Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Конкуренти, последователи или клонинги има Дядо Коледа

| обновено на 24.12.20 в 16:39
Широко разпространена е хипотезата, че св. Николай е първообразът на Дядо Коледа

Пандемията от Covid-19 няма да възпрепятства Дядо Коледа и тази година да извърши своята традиционна обиколка около света и да раздаде подаръци на послушните деца.

В 12 часа днес, след като излязоха негативните резултати от PCR тестовете на целия му екип, той потегли с шейната и 9-те си елена на най-вълнуващата и дългоочаквана ежегодна околосветска обиколка - разбира се, спазвайки стриктно всички противоепидемични мерки. От пресцентъра му в Лапландия съобщиха, че тази година той ще влиза през комините след щателна дезинфекция и ще носи специална предпазна маска, ушита от баба Коледа, така че да пасва на брадата му. Най-нетърпеливите деца и още по-нетърпеливите им родителите отново ще могат  да следят обиколката в сайта на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване или накратко NORAD.

Кой обаче е Дядо Коледа и защо носи подаръци? И има ли роднинска връзка с дядо Мраз? Фигурата му винаги е била обвита в известна мистика и все още остава ненапълно разгадана. Зададохме този въпрос на пресцентъра му, откъдето получихме твърде общ отговор:

Г-н Коледа, известен още като Санта Клаус и Крис Крингъл, е благороден белобрад старец, който обича децата и е посветил живота си в това да ги мотивира да бъдат добри, да се стараят в училище и да слушат родителите си. Това той прави като всяка година на 25 декември поощрява заслужилите с подаръци. Г-н Коледа живее в Корвантунтури планина във Финландия, но поради липса на пътна инфраструктура до там, приема посещения в Рованиеми, административния център на провинция Лапландия.

Каква е обаче неговата история и нарочно ли се премълчава, на този въпрос не получихме отговор. По тази причина започнахме собствено документално разследване:

Вечният старец, познат днес като дядо Коледа, е роден под името Николай преди цели 1700 години, на територията на днешна Турция, а тогава Римската империя. Родният му град е Патара. Преди да остарее толкова бил праведен християнин – помагал на ближните и бил щедър към бедните – каквото заработел, раздавал го на хората в беда. Затова и още на млади години станал епископ в град Мира и всички  го обичали. Легендата с чувала през комина идва от интересно предание: един богат човек, изпаднал в безпаричие и в отчаянието си решил да продаде трите си дъщери в робство. Научил затова Николай и през нощта подхвърлил в комина му  чувалче със злато, като така спасил от бедност човека и откупил свободата на трите девойки. Освен това още от младини обичал децата – веднъж с молитви възкресил три дечица, отвлечени от зъл касапин. Заради всички добрини и чудеса, които Николай извършил като млад, нарекли го светец. И да, това е тъкмо този светец, който почитаме на Никулден с шарана.

Как от Никулден се е забъркал с подаръците на Коледа? 

Някои казват, че затова са отговорни холандците, които векове по-късно, когато Николай вече бил стар и доста по-закръглен, го убедили да извършва ежегодната обиколка с подаръците. Дали му шейната и червения костюм. Те го наричали Синтер Клаас, което после било поамериканчено на Санта Клаус.

ЗимникНе са съгласни с тази версия обаче роднините на Клемент Кларк Муур от Ню Йорк, който бил професор по ориенталска и древногръцка литература. Те твърдят, че прадядо им Клемент вдъхновил стареца да прави околосветската си обиколка по Коледа чрез една приказна поема, която написал за внуците си. Тя се казвала „Гостуването на св. Николай“ и толкова се харесала на стареца, че той решил за всяка Коледа да гостува на всички деца по света.

Злите езици, вероятно бивши непослушни деца, останали без подаръци, го обвиняват, че е станал рекламно лице на голяма компания за безалкохолни напитки и подкрепя консуматорството. От пресцентъра му обаче категорично отрекоха това да е ставало с негово съгласие.

Един от големите въпроси, който остава неразрешен до днес, е каква е връзката на Дядо Коледа с Дядо Мраз – дали са братя, поели по различни пътища заради идеологически различия? Или са един и същи човек, който заради желязната завеса не смогвал да стигне в социалистическия свят по Коледа и успявал чак на Нова година? Други пък твърдят, че Дядо Мраз е персонажът Зимник от славянската митология – белобрад старец, съпруг на Зимата, който откъдето мине, смразява всичко. За съжаление всички архиви и досиета са унищожени и вероятно никога няма да разберем това със сигурност.

Дядо Мраз предпочитал сини одежди

Нека да сравним двата образа:

Приличат си по това, че минават в края на декември – Дядо Коледа на Рождество Христово, Дядо Мраз на Нова година и оставят подаръци на добрите деца. Всъщност в миналото Дядо Мраз бил много суров, дори жесток. Той дарявал заслужавалите, но провинилите се можел с един удар на тоягата да замрази до смърт. С възрастта обаче поомекнал. А може би и под влияние на неговата добра внучка Снежанка, която му помага в раздаването на подаръците. Помощници на Дядо Коледа пък, както знаем, са джуджета и елфи от съвсем друга митология. Те помагат в работилницата му, а подаръците той раздава сам.
Дядо Мраз има много по-дълга бяла брада, носи вълшебна пръчка като Гандалф и определено предпочита сините тонове за облеклото си, включващо дълго топло палто. Освен това неговата шейна вместо елени я теглят три вълшебни коня.  Не можем да не отбележим и факта, че Дядо Мраз е значително по-строен. Вероятно защото на изток фаст-фуудът идва доста по-късно. Парадоксално обаче именно пълничкият Дядо Коледа се провира през комините, а Дядо Мраз си минава по царския път през входната врата. 

Най-голямата мистерия обаче остава изчезването на Дядо Мраз преди около три десетилетия. Някой казват, съдейки по картичките с него, че той обичал космическите науки, разработил си ракета и, разочарован от комунизма, отпътувал към едно по-светло бъдеще. Други твърдят, че просто се е пенсионирал и живее в резиденцията си във Велики Устюг - руско градче на Северния полюс. Само понякога като му долипсват пътешествията, тайно ходи по прозорците на къщите и рисува чудно красивите картини от скреж.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече може да си запазим час за ваксиниране онлайн

От 17 часа днес вече може да си запазим час за ваксиниране. Това обяви на пресконференция здравният министър проф. Костадин Ангелов, който заедно с представители на „Информационно обслужване“ показа електронния регистър за ваксинация, съобщава БГНЕС. Платформата ще работи с една седмица напред, затова може да се запази час най-рано на 11-и март...

публикувано на 04.03.21 в 18:50

Предстои деветото издание на наградата “Бисерче вълшебно”

Основната мисия и кауза, с която са се заели организаторите на наградата “Бисерче вълшебно” от Фондация “Детски книги” - да се насърчи четенето и функционалната грамотност при децата и подрастващите. Предстои деветото поредно издание на наградата, в която деца от 5-16 години отново ще изберат книгите, написани за тях и публикувани през 2020 г...

публикувано на 04.03.21 в 18:39

„Убийство без убийство“ - най-новото заглавие в афиша на Театър 199

„Убийство без убийство“ е най-новото българско заглавие в афиша на Театър 199 . Можем да гледаме спектакъла на 6 март от 19.30 часа. Пиесата разкрива Андрей Филипов - авторът на пиесата, в напълно нова светлина и дава поле на режисьора Емил Бонев да разгърне в максимална степен пластовете на смеха. Пиесата е написана в добрите..

публикувано на 04.03.21 в 18:17

Алпинистът Дойчин Боянов представи справочна книга за Витоша

Алпинистът Дойчин Боянов представи книга “Витоша - спортно-туристически сборник” . Книгата събира на страниците си почти всички възможности за спорт, които предлага планината Витоша. Книгата представя информацията като сборник. Може да се разбере повече за: някои основни характеристики на маршрутите основна информация за 25 спорта, които могат да..

публикувано на 04.03.21 в 17:36

Атанас Димитров, БХРА: Ако Столичната община сега подаде ръка, бизнесът някога ще се отплати

След затварянето на заведенията около една трета, за съжаление, няма да отворят никога повече. Други 10%, заради несигурността, се въздържат да отворят и след 1 март, въпреки разрешението. Това обяви пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).  По думите на..

публикувано на 04.03.21 в 16:14

Няколко съвета в борбата с главоболието

Всеки изпитва главоболие - от лека, но пробождаща болка от дехидратация до блокиращата мигрена. Когато усетят главоболие хората обикновено бързат да вземат обезболяващо средство, но по-добрият вариант е да разберат причините за него, пише Би Би Си и разкрива три основни начина за справяне с проблема. Мястото, където е локализирана болката , може да ни..

публикувано на 04.03.21 в 15:54

ВСС прие концепция за задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела

Висшият съдебен съвет прие Концепция за въвеждане на задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела.  Концепцията е разработена във връзка със стратегическата цел, заложена в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа, получила е и подкрепа от изпълнителната и законодателната власти, което реално гарантира..

публикувано на 04.03.21 в 13:03