Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Дурхан Салиев: София може да поеме още трафик

Снимка: Ани Петрова

През 2010 година движещите се автомобили по улиците на София са били от порядъка на 530-500 хиляди. Пет години по-късно броят им се е увеличил с между 40 и 50 хиляди или нарастването на трафика е с близо 10 процента. Това са данни от проведени през тези периоди изследвания, които обхващат всички движещи се автомобили, включително тези които влизат и излизат от града, български автомобили, които не са със софийска регистрация, както и с чуждестранна регистрация. Това заяви пред Радио София доц. Дурхан Салиев, от "Катедра Двигатели, автомобилна техника и транспорт" в Техническия университет.

През 2020 година също е било планирано такова изследване, но е отложено поради пандемията. След това преброяване ще могат да се правят и прогнози, тъй като само първите две изследвания не са достатъчни за изготвяне на точни прогнози.

Българската столица е проектирана така, че може да поеме още трафик, но всичко е въпрос на организация, посочи доц. Салиев. Част от нея е свързана с инфраструктурата, доизграждане на кръстовища, но друга е свързана с оптимизиране на времената на светофарните уредби за пропускане на транспортните потоци. А Центърът за управление на трафика разполага с алгоритми за регулиране на тези времена в реално време.

Чуйте интервюто на Константин Лавсов с доц. Дурхан Салиев.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Доц. Дурхан Салиев: Време е да се създаде образователна специалност "Пътна безопасност"

26 септември е Европейски ден без загинали на пътя. Инициативата се провежда за четвърти път, като през 2016 година наистина успяваме да изпълним тази цел. Година по-късно има само един загинал, а миналата година отново в страната ни няма жертви на..

публикувано на 26.09.19 в 19:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джазът и Банско – неразделни и през 2024

Джазът отново се настанява в Банско и ще остане там от 3 до 11 август. Още в 11 часа джазът на младостта очаква своята публика на сцената в парка на Банско. Следват различни джаз преживявания у така – до след полунощ. „ Традиция и развитие – това е..

публикувано на 28.07.24 в 18:08
Пирдоп

Промишлен район с дадености за туризъм

Днес гостуваме на община Пирдоп и пръв гост и наш домакин е кметът Ангел Геров : "Наследник сме на първото обществено училище, към края на Възраждането е построено първото училище, по-късно е построено и класно училище. Градът се е разраствал и оттук..

публикувано на 28.07.24 в 11:01

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други..

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите:..

публикувано на 27.07.24 в 10:43