Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Атанас Димитров, БХРА: Ако Столичната община сега подаде ръка, бизнесът някога ще се отплати

През следващата седмица от бранша ще се срещнат със зам.-кмета на София Дончо Барбалов

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След затварянето на заведенията около една трета, за съжаление, няма да отворят никога повече. Други 10%, заради несигурността, се въздържат да отворят и след 1 март, въпреки разрешението.

Това обяви пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). 

По думите на Димитров едно отваряне на заведение би струвало на управителя между 5000 и 30-40 хиляди лева за зареждане. Никой не иска да рискува с такъв капитал.

От БХРА са отправили предложения към Столичната община по време на Консултативния съвет по въпросите на туризма.

От бранша искат Столичната община да намали местните данъци, да се редуцира с 50% стойността на дължимите за търговските обекти такса смет, да не се трупат допълнителни лихви върху задълженията на хотели и ресторанти.

След края на пандемията ще са нужни от 5 до 10 години, за да се възстанови браншът, както го познаваме до началото на 2020 г, смята Атанас Димитров.

Предложенията на БХРА биха предотвратили погубването на още обекти, пряко свързани с обслужването на туристи.

„Имаме чуваемост и следващата седмица ще се срещнем със зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов. Ако Столичната община подаде ръка, ще дойде момент, когато бизнесът ще се отплати“, каза още зам.-председателят на БХРА.

Чуйте разговора по темата на Елена Пъневска.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Атанас Димитров, БХРА: Антикризисните мерки са най-вече за работниците, не за инвеститорите

Намаляването на ДДС в заведения и ресторанти нямаше за цел намаляване на цените. Това беше мярка за запазване на бизнеса и работни места в този сектор, носещ 12-13% от БВП. Това коментира пред Радио София зам.-председателят на Българската..

публикувано на 31.08.20 в 18:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Андрей Даниел. Между две епохи“ - два месеца на два етажа в СГХГ

Специална експозиция представя Андрей Даниел в Софийската градска художествена галерия (СГХГ) до 13 юни, а откриването е с вернисаж на 13 април (вторник, 17.00 ч – 20.00 ч). Тя е специална, защото е замислена още през 2019 г. и дори художникът..

публикувано на 12.04.21 в 17:36

Два прототипа на българска ваксина срещу Covid-19 разработват в БАН

Българска ваксина срещу Covid-19 се разработва в Департамента по имунология (с ръководител проф. Андрей Чорбанов) към Института по микробиология при БАН. Първият прототип е готов от зимата на миналата година. В момента ваксината се тества на..

обновено на 12.04.21 в 16:51

При какви условия се изплащат "майчински"

Най-важното, за изплащане на парично обезщетение при майчинство е майката да бъде осигурена за тези рискове, свързани с обща заболеваемост и майчинство, т.е. да извършва трудова дейност. Друго условие е да има 12 месеца осигурителен стаж, за които няма..

публикувано на 12.04.21 в 16:40
Доц. Ангел Кунчев

НОЩ иска становища за Vaxzevria от три експертни съвета, за да знае какво да препоръча на хората

Има съществен отлив на българи, желаещи да се ваксинират с оксфордската ваксина (Vaxzevria на AstraZeneca), потвърди пред Радио София главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев . Може някои хора да поискат да се..

обновено на 12.04.21 в 15:37

Тематична експозиция припомня подвига на Гагарин отпреди 60 години

Документална изложба, посветена на 60-годишнината от първия полет на човек в космоса, ще бъде открита от 17 ч. в Мраморното фоайе на Столичната библиотека . Тя припомня, че на 12 април 1961 г. на борда на космическия кораб "Восток" съветският..

публикувано на 12.04.21 в 13:12

Зоолог спечели финала за докторантската стипендия за 2021 г. на фондация “Карол-Знание”

Финалът за докторантската стипендия за 2021 г. на фондация “Карол-Знание” след силен финал и сериозна конкуренция в първото онлайн издание на конкурсът беше спечелен от Ния Тошкова . Тя е докторант в Института по биоразнообразие и екосистемни..

публикувано на 12.04.21 в 12:51

След конкурс за даровити деца в неравностойно положение ще подпомогнат 10 от тях

Сдружение “Операция Плюшено Мече” е подела поредната кампания за откриване и подпомагане на даровити деца и младежи, лишени от родителска грижа или от социално слаби семейства . През целогодишната менторската програма “Скритите таланти на..

публикувано на 12.04.21 в 12:02