След затварянето на заведенията около една трета, за съжаление, няма да отворят никога повече. Други 10%, заради несигурността, се въздържат да отворят и след 1 март, въпреки разрешението.
Това обяви пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).
По думите на Димитров едно отваряне на заведение би струвало на управителя между 5000 и 30-40 хиляди лева за зареждане. Никой не иска да рискува с такъв капитал.
От бранша искат Столичната община да намали местните данъци, да се редуцира с 50% стойността на дължимите за търговските обекти такса смет, да не се трупат допълнителни лихви върху задълженията на хотели и ресторанти.
След края на пандемията ще са нужни от 5 до 10 години, за да се възстанови браншът, както го познаваме до началото на 2020 г, смята Атанас Димитров.
Предложенията на БХРА биха предотвратили погубването на още обекти, пряко свързани с обслужването на туристи.
„Имаме чуваемост и следващата седмица ще се срещнем със зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов. Ако Столичната община подаде ръка, ще дойде момент, когато бизнесът ще се отплати“, каза още зам.-председателят на БХРА.
Чуйте разговора по темата на Елена Пъневска.
Намаляването на ДДС в заведения и ресторанти нямаше за цел намаляване на цените. Това беше мярка за запазване на бизнеса и работни места в този сектор, носещ 12-13% от БВП. Това коментира пред Радио София зам.-председателят на Българската..
Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих..
Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са..
С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме..
Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека. Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност. Този човек..
В Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в.,..
Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от..
Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа. Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни..