Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации.

Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част от програма за поддръжка на култура на ценене, подпомагане и поддържане на цялостното здраве на възрастните хора в България. На приемственост между поколенията.

“Фондация “Деца на България” е основана преди 14 години от Ясен Николов, а от 8 години вече участваме с кампанията “Коледни кошници” и с това добротворство, което се случва по Коледа, Великден, но и през цялата година. 

“Идеята на цялото това нещо е да творим добро и да връщаме хората към тяхното самочувствие, към това, което са били и към онази любов, която са изпитвали, както и да не се чувстват сами и забравени”, казва Гергана Андонова - обучител, консултант, координатор на екипи на кампанията „Коледни кошници“ и „Кошници за Великден“.

Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част от програма за поддръжка на култура на ценене, подпомагане и поддържане на цялостното здраве на възрастните хора в България. На приемственост между поколенията, обяснява Андонова.

Всеки пакет носи и картичка с послание “Този дар ти е поднесен от някой, който е загрижен за теб. Онова, което искаме, е да се грижиш добре за себе си! И един ден, когато ти си добре, да правиш това за другите!”.

“Идеята на кошниците е не само да носят храна и тоалетни принадлежности на хората, но и да им носи радост и да разберат, че има някой, който е загрижен за тях. “Това е идеята на кошниците - да нахраним освен телата и душите на хората”, обяснява Гергана Андонова. 

“За мен най-докосващо беше, когато бяхме в училище и имахме задача да разработим темата за приятелството с децата. Първоначално започнахме да говорим за техните лични приятели, а след това и за техните учители като приятели.

Имаше леко чудене, как може учителите да са приятели, а когато повдигнахме темата, че родителите ни също са ни приятели, повечето деца бяха изумени. В началото те дори не си представяха, че това е възможно”, допълва Божидар Лечов - психолог, доброволец и асистент в програма „Светофар“, която развива културата на етика и ранна превенция при децата.

С течение на разговорите обаче, децата разбират, че приятелството е въпрос на отношение и могат да бъдат приятели с родителите си. “Да видя тази промяна в техните светове е уникално”, казва Божидар Лечов.

Чуйте целия разговор на Луиза Лазарова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Климатичните промени и цирковите представления

Мини Арт Фест 11 #ClimateOfChange на паркинга пред ст. "Академик". "Мястото е общинска територия и е за културни събития и забавления. На 24 от 8 вечерта е първото представление - в България, следва Словения и стига до Белгия. Самите трябва да допринесем да не ни е толкова горещо. Професионалната трупа на ц ирка от Италия с тема "Климатичните промени" е..

публикувано на 24.07.21 в 11:45

Група "Krekhaus" канят на лайв концерт

„Имаме удоволствието да ви поканим на първия ни пълнокръвен концерт след   "чумата". След издаването на „ Gutenachtstrasse“ - първия ни дългосвирещ албум е време да дадем живот на песните и на сцената на кино "Кабана". Поканихме да ни удари рамо, китара и глас Боян Робърт Пинтер.“ Поканата е от момчетата от група „Krekhaus“, които..

публикувано на 24.07.21 в 11:32
Хисарлъка

Били ли сте на Хисарлъка?

"Кулинарна работилница за деца, стрелба с лък, алея на сладкишите, приключенията на избягалите животни... Работим с деца над една годинка. Всякаква възраст деца са добре дошли. За родителите - музикална програма, коктейл-бар, чийл-зони в бохемски стил. "Хисарлъка експириънс" дойде от хотелиерите и ресторантьорите на Кюстендил, опитваме се да привлечем..

публикувано на 24.07.21 в 11:21

Преводачите на преден план

Виртуално запознанство с литературни преводачи от цял свят през художествените фотографии на  Аня Капункт . На чаша вино в  Кино „Кабана“  ще може да видите работите на Аня и да чуете лично от авторката за проекта ѝ " На преден план: Фотографии на литературни преводачи" . В представянето ще видите и портрети на български литературни..

публикувано на 24.07.21 в 11:00

Безвремие и свобода

Свободен фестивал на безвремието – интервю с Ася Петрова от неформалната организация „Свободен център за свободни хора“:  "Без такса, без търговия, всичко се споделя, доброволно е. Лекциите са за алтернативи в здравето и образованието. Маите имат ден извън времето, обикновено е около 25 юли. Мястото е гората до Юндола, музика, сергия с оставени неща,..

публикувано на 24.07.21 в 09:55

В 170 училища в страната може да стартира иновативен модел на учене и преподаване

Моделът 1:1 , с устройство за всеки ученик, се налага след пандемията и вече обхваща над 50 паралелки от страната . Учениците да бъдат обучавани по модела 1:1 вече изразиха готовност директорите на 170 училища . Това трябва да стане най-късно до началото на учебната 2022/2023 г. „Това е нов модел на учене и преподаване отвсякъде и по..

публикувано на 23.07.21 в 17:53

Теодора Полимерова: Фините прахови частици в София ще са в нормата към 2024 г.

Наблюдава се намаляване на средногодишната концентрация на фини прахови частици , като през последните две години – 2019 г. и 2020 г., нормите са под средногодишните . Това се дължи на програмите на Столичната община , каза в ефира на радио София Теодора Полимерова - директор на дирекция „Климат, енергия и въздух“ в СО . Тя добави, че през..

публикувано на 23.07.21 в 17:22