Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набира скорост националната кампания “Ти броиш”

Снимка: архив
Набира скорост националната кампания “Ти броиш” на “Да, България”. Целта на организаторите е да се гарантира честен изборен процес, като във всяка изборна секция в страната и в чужбина има човек, който да следи броенето на бюлетините и за правилното нанасяне на броя бюлетини в протоколите в края на изборния ден.  

“Общо имаме нужда от 12 хил. души. Към началото на 2021 г. вече са се записали близо 6 хил. души. Става дума за хора с най-различна политическа окраска”, казва Ивайло Мирчев от “Да, България”.

Датата на изборите няма никакво значение, важно е доброволците, които ще следят изборния процес, да отделят четири часа в края на изборния ден, когато ще се броят бюлетините и ще се попълват протоколите.  

“Ние сме приготвили софтуерно приложение, което ще ги подпомага. През целия изборен ден те ще получават информация какво се случва, ще има и юридически екип, който ще бъде на тяхно разположение и ще ги подпомага при подаването на сигнали за изборни нарушения.

Основната задача на тези хора ще бъде да отидат до самата секция, да присъстват в момента, в който изборния ден свършва, и много внимателно да следят процеса на броене на бюлетините”, посочва още той.

Има и секции, където ще се наложи да се присъства повече от четири часа, за да се проследи за нарушения, когато се извършва гласуването през целия изборен ден.

Чуйте целия разговор на Лъчезар Христов в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руми Илиева

Руми Илиева: "Вместо да се храниш емоционално, дишай осъзнато."

Грижата за тялото е комплексна, тя минава през много неща. Един от пътищата до тялото може да бъде храната. Чрез нея освен хранителни вещества в тялото вкарваме абсолютно всичко. Ако вкараме вредни неща, може да очакваме лоши резултати, ако вкарваме полезни за нас неща, можем да очакваме здраве, това сподели Руми Илиева в предаването "Добър..

публикувано на 12.08.24 в 15:21

Поредица от културни събития привличат туристи в Перник

Поредица от културни събития привличат туристи в Перник през август. Графити майстори се включват в разкрасяване на сиви и неприветливи градски пространства в Перник. По повод Международния ден на младежта, талантливите млади артисти целят да направят миньорския град по-красив и по-цветен. Творбите се очаква да бъдат завършени днес (12..

публикувано на 12.08.24 в 12:18

Дигитализация за по-зелен и по-щадящ природата туризъм

Туризмът е свързан с почти всяка сфера на нашия живот, а дигитализацията е много важен инструмент за по-зелен и по-щадящ природата туризъм смята консултантът по проекти Ивайло Кожухаров. Пред Радио София той обясни, че тенденциите, свързани с туризма, са насочени към това той да бъде по-устойчив. По думите му, това се забелязва в редица страни в..

публикувано на 12.08.24 в 10:18

Над 50 падащи метеора на час очакваме в днешния пик

Звездопадът - ежегодният метеорен поток, активен от юли, днес ще достигне своя пик. Спектакълът е един от най-лесните за наблюдаване с невъоръжено око, като хората могат да наблюдават изобилие от ярки сини метеори. Тази година се очакват над 50 падащи метеора на час , а потокът ще продължи до 1 септември . Източникът на Персеидите е..

публикувано на 12.08.24 в 09:53

Полицаи на протест в София

Полицаи от управленията на МВР се събират на протест в София. Те ще изразят недоволство от "безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи".  След като президентът Румен Радев посочи за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева,  вътрешният министър Калин Стоянов беше един от първите, които се срещнаха с нея...

публикувано на 12.08.24 в 08:22

Слънце в понеделник и температура в София около 34°

Днес времето ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от юг-югоизток, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 34° и 39°, в София - около 34°. В планините ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 29°, на 2000 метра - около 23°.     По..

публикувано на 12.08.24 в 07:35