Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Даниела Тахирова, психолог:

Детето трябва да знае различни стратегии за справяне, за да не разчита на агресията

Снимка: pixabay

Няма как да не се обърне внимание на дете, което е агресивно. Фактът, че то проявява агресия не може да се скрие. Първите сигнали за това може да дойдат от детската градина или училище – с това, че то не спазват правилата, нарушава дисциплината, не може да се впише в групата или класа.

Това изтъкна пред Радио София психологът Даниела Тахирова. И допълни, че подходът в такъв случай трябва да покаже на детето, че то може да постигне желанията си по друг начин, не непременно със сила и инат.

Възможно е да е видяло някъде агресивния модел на поведение или при първото му демонстриране той да му е донесъл някакъв успех – да оцелее в трудна ситуация, да постигне нещо. Може възрастни да се държали неадекватно пред него. Те да са изгубили доверието му. Агресията също така може да е резултат от натрупване на емоции и тяхното отричане.

В подобни ситуации избухването при момичетата се изразява в плач, а при момчетата – в агресия.

Детето трябва да не се чувства самотно и да научи различни стратегии за справяне, подчерта психологът. Агресивният импулс напомня на инстинкта и той трудно се управлява. Има и възрастни хора, които също не могат да го овладеят.

Родителите трябва да разрешават конфликтите си без това да наврежда на детето. Да не приписват проявени от детето лоши качества на другия партньор, защото това го потиска и фрустрира.

Агресията може да има различно проявление и е важно рано да бъде разпозната, изтъкна Даниела Тахирова.

С нея разговаря Яна Спиридонова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Как ДАЗД помага при трудни ситуации и тормоз върху деца

Има няколко механизма при проявена агресия да се реагира към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Единият е през Националната телефонна линия за деца 116111 . Тя е денонощна и могат да се обаждат и възрастни по въпроси за децата. Сигнал..

публикувано на 23.02.21 в 09:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зависимият човек се плаши от преживяванията си и се нуждае от семейството си

Зависимостта, независимо дали е към алкохол, наркотици, хазарт, дори спорт, може да засегне нас или някой от нашето семейство. Можем ли, обаче, да разпознаем признаците и как да си помогнем? Колко труден е пътят до ремисията и пълноценния живот, какво..

публикувано на 27.02.21 в 19:14
Филмът „Медена земя“
получи голямата и специалната награда на журито, както и признание за операторско майсторство в Сънданс

Филм от Северна Македония с 2 номинации за "Оскар" - в кината

Сред трите премиерни филма, които влизат в кината от днес, кинокритикът Деян Статулов отличи най-напред „Медена земя“. През миналата година лентата на режисьорите Тамара Котевска и Любомир Стефанов (Северна Македония, 2019) беше с две номинации..

публикувано на 26.02.21 в 19:46

4 кратки български филма можем да гледаме в кино "Влайкова" тази събота

Четири български късометражни филма предлагат от платформата Кинематограф.бг и най-старото, действащо кино в София в проекта "Късо кино в кино Влайкова" на 27 февруари (събота) от 18 часа . Филмите са свързани с истории, които се случват с..

обновено на 26.02.21 в 19:03

В 1. СУ "Пенчо Славейков" са готови всеки ден да носят розови фланелки

Ден на розовата фланелка се провежда цяла седмица в българските учебни заведения Синхронен час, посветен на Деня за борба с насилието в училище проведоха младши посланиците на Европейския парламент от 1. СУ "Пенчо Славейков", които..

обновено на 26.02.21 в 17:56

Сценичен дебют за "Бесове" - последният спектакъл на проф. Снежина Танковска

На 23 и 24 февруари от 19.30 ч. на камерната Сцена 47, последният клас на проф. Снежина Танковска  направи сценичния си дебют в „ Бесове “ от Албер Камю и по романа на Фьодор Достоевски. Тази първа среща с публиката е от изключителна важност за студентите..

публикувано на 26.02.21 в 17:46
Не всички, работещи в заведения, се радват, че ще могат да поставят табела „Отворено“

Защо ресторантьори не се радват, че отварят заведенията

Отварянето на ресторантите „под режим“ не е добър подход . Решението на здравните институции и властта като цяло е съпроводено със спиране на плащанията към бранша. Но отварянето на заведенията не е 100%, а с условия – за отстояния между..

публикувано на 26.02.21 в 16:32

Дългоочакваната премиера на “Лека нощ, Лили” ще бъде на СФФ

Дългоочакваната премиера на “Лека нощ, Лили” ще бъде на Международния форум за късометражно кино In The Palace , който се провежда онлайн между 27 февруари и 6 март и в рамките на 25-тото издание на София Филм Фест. Българската публика ще види..

публикувано на 26.02.21 в 15:48