Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В над 40 града в Германия са заявени избирателни секции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Валентин Величков живее със семейството си в Берлин от 2012 година. Той е обществено активен, като заедно със съпругата си организира културни събития за българската общност в Германия - концерти, театрални постановки, кино вечери.

“Като активен в обществения живот човек, наблюденията ми са, че диаспората ни е много широка, разпръсната по цял свят, най-вече в социално развити страни в рамките на Европейския съюз. Хората са активни, интересуват се, търсят възможности да бъдат част от българското общество, като едно от основните им права е правото и съответно задължението им за гласуване,” каза пред Радио София Валентин Величков.

Според него през последните години се забелязва положителна тенденция от българското посолство в Берлин, като се провежда информационна кампания в социалните мрежи, търси се диалог с гражданите и в момента са заявени над 40 града в Германия за откриване на избирателни секции за българските парламентарни избори.

Чуйте интервюто на Ива Дойчинова и Константин Лавсов с Валентин Величков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Виена

В Австрия няма пречки пред гласуването на 4 април

В Австрия вече е проведена организацията за провеждане на гласуването на български граждани по време на парламентарните избори у нас на 4 април. Във Виена ще има най-малко три секции, но е възможно да бъдат открити и допълнителни. Открита секция ще има..

публикувано на 05.02.21 в 11:46
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Гласуване по пощата беше възможно, обясненията са неприемливи

Правото за гласуване на българските граждани, които в деня на вота се намират извън родината, е сериозно ограничено, коментира пред Радио София Димитрина Петрова , правозащитник от Българска общност за либерална демокрация. Това право не е добре..

публикувано на 05.02.21 в 11:42

Има опасност българите във Великобритания да не могат да гласуват

“За българите във Великобритания демокрацията и произтичащите от нея права може да се окажат луксозна стока, изложена на витрината на българската държава без право на консумация.” Това написа наскоро във фейсбук профила си Жана Сталева от българската..

публикувано на 05.02.21 в 10:40
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първоначално дори актьори от Народния театър са отказвали да се резилят, снимайки се във филми

"Кино екстремисти" - филмов поклон към пионерите на българското кино

"Кино екстремисти" е документален филм за българските кино пионери, за онези, които проправят „трънливия път“ на българския филм. Всеки от тях има изключително интересна съдба. В този разказ авторите застъпват донякъде биографиите им, но най-вече..

публикувано на 18.04.24 в 14:55

До 30 април изпращайте детски литературни творби за конкурса на БНР

Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио (БНР) до края на април продължава да приема творби, написани от деца, за 41-вото издание на  авторитетния конкурс "Искри" . "Около 3 месеца вече събираме приказки, гатанки,..

публикувано на 18.04.24 в 14:31

Познатият и непознат Иван Хаджийски в новата книга на Лазар Лазаров "Едно знаме повече"

Излезе ново документално издание, посветено на известния български публицист и социален психолог Иван Хаджийски. "Едно знаме повече" на Лазар Лазаров е документален портрет за живота на бащата на нашата социология. Румен Леонидов е автор на..

публикувано на 18.04.24 в 13:42
Снимки: Архив на Румяна Цветкова

Керамичните лица на Румяна Цветкова са повече от 60

Керамичните произведения на Румяна Цветкова, обединени под названието "Всички мои лица", предизвиква интерес и седмици след края на самостоятелна ѝ изложба. В нея са представени 61 лица и състояния, които често пъти изненадват с трактовката...

публикувано на 18.04.24 в 11:59

Нова версия на "Приказка" на P.I.F. събира едни от най-популярните гласове на българската музика

На 25 април, P.I.F. ще представят новата версия на песента  „Приказка“. Това е едно от първите парчета на групата, каза пред Радио София Иван Велков от P.I.F. "Приказка" я записахме в студио пред 26 години и сега Марто – нашият барабанист като ми..

публикувано на 18.04.24 в 11:51

Проверявайте домашните любимци за кърлежи след всяка разходка

Необходимо е след всяка разходка на домашните любимци да ги проверяваме за кърлежи, каза пред Радио София ветеринарният лекар д-р Весела Василева от Фондация „Четири лапи“. „Искам да наблегна, че не трябва да гледаме за толкова как да се справим,..

публикувано на 18.04.24 в 10:14

В столичния район "Връбница" все още не е започнала обработката срещу кърлежи

Първото косене на тревните площи вече е завършило в почти всички столични райони, каза пред Радио София Надежда Бобчева – зам.-кмет по направление „Зелена система, екология и земеползване“. На места за започнали и вторите обработки. „Стараем се да..

публикувано на 18.04.24 в 09:32