Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации.

Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част от програма за поддръжка на култура на ценене, подпомагане и поддържане на цялостното здраве на възрастните хора в България. На приемственост между поколенията.

“Фондация “Деца на България” е основана преди 14 години от Ясен Николов, а от 8 години вече участваме с кампанията “Коледни кошници” и с това добротворство, което се случва по Коледа, Великден, но и през цялата година. 

“Идеята на цялото това нещо е да творим добро и да връщаме хората към тяхното самочувствие, към това, което са били и към онази любов, която са изпитвали, както и да не се чувстват сами и забравени”, казва Гергана Андонова - обучител, консултант, координатор на екипи на кампанията „Коледни кошници“ и „Кошници за Великден“.

Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част от програма за поддръжка на култура на ценене, подпомагане и поддържане на цялостното здраве на възрастните хора в България. На приемственост между поколенията, обяснява Андонова.

Всеки пакет носи и картичка с послание “Този дар ти е поднесен от някой, който е загрижен за теб. Онова, което искаме, е да се грижиш добре за себе си! И един ден, когато ти си добре, да правиш това за другите!”.

“Идеята на кошниците е не само да носят храна и тоалетни принадлежности на хората, но и да им носи радост и да разберат, че има някой, който е загрижен за тях. “Това е идеята на кошниците - да нахраним освен телата и душите на хората”, обяснява Гергана Андонова. 

“За мен най-докосващо беше, когато бяхме в училище и имахме задача да разработим темата за приятелството с децата. Първоначално започнахме да говорим за техните лични приятели, а след това и за техните учители като приятели.

Имаше леко чудене, как може учителите да са приятели, а когато повдигнахме темата, че родителите ни също са ни приятели, повечето деца бяха изумени. В началото те дори не си представяха, че това е възможно”, допълва Божидар Лечов - психолог, доброволец и асистент в програма „Светофар“, която развива културата на етика и ранна превенция при децата.

С течение на разговорите обаче, децата разбират, че приятелството е въпрос на отношение и могат да бъдат приятели с родителите си. “Да видя тази промяна в техните светове е уникално”, казва Божидар Лечов.

Чуйте целия разговор на Луиза Лазарова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вим Вендерс беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното кино през 2007 г.

Киноизкушения за идната седмица

На 15 март ще очакваме отново да видим името на Мария Бакалова сред номинираните – този път за „Оскар“, анонсира кинокритикът Деян Статулов . Преди това обаче, на 11 март започва 25-ият София Филм Фест . Светила на световното кино, носители на Наградата на София, ще представят лично своите филми. Програмата включва филми на Тери..

обновено на 05.03.21 в 19:33

БНР подготвя Green Deal Podcast

БНР подготвя Green Deal Podcast. Това е проект, който се изпълнява от “Евранет+”, в партньорство с Германското радио и Полското национално радио.  Ще бъдат изготвени 24 подкаста - достатъчно дълги и шарени, които ще говорят за т.нар. “зелена сделка”, но не по бюрократичния език на Брюксел, а през гледната точка на младите хора и това, което те..

публикувано на 05.03.21 в 19:29
Цветанка Шопова

Себепознанието като средство за трайно преобразяване на живота ни

Цветанка (Теа) Шопова работи като психотерапевт и психоаналитик в 18-ти район в Париж. Тя издава на български език една изключително полезна книга - “Седем ключа, за да събудим жизнената си сила” . Заминава за Франция, едва когато е на 19 години, но успява да се справи в чуждата държава и да стане психотерапевт. В книгата си тя разказва за седем..

публикувано на 05.03.21 в 18:32
Маестро Найден Тодоров

Маестро Найден Тодоров: За мартенската програма на Софийската филхармония идват световни звезди

Роденият в Париж композитор, пианист и писател Фредерик Шаслен  идва в България и на 7 март излиза с диригентската си палка на сцената на Зала „България“. В концертната програма са предвидени: Симфония №38 “Пражка“ от Волфганг Амадеус Моцарт; Четири последни песни за сопран и оркестър от Рихард Щраус със солистка Мария..

публикувано на 05.03.21 в 18:07
Деян Денев

Деян Денев, ARPharM: Видя се, че без добро здравеопазване не може да има силна държава

Здравната   система беше на изпит и на него не я „скъсаха“ . Здравеопазването в България по време на пандемията не се е променило, промени се очакването към системата, която по принцип се развива с бавно темпо. Така определи настоящата ситуация Деян Денев - директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в..

публикувано на 05.03.21 в 16:24
Д-р Светлана Хедер

Д-р Светлана Хедер: В Covid кризата храненето е още по-важно

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване , а по този показател страната ни е на челни места както в статистиките на Европа, така и по света. Тревожните данни са от Световната здравна организация (СЗО) по повод Световния ден за борба със затлъстяването, който отбелязахме вчера. Хората със затлъстяване са в риск да се..

публикувано на 05.03.21 в 15:27

Два дни „Миш маш" базар показва приложно изкуство в парка „Заимов"

На 6 и 7и март над 60 от най-талантливите български творци на приложно изкуство ще се съберат на едно място за първото издание на „ Миш маш фест “ за тази година, съобщиха пред Радио София организаторите. „На любимата ни локация в парка "Заимов" ще съберем най-добрите творци в областта на приложното изкуство“, каза пред Радио София Левена..

публикувано на 05.03.21 в 14:33