Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За японците дисциплината не е наказание, приемат я за награда

Снимка: aikischoolbg.com

В началото на март започва работилница, която ще запознае записалите се деца с японската култура, история, изкуство, храна и бойни изкуства.

Инициатор е сенсей Ивайло Петров, който се е вдъхновил от посещение в Страната на изгряващото слънце.

Курсът е за деца от 8 до 18-годишна възраст.

„Ще се опитаме да подхраним тяхното любопитство към аспекти от японската култура, които ще им помогнат в бъдеще, за да се превърнат в по-осъзнати, дисциплинирани и отворени към нови хоризонти млади хора“, обясни пред Радио София Ивайло Петров.

Занятията се провеждат в петък и неделя.

В традиционните бойни изкуства тялото и умът работят заедно. Дисциплината и ценностната система учи тези спортисти на контрол на тялото и помага за преодоляване на агресивните състояния. Дисциплината не е наказание, а прийом за усъвършенстване, допълни сенсей Ивайло Петров.

С него разговаря Яна Спиридонова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири моноспектакъла на Сцена "Централни хали"

За първи път новото артпространство Сцена "Централни хали" ще предложи на зрителите моноспектакли. Техен продуцент е Денис Ставров. Началото поставя " Кученцето се засмя" на 26 юли . Актьорът Севар Иванов  се превъплъщава в Артуро Бандини, който е нагледен пример за деградиращата сила на Егото и неговата разрушителна мощ, която стремглаво може да..

публикувано на 25.07.24 в 13:13

Напрежение в СОС заради сливането на Четвърта и Втора МБАЛ

Сливането на Четвърта и Втора МБАЛ в столицата предизвика напрежение сред политическите сили в местния парламент. На днешното заседание на СОС, съветниците разгледаха доклада, с който двете лечебни заведения се обединяват, заради усложненото финансово състояние и недостиг на медицински кадри във Четвърта градска болница. Въпросният доклад бе..

публикувано на 25.07.24 в 12:57

Делегати от 150 държави ще заседават 7 дни на IPCC 61 в София

На 27 юли (събота) в София ще се проведе едно от най-големите световни събития по проблемите на климата. Очаква се близо 500 делегати от 150 държави да пристигнат за участие в Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) 61 – eдин форум, който ще продължи до 2 август в Националния дворец на културата (НДК) под домакинството на..

публикувано на 25.07.24 в 12:50
Снимки: Space Camp

158 души ръкопляскаха на 13-годишната Теа Венкова в Space Camp

Тринайсетгодишната Теа Венкова – ученичка (за VII клас) от столичното Второ СУ „Емилиян Станев“ и стипендиант на Центъра за творческо обучение (ЦТО) спечели престижната награда „Right Stuff“ на Space Camp Türkiye. Лагерът, създаден по модел на НАСА в турския град Измир, бе посетен от 79 деца от България, като част от тях бяха там с..

публикувано на 25.07.24 в 11:48

Софийските паркове стават "Зелени библиотеки" за десети път

Инициативата "Зелени библиотеки" това лято ще бъде открита в софийския Северен парк на 27 юли с разнообразна културна програма. До 1 септември в събота и неделя от 10:00 до 14:00 ч. ще бъдат посещавани различни паркове и градини, където ще се четат и презентират книги, ще се пеят песни, ще има театрални и музикални изкушения...

публикувано на 25.07.24 в 10:11

Преподаватели от 17 държави на обучение в София

Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница се провежда днес във Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София. Встъпителните обучения започват с панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“. Ще бъдат разгледани и въпроси, свързани със съвременната дидактика на преподаване на..

публикувано на 25.07.24 в 10:05

Младежи от 4 страни се трудят и обучават в радомирското с. Долни Раковец

Младежи с интелектуални затруднения и доброволци от 4 държави се включват в 10-дневните занимания и обучения по програмата "Да работим заедно" в радомирското село Долни Раковец. Началото е от 5 август. Участниците са от България, Турция, Хърватска и Литва, а проекта на Фондация „За Утре“ по младежки обмен е финансиран от ЕС по програма..

публикувано на 25.07.24 в 09:13