Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Борис Попиванов: Президентът не иска да се хареса, а да предложи алтернатива

Институциите да работят в единство, според премиера Борисов, значи да правят това, което той казва, коментира политологът

Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

С падането на нивото на политическото говорене, парламентът през последните години като че все повече излиза от ролята си на основна представителна институция, където би трябвало да се противопоставят и консолидират интересите, свързани с развитието на страната. Нормално е да има политически „престрелки“, но Народното събрание все повече се превръща в политически театър. Шоуто надделява над парламентаризма.

Това коментира пред Радио София политологът Борис Попиванов:

„Не можем да имаме устойчива демокрация, ако хората не виждат и не вярват, че институциите вършат някаква работа."

Заявката на президента Румен Радев за втори мандат безспорно беше силен акцент от отминаващата седмица и тя предизвика редица коментари, допълни политологът. Според него напрежението между институциите едва ли ще се уталожи скоро, имайки предвид наближаващите избори. Още повече, че има съществени различия по фундаментални въпроси и теми на политическата система между премиера и президента.

Институциите да работят в единство, според премиера Борисов, значи да работят съгласно това, което той казва. В историята ни няма друг президент, който толкова много и последователно да е атакуван от управляващите и от близки до тях медии и анализатори. Напрежението до голяма степен е обусловено от желанието президентът да бъде изтласкан от голямата политическа игра. Изглежда като неудобен за управляващите. Каквото и да направи или каже, то ще се разглежда като нещо недопустимо.“

Като пример за това Попиванов посочи датата за изборите – „все беше неподходяща“.

След като няма полезен ход, президентът не се старае да се хареса на премиера, а да очертае хоризонт на алтернативата на сегашния модел.

Относно изборите политологът изтъкна, че обстановката е нетипична (заради епидемията) и може много бързо да настъпят промени в нагласите, предпочитанията на хората и съответно – на постижимите електорални проценти на партиите. Кампаниите също ще са по-различни от друг път.

Има нови политически субекти, но за някои от тях имаме впечатления – тези, които  са с лидери Май Манолова или Цветан Цветанов, например. Партията на Слави Трифонов („Има такъв народ“) не се е явявала на избори и е трудно да се предвиди подкрепата за нея от страна на почитатели или привърженици. Със сигурност няма да бъде всепомитаща сила на политическата сцена, каквито бяха при появата си НДСВ и ГЕРБ, отбеляза още Борис Попиванов.

С него разговаря Лъчезар Христов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Входът към музея на Вапцаров в София

Домът на огняро-интелигента

"Ако на калкана на къщата с лице към НДК има негов стих, много повече хора ще дойдат в музея, който е сред най-съвременните за българската литература. Може с модерен градски арт да се направи. Намерили сме аржентински артист, който да дойде и да го изрисува." - започва уредника на музея Катя Зографова: "Малко знаем за работата на Вапцаров и като..

публикувано на 12.06.21 в 16:00
София прайд

Да бъдеш силен, да бъдеш себе си

Владислав Петков, юрист, антрополог, защитник на човешките права и представител на ЛГБТИ общността. Говорим за това колко е важно да бъдеш силен, за да бъдеш себе си и за София прайд 2021 г. Какво да се очаква на сцената на София Прайд - в разговора му с Елена Пъневска. "Избрах антропологията малко на рулетка, но не съжалявам за това. Преди това не..

публикувано на 12.06.21 в 15:00
Елин Пелин

Похожденията на Пелинко

Пет години напусто Елин Пелин ухажва студентка Писателят водел ломската си изгора в кафене „Принцеса” на ъгъла на „Раковска”и „Славейков” Бохемът Елин Пелин (псевдоним на Димитър Иванов Стоянов) през целия си живот ухажва млади и красиви момичета и заради веселия си нрав и умелите жестове, често среща взаимност. Но при късното си влюбване в..

публикувано на 12.06.21 в 14:05

Българите обичат да помагат

Турнир с кауза по видео игри с водещ Китодар Тодоров набира средства за 105 деца, част от инициативата ParaKids. Първият по рода си благотворителен гейм турнир по GeoGuessr “О, братко, къде съм?” ще се излъчва на живо във Facebook страницата на Kito Gaming от 14 до 24 юни от 20:00.  Tой цели да осигури необходимите средства и оборудване за поне..

публикувано на 12.06.21 в 11:43

Почистването като предизвикателство

"Ние сме студенти, 7 човека общо, всеки със своите умения допринесе за създаване на "Природен". Така започват представянето на приложението си Мила Байлова и Велияна Георгиева. Младите хора все по-категорично заявяват, че опазването на околната среда е основен приоритет за тях. Доказателство за това е стартиралия преди месец проект „Природен“,..

публикувано на 12.06.21 в 10:54

Да изразяваме себе си чрез музика

Дръм и Бас фестивал на 18ти и 19ти юни - Гара Басс – откъсване от градската действителност с едно влаково пътешествие през красотата на Искърското дефиле до Гара Балкан (между Лакатник и Бов) или по-позната като Balkan Station. Идеята на фестивала е да развива електронната сцена и култура у нас, докато съчетава различни видове изкуства и изяви...

публикувано на 12.06.21 в 10:41

Класически въпрос с некласически отговор

Българското национално радио пуска първия подкаст за класическа музика у нас - "Класически въпрос" . Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин и журналистът от Радио София Михаил Митев в неформална приятелска беседа ще размишляват над въпросите, които често няма на кого да зададете и още по-често - да получите отговор. Какво и..

публикувано на 12.06.21 в 09:50