Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Юристи изкупиха изложбата на млади художници в Кюстендилския съд

27-те платна са по картини на Владимир Димитров-Майстора

Снимка: „Новите майстори“

27 платна на 20 млади творци от школата „Новите майстори“ с ръководител преподавателя по изобразително изкуство Евгени Серафимов са подредени в Съдебната палата на Кюстендил.

Експозицията е озаглавена

Майстора - писар в съда
и неговите последователи“

и е осъществена със съдействието на Окръжния съд в партньорство с Държавен архив – Кюстендил.

Днес се навършват 139 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора и по традиция ще бъде връчена Националната награда за живопис на името на големия художник. Затова и областният център е пълен с гости, разказа пред Радио София Евгени Серафимов.

Много малко са хората, които знаят, че художникът като малък е работил като бояджия, след това - в гостилница, а заради красивия му почерк става писар в съда.

Тогава съдия Чехларов забелязва, че освен да пише, по време на заседания Владимир Димитров прави и скици на присъстващите. Правят първата му изложба с 20-ина негови рисунки. Местните интелектуалци събират месечна стипендия и го изпращат с писмо до Мърквичка да учи в Рисувателното училище в София.

Така, с една добрина на хората на правото започва пътят му в изобразителното изкуство, разказа Серафимов. После с отношението си към хората той цял живот като че връща тази добрина.

Снимка: „Новите майстори“

„Три месеца рисувахме в галерията на Майстора с мои ученици, някои от които вече са студенти. Сред духа и вибрациите на неговите оригинали правихме ескизи и ги компилирахме в нови композиции със сух пастел. Кюстендилските адвокати и съдии я припознаха и откупиха. Така учениците ми разбраха, че в тях вярва не само учителят им.“

Чуйте разговора на Лили Големинова с Евгени Серафимов.

Изложбата може да се разгледа до средата на февруари.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Андрей Даниел. Между две епохи“ - два месеца на два етажа в СГХГ

Специална експозиция представя Андрей Даниел в Софийската градска художествена галерия (СГХГ) до 13 юни, а откриването е с вернисаж на 13 април (вторник, 17.00 ч – 20.00 ч). Тя е специална, защото е замислена още през 2019 г. и дори художникът започва подготовка с екип на галерията, но неочаквано ни напусна. Това налага преосмислянето на..

публикувано на 12.04.21 в 17:36

Два прототипа на българска ваксина срещу Covid-19 разработват в БАН

Българска ваксина срещу Covid-19 се разработва в Департамента по имунология (с ръководител проф. Андрей Чорбанов) към Института по микробиология при БАН. Първият прототип е готов от зимата на миналата година. В момента ваксината се тества на лабораторни животни за имуногенност, безопасност и ефективност , обясни пред Радио София проф. Пенка..

обновено на 12.04.21 в 16:51

При какви условия се изплащат "майчински"

Най-важното, за изплащане на парично обезщетение при майчинство е майката да бъде осигурена за тези рискове, свързани с обща заболеваемост и майчинство, т.е. да извършва трудова дейност. Друго условие е да има 12 месеца осигурителен стаж, за които няма изискване кога във времето да са изпълнени. Това обясни Даниела Асенова - директор в Дирекция..

публикувано на 12.04.21 в 16:40
Доц. Ангел Кунчев

НОЩ иска становища за Vaxzevria от три експертни съвета, за да знае какво да препоръча на хората

Има съществен отлив на българи, желаещи да се ваксинират с оксфордската ваксина (Vaxzevria на AstraZeneca), потвърди пред Радио София главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев . Може някои хора да поискат да се реваксинират със същия препарат, но принципно, ако има някакви причини за ограничаване на приложението -..

обновено на 12.04.21 в 15:37

Тематична експозиция припомня подвига на Гагарин отпреди 60 години

Документална изложба, посветена на 60-годишнината от първия полет на човек в космоса, ще бъде открита от 17 ч. в Мраморното фоайе на Столичната библиотека . Тя припомня, че на 12 април 1961 г. на борда на космическия кораб "Восток" съветският летец Юрий Алексеевич Гагарин (9.3.1934 – 27.3.1968) извършва една обиколка на Земята и става..

публикувано на 12.04.21 в 13:12

Зоолог спечели финала за докторантската стипендия за 2021 г. на фондация “Карол-Знание”

Финалът за докторантската стипендия за 2021 г. на фондация “Карол-Знание” след силен финал и сериозна конкуренция в първото онлайн издание на конкурсът беше спечелен от Ния Тошкова . Тя е докторант в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките, зоолог от екипа на Националния природонаучен музей и..

публикувано на 12.04.21 в 12:51

След конкурс за даровити деца в неравностойно положение ще подпомогнат 10 от тях

Сдружение “Операция Плюшено Мече” е подела поредната кампания за откриване и подпомагане на даровити деца и младежи, лишени от родителска грижа или от социално слаби семейства . През целогодишната менторската програма “Скритите таланти на България” от 2017 г. до сега са минали общо 21 талантливи младежи. Инициативата набира нови..

публикувано на 12.04.21 в 12:02