Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Георги Каприев: Най-после не говорим за преход, а за смяна на модела

Необходими са не само дебати, а и социални действия, смята философът

Проф. Георги Каприев
Снимка: БГНЕС

Тезата за политически преход на страната е капан, в който умишлено ни държат съвременните политици. В момента ние сме в модел, който очевидно не ни харесва.

Проектът за Национален стратегически документ на България, озаглавен "За отговорно управление с участие на гражданите", е първият жест и твърдение от високо административно място, с които се отбелязва, че ние вече не сме в преход. И в документа вече се говори за модел.

Това коментира пред Радио София философът и преподавател проф. Георги Каприев.

„Смятам, че имаме нужда от дебати на тази тема и от смяна на модела. Но темите в стратегическия документ са „ужасно разнородни“ – говори се и за политика, и за икономика, и за здравеопазване, образование.“

Според проф. Каприев друго достойнство на проектостратегията е, че започва да говори за ценности. Последно в България за подобни понятия се е дебатирало преди 40 години, когато ценностите всъщност бяха фалшиви.

„За съжаление в документа се промъква предположението, което има романтико-просвещенски характер – че народът е мъдър, добродетелен, справедлив и ако разкараме някакви политици, всичко ще светне. Това е огромна заблуда.“ Общите социални блага се базират на други ценности, които липсват в документа – достойнство, чест, справедливост, почтеност, отбелязва философът.

„Говори се за компетентност. Че как да разпознаем компетентните? Социумът през последните 10 години у нас бихме оприличили като охлокрация (власт на тълпата) с уклон към клептокрация.

Самата ни образователна система подпомага тези, които ни предлагат за модел невежеството, простащината, агресивността. Нужна е работа, добронамереност.
Необходими са не само дебати, а и социални действия.“

Чуйте разговора на Ива Дойчинова с проф. Каприев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

проф. Александър Маринов

Нужен е нов модел на управление с откритост, отчетност и отговорност

По всички основни показатели, особено тези, които засягат човешкото развитие - смъртност продължителност на живота, качество на здравеопазването, образование и най-вече демографска криза, ние вървим надолу през последните 10 години. Очевидно проблемът е..

публикувано на 22.01.21 в 11:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Климатичните промени и цирковите представления

Мини Арт Фест 11 #ClimateOfChange на паркинга пред ст. "Академик". "Мястото е общинска територия и е за културни събития и забавления. На 24 от 8 вечерта е първото представление - в България, следва Словения и стига до Белгия. Самите трябва да допринесем да..

публикувано на 24.07.21 в 11:45

Група "Krekhaus" канят на лайв концерт

„Имаме удоволствието да ви поканим на първия ни пълнокръвен концерт след   "чумата". След издаването на „ Gutenachtstrasse“ - първия ни дългосвирещ албум е време да дадем живот на песните и на сцената на кино "Кабана". Поканихме да ни удари рамо,..

публикувано на 24.07.21 в 11:32
Хисарлъка

Били ли сте на Хисарлъка?

"Кулинарна работилница за деца, стрелба с лък, алея на сладкишите, приключенията на избягалите животни... Работим с деца над една годинка. Всякаква възраст деца са добре дошли. За родителите - музикална програма, коктейл-бар, чийл-зони в бохемски стил...

публикувано на 24.07.21 в 11:21

Преводачите на преден план

Виртуално запознанство с литературни преводачи от цял свят през художествените фотографии на  Аня Капункт . На чаша вино в  Кино „Кабана“  ще може да видите работите на Аня и да чуете лично от авторката за проекта ѝ " На преден план:..

публикувано на 24.07.21 в 11:00

Безвремие и свобода

Свободен фестивал на безвремието – интервю с Ася Петрова от неформалната организация „Свободен център за свободни хора“:  "Без такса, без търговия, всичко се споделя, доброволно е. Лекциите са за алтернативи в здравето и образованието. Маите имат ден..

публикувано на 24.07.21 в 09:55

В 170 училища в страната може да стартира иновативен модел на учене и преподаване

Моделът 1:1 , с устройство за всеки ученик, се налага след пандемията и вече обхваща над 50 паралелки от страната . Учениците да бъдат обучавани по модела 1:1 вече изразиха готовност директорите на 170 училища . Това трябва да стане най-късно до..

публикувано на 23.07.21 в 17:53

Теодора Полимерова: Фините прахови частици в София ще са в нормата към 2024 г.

Наблюдава се намаляване на средногодишната концентрация на фини прахови частици , като през последните две години – 2019 г. и 2020 г., нормите са под средногодишните . Това се дължи на програмите на Столичната община , каза в ефира на радио София..

публикувано на 23.07.21 в 17:22