Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Георги Каприев: Най-после не говорим за преход, а за смяна на модела

Необходими са не само дебати, а и социални действия, смята философът

Проф. Георги Каприев
Снимка: БГНЕС

Тезата за политически преход на страната е капан, в който умишлено ни държат съвременните политици. В момента ние сме в модел, който очевидно не ни харесва.

Проектът за Национален стратегически документ на България, озаглавен "За отговорно управление с участие на гражданите", е първият жест и твърдение от високо административно място, с които се отбелязва, че ние вече не сме в преход. И в документа вече се говори за модел.

Това коментира пред Радио София философът и преподавател проф. Георги Каприев.

„Смятам, че имаме нужда от дебати на тази тема и от смяна на модела. Но темите в стратегическия документ са „ужасно разнородни“ – говори се и за политика, и за икономика, и за здравеопазване, образование.“

Според проф. Каприев друго достойнство на проектостратегията е, че започва да говори за ценности. Последно в България за подобни понятия се е дебатирало преди 40 години, когато ценностите всъщност бяха фалшиви.

„За съжаление в документа се промъква предположението, което има романтико-просвещенски характер – че народът е мъдър, добродетелен, справедлив и ако разкараме някакви политици, всичко ще светне. Това е огромна заблуда.“ Общите социални блага се базират на други ценности, които липсват в документа – достойнство, чест, справедливост, почтеност, отбелязва философът.

„Говори се за компетентност. Че как да разпознаем компетентните? Социумът през последните 10 години у нас бихме оприличили като охлокрация (власт на тълпата) с уклон към клептокрация.

Самата ни образователна система подпомага тези, които ни предлагат за модел невежеството, простащината, агресивността. Нужна е работа, добронамереност.
Необходими са не само дебати, а и социални действия.“

Чуйте разговора на Ива Дойчинова с проф. Каприев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

проф. Александър Маринов

Нужен е нов модел на управление с откритост, отчетност и отговорност

По всички основни показатели, особено тези, които засягат човешкото развитие - смъртност продължителност на живота, качество на здравеопазването, образование и най-вече демографска криза, ние вървим надолу през последните 10 години. Очевидно проблемът е..

публикувано на 22.01.21 в 11:12
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вим Вендерс беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното кино през 2007 г.

Киноизкушения за идната седмица

На 15 март ще очакваме отново да видим името на Мария Бакалова сред номинираните – този път за „Оскар“, анонсира кинокритикът Деян Статулов . Преди това обаче, на 11 март започва 25-ият София Филм Фест . Светила на световното кино,..

обновено на 05.03.21 в 19:33

БНР подготвя Green Deal Podcast

БНР подготвя Green Deal Podcast. Това е проект, който се изпълнява от “Евранет+”, в партньорство с Германското радио и Полското национално радио.  Ще бъдат изготвени 24 подкаста - достатъчно дълги и шарени, които ще говорят за т.нар. “зелена..

публикувано на 05.03.21 в 19:29
Цветанка Шопова

Себепознанието като средство за трайно преобразяване на живота ни

Цветанка (Теа) Шопова работи като психотерапевт и психоаналитик в 18-ти район в Париж. Тя издава на български език една изключително полезна книга - “Седем ключа, за да събудим жизнената си сила” . Заминава за Франция, едва когато е на 19 години, но..

публикувано на 05.03.21 в 18:32
Маестро Найден Тодоров

Маестро Найден Тодоров: За мартенската програма на Софийската филхармония идват световни звезди

Роденият в Париж композитор, пианист и писател Фредерик Шаслен  идва в България и на 7 март излиза с диригентската си палка на сцената на Зала „България“. В концертната програма са предвидени: Симфония №38 “Пражка“ от Волфганг Амадеус..

публикувано на 05.03.21 в 18:07
Деян Денев

Деян Денев, ARPharM: Видя се, че без добро здравеопазване не може да има силна държава

Здравната   система беше на изпит и на него не я „скъсаха“ . Здравеопазването в България по време на пандемията не се е променило, промени се очакването към системата, която по принцип се развива с бавно темпо. Така определи настоящата ситуация..

публикувано на 05.03.21 в 16:24
Д-р Светлана Хедер

Д-р Светлана Хедер: В Covid кризата храненето е още по-важно

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване , а по този показател страната ни е на челни места както в статистиките на Европа, така и по света. Тревожните данни са от Световната здравна организация (СЗО) по повод Световния ден за..

публикувано на 05.03.21 в 15:27

Два дни „Миш маш" базар показва приложно изкуство в парка „Заимов"

На 6 и 7и март над 60 от най-талантливите български творци на приложно изкуство ще се съберат на едно място за първото издание на „ Миш маш фест “ за тази година, съобщиха пред Радио София организаторите. „На любимата ни локация в парка..

публикувано на 05.03.21 в 14:33