Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският екип тръгва на новата си експедиция в Антрактида

Българският екип тръгва на новата си 29-та експедиция в Антарктида. Участниците в експедицията имат задачата да укрепят базата след тежкия зимен сезон в Антарктика и да я подготвят за следващия, както и да свалят данните от оставената да работи на автоматичен режим научна апаратура. 

Първият екип от 6 души трябваше да замине още на 12 януари, но заради случаи на коронавирус, сред испанските учени, пътуването се отложи. Съставът на експедицията е редуциран максимално заради епидемиологичната обстановка.

„Експедиция ще има. Планирано е да се върнат до средата на април. Стремихме са да запазим Антарктида чиста от коронавируса. Екипът задължително трябва да отиде, човешка ръка да отстрани повреди от бурните ветрове и снеговалежи от бурната зима, също така да свалят записите от уредите, които са останали да записват данните за промяната в климата, палео-климатичните промени, които са много важни за цялото човечество, защото в Антарктида тези промени са ярко изразени”, каза ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

По думите му нашите учени ще свалят данните и ще ги изпратят в България, където ще ги предоставят за анализ и съпоставяне с данните от другите станции.

Според проф. Пимпирев трябва да се нагодим към реалността от тази пандемия. “От миналата година имаме и интернет на базата, беше инсталирана сателитна чиния. Аз винаги очаквам с голяма тръпка да отида в този сантиментален дом – Антарктида, и ми е малко чудно сега, но да се надяваме, че в края на тази година ще осъществим една доста по-голяма 30- та юбилейна експедиция”, каза още проф. Пимпирев.

Той обясни, че португалските учени, които работят съвместно с българските, са спрели теренните проучвания, отиването на учените на континента и работата по събирането на проби, но не и по научната работа.

“Тази година ще обявим нов конкурс за българи, за научни проекти, но конкурсите са отворени за цялата страна и България се утвърждава като една много силна полярна нация, ценена в целия свят“, каза още той.

На 29.01. в Аулата на Софийския Университет „Св. Кл. Охридски“ се състоя традиционната церемония по връчването на националния флаг на заминаващата експедиция. Флага получи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев, както и икона на Св. Йоан Рилски, дар от президента за параклиса в Българската полярна станция „Св. Кл. Охридски“ на о-в Ливингстън. Проф. Христо Пимпирев изказа своята увереност в успешния край на експедицията, въпреки че ще я координира виртуално.  

Очаква се полярниците ни да се завърнат на родна Земя през средата на април, но обстановката не позволява да се прогнозира точно време на завръщане, планира се това да се случи с военния самолет “Херкулес” на Уругвайските военновъздушни сили, от острова в съседство - Кинг Джордж.

Експедицията в състав: Йордан Тодоров - командир на базата, лекарят д-р Атанас Пелтеков, инженерите Петър Сапунджиев и Емил Иванов и логистиците Николай Николов и Камен Недков, заминават по маршрута София - Рим - Сантяго де Чили – Пунта Аренас.
На брега на Магелановия проток, те ще прекарат двуседмична пълна изолация и ще продължат, към о-в Ливингстън с испанския кораб „Сармиенто де Гамбоа“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09