Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В над 40 града в Германия са заявени избирателни секции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Валентин Величков живее със семейството си в Берлин от 2012 година. Той е обществено активен, като заедно със съпругата си организира културни събития за българската общност в Германия - концерти, театрални постановки, кино вечери.

“Като активен в обществения живот човек, наблюденията ми са, че диаспората ни е много широка, разпръсната по цял свят, най-вече в социално развити страни в рамките на Европейския съюз. Хората са активни, интересуват се, търсят възможности да бъдат част от българското общество, като едно от основните им права е правото и съответно задължението им за гласуване,” каза пред Радио София Валентин Величков.

Според него през последните години се забелязва положителна тенденция от българското посолство в Берлин, като се провежда информационна кампания в социалните мрежи, търси се диалог с гражданите и в момента са заявени над 40 града в Германия за откриване на избирателни секции за българските парламентарни избори.

Чуйте интервюто на Ива Дойчинова и Константин Лавсов с Валентин Величков.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Виена

В Австрия няма пречки пред гласуването на 4 април

В Австрия вече е проведена организацията за провеждане на гласуването на български граждани по време на парламентарните избори у нас на 4 април. Във Виена ще има най-малко три секции, но е възможно да бъдат открити и допълнителни. Открита секция ще има..

публикувано на 05.02.21 в 11:46
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Гласуване по пощата беше възможно, обясненията са неприемливи

Правото за гласуване на българските граждани, които в деня на вота се намират извън родината, е сериозно ограничено, коментира пред Радио София Димитрина Петрова , правозащитник от Българска общност за либерална демокрация. Това право не е добре..

публикувано на 05.02.21 в 11:42

Има опасност българите във Великобритания да не могат да гласуват

“За българите във Великобритания демокрацията и произтичащите от нея права може да се окажат луксозна стока, изложена на витрината на българската държава без право на консумация.” Това написа наскоро във фейсбук профила си Жана Сталева от българската..

публикувано на 05.02.21 в 10:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Онлайн състезания помагат на децата да учат на базата на изкуствен интелект

С идеята да компенсират демотивацията от онлайн обучението на учениците и да помогнат за завършването на учебната година, платформата Кан Академия и сдружение “Образование без раници” организират различни безплатни онлайн състезания. Как точно се..

публикувано на 14.04.21 в 16:53

Платофрма изчислява загубите при назначаване на неподходящ служител

Пандемията остави множество хора без работа, а други решиха да сменят своето поприще именно в тези трудни времена. Както преди, така и сега, най-важно е първото впечатление, а автобиографията може да е както най-силният ни коз, така и индикация за..

публикувано на 14.04.21 в 16:17

Милена Хаджииванова: До 2035 г. се очаква да има 1 млрд. дигитални номади

Възможността да работим отвсякъде става катализатор на промени в държавни политики и установени работни практики, размествайки пластовете в световен мащаб. България може да стане една от най-атрактивните дестинации по света за дигиталните номади. “В..

публикувано на 14.04.21 в 16:12
Проф. Асена Сербезова

Проф. Асена Сербезова: С ваксинирането по-бързо ще стигнем до висок процент обществен имунитет

Въпреки безпрецедентната ситуация заради пандемията и разработването на средства за защита от много компании, процесът на ваксиниране на населението у нас можеше да се организира по-добре . В това се включват заявени количества, дати на доставка,..

публикувано на 14.04.21 в 15:22

Преброяването на бездомните котки в София започва от кв. „Яворов“

В момента никой не знае броя на бездомните котки – както в София, така и в цялата страна. Те са по-невидими от хората, защото не са заплаха за тях. Не са в полезрението и на местната администрация. Фондация „Четири лапи“ и Столичната..

обновено на 14.04.21 в 13:36

Теодор Елмазов с разказ за изолацията в постановката “Тиха нощ”

На 14 април, на сцената на Комеди бар “Хепи сатира” е премиерата на моноспектакъла на Теодор Елмазов “Тиха нощ” от Стивън Бъркоф. Адаптацията и постановката са на Валентин Ганев.  “Хората се подготвят за Коледа сякаш се подготвят за атомна война. Коледа..

публикувано на 14.04.21 в 13:16
Любо Киров

Любо Киров: Изкуството е послание за живота, музиката ни прави живи

Той става рано, чувства се добре и е готов за всичко предстоящо – концерти, живи участия... Както самият той казва: ”Готов за победа над пандемията, чрез култура и изкуство .” Това е Любо Киров. Човек с голям заряд от творческа енергия, с която..

публикувано на 14.04.21 в 11:51