Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Кирил Калев: Можем да проявим талантите си с убеденост и усилия

Снимка: Кирчо Стоичков

Съществуват девет таланта (интелигентности) във всеки от нас, които ако умело развиваме, ще можем да се реализираме пълноценно. За това обаче трябва да имаме нагласата и желанието, да променяме мисленето си към креативност и положително отношение към всичко около нас.

За всичко това пред Радио София говори д-р Кирил Калев – експерт по комуникации, медии и коучинг.

„Хора като Теодор Ушев се стигнали до професионални висоти, дръзват да посегнат и към друг ресурс, за да започнат и да се занимават с нещо друго“, коментира Калев. И обясни, че за целта човек трябва да мине през убеждението, провокацията, мотивацията, усилията за креативност.

Важното е всеки да определи кое му е интересно, приятно му е да го прави, но не смее да се захване сериозно с него. И след това да бъде смел, да дръзне да работи в тази насока, да развива съответните качества и таланти.

Това ще ви даде не само удовлетворение, но и самочувствие.

9-те интелигентности, формулирани и от американския психолог Хауърд Гарднър, са: лингвистична – способността да се оперира с думи както устно, така и писмено; логико-математическа – способността да се оперира с числа и да се мисли рационално; музикална; телесно-кинестетична – за спор, танци, работа с ръце; визуално-пространствена, дарба, характерна за художници, архитекти, дизайнери; междуличностна; вътреличностна; натуралистична; екзистенциална.

Кирил Калев е сертифициран обучител по комуникации. Бил е посланик в Австрия, директор на програма „Христо Ботев“ на БНР, издал е книга („Традиция и бъдеще – 120 години дипломатически отношения между България и Австрия), както и 3 албума със свои песни.

Чуйте разговора на Ива Дойчинова с Кирил Калев.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания цели намаляването на хартиените реклами

Една година "Стоп на рекламата" в София. Проектът се осъществява заедно с Българската ритейл асоциация (БРА) и Сдружението за модерна търговия (СМТ). Те представиха резултатите от кампанията си, която допринесе за успешната комуникация с големите търговски вериги, разпространяващи хартиена реклама през пощенските кутии на гражданите. Според..

публикувано на 01.06.23 в 17:51
Мария Казасова с малките певци  Сивина Велева, Рада Атанасова, Боян Киров

Децата - рамо до рамо, песните - една до друга в албум

През 70-те и 80-те години на ХХ век Мария Казасова записва детски песни за предавания на БНТ от автори като Борис Карадимчев, Стефан Димитров, Георги Костов, Георги Струмски, Асен Разцветников. Десетки години по-късно тя осъществява идеята си те да бъдат отново изпети и събрани в албум. Той вече е факт и носи името от заглавието на една от..

публикувано на 01.06.23 в 17:44
Таня Бондаренко, Арина Митева, Татяна Савова, Мария Плачкова

Светлината на съпричастието, която побеждава войнстващия мрак

"Дори и в това време на война хората в Украйна си поставят цели, правят планове. Те се опитват да сторят възможните и невъзможните неща, за да оцелеят, за да се поддържат, за да си помагат. И да има образование – това е много важно". Вълнуващите думи на журналистката от БНТ Мария Плачкова са туптящото сърце на интересен разговор в "Късното..

публикувано на 01.06.23 в 17:41

В Деня на детето малкият коментатор Ивайло Симеонов споделя мечтите си

В Деня на детето ви срещаме с един от малките коментатори в ефира на Радио София - Ивайло Симеонов. Интересува се от история, харесва филмова и класическа музика, обича да чете всякакви книги, но особено научната литература. Споделя, че много би искал да се подготви и да участва в международната олимпиада по география догодина. "За да стигне..

публикувано на 01.06.23 в 17:13
Сцена от мюзикъла

"Таласъмчета" стават феи в мюзикъл по Шарл Перо, излизат на сцена в Ню Йорк

Много от талантите на хората не само са скрити, но могат и завинаги да останат такива. Има обаче и такива способности, които се проявяват още от детска възраст. В детската вокално-театрална формация „Таласъмче“ талантите са вече открити и участват в сценичните проекти. Едно от доказателствата е мюзикълът „Трите феи и спящата..

публикувано на 01.06.23 в 16:50

Книга в подкрепа на жертвите на домашно насилие

Национална кампания "До теб сме" на жените мотористи представя книгата "Лицата на неродените пеперуди". Събитието ще се проведе днес, 1 юни 2023 година и е във връзка с жертвите на домашно насилие. Подробности по темата разказа Мария Маринова. По думите й дейността на сдружението е започнала преди три години със заснемането на няколко клипа,..

публикувано на 01.06.23 в 16:37

Предвиждат се нови правила за карането на тротинетки в градски условия

Движението на електрически тротинетки в София рязко да се ограничи, като то ще е забранено в паркове, площади, пешеходни зони и тротоари. Новите мерки се предлагат от общински съветници от ГЕРБ-СДС и "Патриоти за София". С повече разяснения по темата в предаването "Ритъмът на столицата" се включи Георги Георгиев, председател на Столичния..

публикувано на 01.06.23 в 16:36