичко, което ни се случи, това е, че културни инициативи като Софийския международен литературен фестивал, който тази година се проведе онлайн, успя да надскочи границите на София. Това може да стане златен стандарт и всички културни събития могат да имат онлайн формат, който да ги прави достъпни не само на регионално и локално ниво.

По думите ѝ хората през тази година са станали много по-склонни да рискуват, да излизат от зоната си на комфорт и да избират заглавия, към които не биха посегнали. Това, според нея, се дължи на факта, че издателствата обръщат повече внимание на комуникацията си с читателите и като цяло издателствата разширяват дигиталните си възможности. 

По отношение на читателските предпочитания през годината, Милена Ташева посочи, че е естествено в период на криза, читателите да се обръщат назад към историческите заглавия, където търсят добри примери. Това обяснява и защо книгата “Топ мистериите на България” на Слави Панайотов е толкова успешна. 

Освен това книгите за Втората световна война, както и темата за прехода, са винаги актуални заради склонността на хората да се самоанализират.

Чуйте повече за книжния пазар у нас през последната година в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад мъж се нуждае от средства за лечението си

Константин Сакаян е част от администрацията на Комисия за защита от дискриминация. За жалост, при него е установено злокачествено образувание в единият крак, а именно "Сарком на Юинг", което е силно прогресиращо. Той е спешно е насочен към клиника в България, но поради влошаване на състоянието му Косьо и майка му са потърсили възможмост за лечение..

публикувано на 13.05.24 в 18:45

Първо издание на инициативата за пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе в Банкя

Първото издание на събитието по пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе на 18 май 2024 г. в Банкя. То се организира от родителите на загиналия в пътен инцидент 17-годишен Стефан Стефанов, които основават фондация с неговото име. "Чрез това събитие искаме да посеем зрънцето на отговорността. И да покажем по иновативен начин,..

публикувано на 13.05.24 в 18:23

Призове за най-добър учител на годината

Връчиха наградите на националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на конкурса са номинирани 70 учители и директори, като измежду тях бяха наградени победителите в десет направления, каза председателят на СБУ д-р на икономическите науки Янка Такева. Направленията са предучилищно възпитание и подготовка; начално образование;..

публикувано на 13.05.24 в 17:20
Ирина Стоянова и Андреа Драгов

Необичаен фестивал за триизмерно изкуство ще обедини всички изкуства в рамките на 4 дни

Ирина Стоянова и Андреа Драгов са организатори на Фестивал за мултиизмерно изкуство Delta Dimensions, един необичаен фестивал, въвеждащ ни в мистериозния свят на огледалата. "Нарекохме го Мулти арт фест, което означава, че той се състои от множество различни изкуства, а целта е те да бъдат съчетани заедно в един поток на въображението...

публикувано на 13.05.24 в 17:16

Бизнесът у нас

Плановете на бизнеса да наема нови хора през предстоящите шест месеца до септември са умерени. В същото време дефицитът на кадри продължава да е най-големият проблем на пазара на труда. Това показва шестото прогнозно проучване на пазара на труда на Българската конфедерация по заетостта, която обединява най-големите HR агенции в страната. В..

публикувано на 13.05.24 в 16:04

В дебютната си изложба Изабел Иванова поглежда към храната като изкуство

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с младата художничка Изабел Иванова. На 14 май тя ще открие своята дебютна самостоятелна изложба , носеща краткото, но експресивно заглавие „Яж!“, която е насочена към визуалното "поглъщане" на цветовете и многообразието на храната. Изабел е родена във Видин, занимава се с изкуство от..

публикувано на 13.05.24 в 15:20

Евден Димитров – EVDN представя новия си сингъл "Monroe"

Евден Димитров – EVDN направи премиера в Радио София на новия си сингъл„Monroe”.В него той си колаборира с певицата Лили Янакиева „Последните две години имахме удоволствието да свирим заедно, също и на промоцията на „Семейни ценности“. Мисля, че нейния глас е уникален. Много добро попълнение към нашия колектив“, каза EVDN. Той сподели,..

публикувано на 13.05.24 в 14:58