Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Няколко съвета в борбата с главоболието

Най-добре е да се потърси причината за болката в главата

Снимка: Ройтерс
Всеки изпитва главоболие - от лека, но пробождаща болка от дехидратация до блокиращата мигрена. Когато усетят главоболие хората обикновено бързат да вземат обезболяващо средство, но по-добрият вариант е да разберат причините за него, пише Би Би Си и разкрива три основни начина за справяне с проблема.

Мястото, където е локализирана болката, може да ни насочи към това какъв тип главоболие изпитваме. Болката в лицевата част и челото е показател за свързано със синусите главоболие, докато усещането за напрежение и натиск в черепа обикновено е мигрена.

В крайна сметка, всеки вид главоболие се причинява от разширяване на кръвоносните съдове близо до мозъка. Това разтяга сензорните рецептори в стената на съда и ние усещаме това като болка. 

Кръвта е токсична за мозъчната тъкан и поради това се държи отделно през кръвно-мозъчната бариера. Ако кръвоносен съд изтича или се разкъсва, това води до кръвоизлив и смърт на мозъчната тъкан, в която кръвта изтича.

Така че, ако кръвоносните ни съдове се разширят над допустимите граници, сензорните рецептори ще излъчват сигнали към мозъка, което ние интерпретираме като болка.

Главоболието е система за ранно предупреждение. Най-добрият начин да се противопоставим е да разберем за какво ни предупреждават.

Главоболието се генерира някъде в главата ни, но причината за главоболието ни понякога може да идва от тялото или от поведението ни. Например главоболие може да се появи и заради дехидратиране. 

Един от начините за справяне с главоболието е естествената болкоуспокояваща система на мозъка, като се стимулират неврохормони, свързани със щастието и доброто настроение (като серотонин и окситоцин) и удоволствието (допамин).

Смехът, гледайки комедия, насладата от компанията на добър приятел или насладата от близостта с партньора, ще увеличат тези хормони в различна степен. Всеки от тях блокира сигналите за болка, които идват от тялото, като не само ви помага да контролирате главоболието, но и да възстановявате баланса на хормоните.

Когато става дума за мигрена - правилото е да се търси тихо, спокойно и тъмно място, което може да осигури така необходимия покой.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Граждански Будилник“ звъни за творчески конкурс

„Граждански Будилник“ е конкурс за социално ангажирано изкуство. Той се провежда за четвърта поредна година, като темата за 2021-ва е „Дигитално презареждане: правата и свободите във виртуалния свят“ . Конкурсните категории са три: фотография, илюстрация и текст. „Доверяваме са на силата на изкуството, вярваме, че то може да предизвика..

публикувано на 16.04.21 в 14:02

Спектакълът „Машините са кучки“ с премиера на 18 април

На 18 април ще бъде премиерата на спектакъла „Машините са кучки“ в Сити Марк Арт център. Зад постановката стоят Здрава Каменова - сценарист и автор на детски книжки и Гергана Димитрова - сценарист и режисьор.    Вдъхновител за пиесата е Иво Стаменов - Ото, който е майстор на дървени играчки и дървени лампи. Той пък е вдъхновен от свое пътуване до..

публикувано на 16.04.21 в 13:52

Гласът е магия и сила, издава характер, излъчва послания

В Световния ден на гласа ефирът на Радио София беше погален от обичани хора, чиито говор и интонация и култура на изказ не се забравят от десетилетия. Журналистката Божана Димитрова , чийто глас се усмихва и топли непрекъснато, „Говори, за да те видя, това са казвали още древните. Човешкият глас отключва и води всяко..

публикувано на 16.04.21 в 12:21

Конституцията е фундаментът, на който се задава правото

Днес е Ден на Конституцията и годишнина от приемането на Търновската конституция през 1879 г. Конституцията е основният закон на държавата. Българската Конституция е приета на 12 юли 1991 г от Седмото Велико народно събрание. “Днес е и Денят на юриста. Днес също ознаменуваме и нашите права и затова е светъл ден в историята ни. Тази година ще се..

публикувано на 16.04.21 в 11:39

Рут Колева подготвя летен музикален фестивал в София

През юни предстои да се проведе музикалният фестивал Sofia Live Festival , чиито организатор е Рут Колева .       “Хората вече имат сериозна нужда от нощен живот, от възможност да са сред хора и да разпускат”, коментира певицата. Освен с музика, Рут Колева се е захванала и със създаването на музикален фестивал, който трябва да се проведе на 18, 19 и..

публикувано на 16.04.21 в 10:15

Арх. Стефан Добрев: Сериозен проблем при велоалеите в София е, че са ужасно кратки и прекъснати

“Центърът е едно много специално място. Не случайно в много европейски столици го освобождават от автомобили. Хубаво е, че и в София има такава тенденция. Тази тенденция трябва да продължи”, архитект Стефан Добрев , който работи по различни градоустройствени проекти в София и в Париж и има личен опит, защото пътува често с велосипед и тротинетка.  По..

публикувано на 16.04.21 в 08:53

В Самоков работят по създаването на европейски велоалеи

Кметът на Самоков има амбицията да промени велоалеите в града и да превърне колоезденето като алтернатива на автомобилите за придвижване до работа.   “Имаме компрометирани водопроводи. Особено тази велоалея, която е по “Софийско шосе” ми се иска да стане много добра, европейска велоалея с всички изисквания. Там подменихме водопровода, за да може в..

публикувано на 16.04.21 в 08:35