Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изцяло българска виртуална класна стая с одобрение от МОН

Снимка: https://www.vedamo.com

Една от интересните разработки на виртуална класна стая, изцяло подготвена от български екип, се нарича VEDAMO. Името не е избрано случайно, тъй като произхожда от старобългарската дума ведам, която означава "знам". Платформата вече е една от официално одобрените от Министерството на образованието и науката платформи за преподаване. Тя е разработена специално за нуждите на образованието и може успешно да се използва за всички учебни предмети и класове.

Възможностите, с които разполага за индивидуална и групова работа, са близки до традиционния начин на преподаване. Така учителите могат да ангажират всеки ученик много по-активно по време на урока. Заедно с това те могат да следят присъствието и активността на всеки ученик и автоматично се отбелязва, ако те се разсейват с други сайтове и приложения.

Светлана Савова

Виртуалната класна стая трябва да е същата като традиционната класна стая, всички дейности, които могат да бъдат извършвани в едната, трябва да са достъпни и в другата среда, каза пред Радио София Светлана Савова. В световен мащаб има различни решения за виртуална класна стая, като те се характеризират с различни функционалности и възможности - от такива само за конферентна видеовръзка до платформи със защитена среда, в които учителите получават подробна информация за действията на учениците, обясни Савова и уточни:

"VEDAMO дава възможност на учителите да използват инструменти за интерактивност и игрови ситуации, за онагледяване на съдържанието, електронни учебници и разделяне на децата на отделни групи, в които да бъдат задавани различни задачи."

Светлана Савова даде примери за използване на платформата, която вече е преведена на десет езика, в различни страни от Средния изток, както и училище за изящни изкуства в Ню Йорк. Специално там в момента се провежда хибридно обучение, като част от учениците са в класната стая, а друга част - онлайн. Използваният модел предлага свързване на интерактивната дъска в традиционната класна стая с "бялата дъска" в платформата. Игровият модел пък е застъпен в израелско училище, като сред средствата за изучаване на математиката е използвано дори виртуално зарче.

Сега разработката е сред финалистите в конкурса за наградите на БАИТ за 2020 година.

Чуйте интервюто на Лили Големинова със Светлана Савова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево с възможност за превалявания

Атмосферното налягане ще е без съществена промяна и ще остане малко по-ниско от средното за август. Днес ще преобладава слънчево време. След обяд и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност , като на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Те ще са по-значителни в крайните югоизточни райони. Вятърът ще..

публикувано на 26.08.24 в 07:10

Концерт като учебник

Али Абдала от ALI  за концерта им с The Editors: "Ще свирим в зала 3 на НДК на 29 август. Още не мога да го осъзная. Откакто съм започнал преди 20 година, The Editors са ме изградили като артист, първите им концерти съм ги гледал от пиратски сървъри. На живо съм ги слушал само веднъж преди няколко години в Румъния. Винаги е учебник като го гледаш...

публикувано на 25.08.24 в 11:43
Зорница Христова и Ясен Григоров

Като песен, като жужене

Зорница Христова и Ясен Григоров от издателство "Точица" за новите им книги за деца: "В Ясен открих много различен подход към рисуване. Първият ни общ проект бе за един зъл охлюв. После дойде книжката със стари английски детски стихчета "Колко ягоди растат по морето" - колкото повече време минава, толкова повече ми харесва. Много интересен баланс..

публикувано на 25.08.24 в 10:41

Незаключените дворове

Мая Цанева от "Безопасни детски площадки" за играта в училищните дворове в извънучебно време: "Отварянето на училищните дворове за кварталната общност стана факт в Пловдив в началото на август, но противниците изтъкват липса на общинска охрана. Истината е, че повечето са с нови съоръжения и директорите се страхуват за тях. Грешката на Пловдив бе, че..

публикувано на 25.08.24 в 10:07

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51