Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Божидар Илиев: Все още очакваме животоспасяващи действия от държавата

Снимка: БГНЕС

Киносалоните продължават да очакват животоспасяващи действия от държавата, като вече надеждите са за каквато и да е помощ. Киното, особено в по-малките населени места, играе огромна роля за местната общност. Киносалоните играят важна роля за интеграция на населеното място, предпоставка са младите хора да не напускат населените места. Това е от решаващо значение в по-малките градове. Заедно с това в микроикономиката на даден град киното е точка, в която се концентрират различни други бизнеси. Това заяви пред Радио София Божидар Илиев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските киносалони.

Все още няма резултат и от разговорите с Националния филмов център за подкрепа на киносалоните с български филми в тежката ситуация, посочи Илиев. За сравнение редица страни като Унгария, Полша и Чехия са реагирали с голямо количество национални продукти и техният пазар е бил възстановен до 70%. Същевременно в летните киносалони и спорадично появилите се поради пандемията автокина българските филми са се радвали на доста голям успех.

Спадът на зрителите в киносалоните през 2020 година е катастрофален - 74 процента. През 2019 година в цяла България посетителите в кината са били 5 милиона и 16 хиляди, а през 2020-а е 1 милион и 337 хиляди. Драматичен е спадът и за българските филми.

Божидар Илиев направи прогноза, че след преодоляването на пандемията ще има сериозен ръст на посещенията в киносалоните, тъй като всеки, който е бил ограничен да ползва тази услуга, както и всяка друга, ще има голямо желание да се възползва от нея.

Чуйте интервюто на Гергана Пейкова с Божидар Илиев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Затворените салони са обречени, ако не получат някаква помощ

Киносалоните очакват каквато и да е помощ, за да оцелеят

Киносалоните ще фалират, ако не получат подкрепа от държавата. Всяка помощ в тежката ситуация може да се окаже животоспасяваща за бранша. Вчера представители на Асоциацията на българските киносалони (АБК) са се срещнали с министъра на културата..

публикувано на 01.12.20 в 12:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дом на културата "Красно село" с интересна онлайн програма

Дом на културата в район Красно село е изключително активен и дори през месеците, когато достъпът до развлекателни събития е силно ограничен, организаторите на събитията там намират начин да достигнат до своята публика. “В този екстраординарен..

публикувано на 22.01.21 в 19:26
Даниел Киряков

Даниел Киряков: Амбициозната програма на Байдън засяга много страни

Церемонията по встъпване в длъжност на новия американски президент Джо Байдън беше изключително стегната, уважена от трима живи президенти на място, а Джими Картър бе изпратил своите поздравления. Не можем да подминем тоалетите на съпругата на Байдън и..

публикувано на 22.01.21 в 17:35
Антония Енева

Инаугурацията на баба Данче

Здравейте уважаеми слушатели. За цвят и мерудия ще се разходим между редовете, рекламите и сериозните новини от изминалите дни. Още в самото начало обявявам, че баба Данче е жива е здрава за радост на многобройните си фенове. Дори ми изпрати SMS, с..

публикувано на 22.01.21 в 16:46
Харисън Форд в екшъна „Еър Форс 1“

Да си спомним някои филмови американски президенти

В седмицата, в която Белият дом смени своя стопанин, кинокритикът Деян Статулов предлага няколко филмови заглавия, в които сюжетът е замислен с американския президент (като роля, не конкретен). Като държавния глава на САЩ можем да си припомним..

публикувано на 22.01.21 в 16:30

Младен Петков: Обединението на нацията е голямо предизвикателство пред Джо Байдън

Още с встъпването си в длъжност новият американски президент Джо Байдън подписа поредица от укази, свързани с имиграцията, климатичните промени, здравеопазването, а така също предприе нови мерки за справянето с Covid-19.  Президентът призова..

публикувано на 22.01.21 в 16:01

Бебетата получават антитела срещу Covid-19 от майките си през плацентата и кърмата

“Действително заболяването Covid-19 в началото страсира всички, но много бързо се организираха структурите - Covid-отделението в нашата болница, интензивното отделение, изолационните стаи, така че да се създаде сигурност при деца, които са болни или се..

публикувано на 22.01.21 в 15:14

Мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване

Всяко научно дружество за конкретни заболявания (автоимунни, онкологични, алергични) излиза със становище по отношение на ваксинирането срещу Covid-19 . Важно е да се разбере от хората и да се знае, че ваксините, които вече се поставят, са..

публикувано на 22.01.21 в 15:08