Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В над 40 града в Германия са заявени избирателни секции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Валентин Величков живее със семейството си в Берлин от 2012 година. Той е обществено активен, като заедно със съпругата си организира културни събития за българската общност в Германия - концерти, театрални постановки, кино вечери.

“Като активен в обществения живот човек, наблюденията ми са, че диаспората ни е много широка, разпръсната по цял свят, най-вече в социално развити страни в рамките на Европейския съюз. Хората са активни, интересуват се, търсят възможности да бъдат част от българското общество, като едно от основните им права е правото и съответно задължението им за гласуване,” каза пред Радио София Валентин Величков.

Според него през последните години се забелязва положителна тенденция от българското посолство в Берлин, като се провежда информационна кампания в социалните мрежи, търси се диалог с гражданите и в момента са заявени над 40 града в Германия за откриване на избирателни секции за българските парламентарни избори.

Чуйте интервюто на Ива Дойчинова и Константин Лавсов с Валентин Величков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Виена

В Австрия няма пречки пред гласуването на 4 април

В Австрия вече е проведена организацията за провеждане на гласуването на български граждани по време на парламентарните избори у нас на 4 април. Във Виена ще има най-малко три секции, но е възможно да бъдат открити и допълнителни. Открита секция ще има..

публикувано на 05.02.21 в 11:46
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Гласуване по пощата беше възможно, обясненията са неприемливи

Правото за гласуване на българските граждани, които в деня на вота се намират извън родината, е сериозно ограничено, коментира пред Радио София Димитрина Петрова , правозащитник от Българска общност за либерална демокрация. Това право не е добре..

публикувано на 05.02.21 в 11:42

Има опасност българите във Великобритания да не могат да гласуват

“За българите във Великобритания демокрацията и произтичащите от нея права може да се окажат луксозна стока, изложена на витрината на българската държава без право на консумация.” Това написа наскоро във фейсбук профила си Жана Сталева от българската..

публикувано на 05.02.21 в 10:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Крайградските зони на София ще бъдат застроени

Ограниченията за строителство в крайградски зони на София падат от 2025 година, като огромни терени в крайградската зона на София ще сменят предназначението си. В земеделски земи ще може да се строи, а във вече урегулираните ще бъде позволено..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
Десислава Алексиева и Петко Славов

Музикално поетични събития "Live на червения диван" завладяват София от утре

В горещите летни дни Столична община, съвместно с FOX book café и музиканта и писател Петко Славов, представят "Live на червения диван" – серия от литературно-музикални вечери на открито с вход свободен. От 17 юли до 6 септември 2024 г...

публикувано на 16.07.24 в 15:41

Повече контейнери за събиране на текстил

От Столичната община (СО) планират изграждане на система за разделно събиране на текстил, тъй като т. нар. "бърза мода" е много вредна за околната среда. Коментар по темата направи Надежда Бобчева, зам.-кмет по направление "Зелена система, екология..

публикувано на 16.07.24 в 15:24

Световни музикални виртуози на една сцена на "Pravets Art Nights"

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Първият концерт е на 19 юли, а вечерта е посветена на музиката на Гершуин. Заедно..

публикувано на 16.07.24 в 13:21
Никул Георгиев

Независими български музиканти представят проектите си в онлайн поредицата Lampa Sessions

Петима музиканти от българската независима сцена представят своите експериментални  музикални проекти в рамките на Lampa Sessions - авторската oнлайн поредица на творческия  колектив Lampa Collective.  Проектът може да бъде гледан в канала на..

публикувано на 16.07.24 в 12:30

Родопската теснолинейка с атракционни пътувания от Септември до гара Цветино всеки уикенд на юли

Атракционни пътувания с ретро-теснолинейката по живописните маршрути на линията от град Септември до гара Цветино предлагат от БДЖ всеки уикенд на юли. Едно от имената, които стои зад идеята е това на Кристиан Ваклинов. Пред Радио София той..

публикувано на 16.07.24 в 11:29

На 16 юли почитаме Света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на Света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ...

публикувано на 16.07.24 в 09:06