Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Иван Манчев: Най-добре готви този, който го прави със сърце

Всичко е въпрос на изживяване, на мисъл и отношение към храната

Снимка: smartmoney.bg
“Най-добре готви този, който го прави със сърце”, казва шеф Иван Манчев. Според него професионалните готвачи в повечето случаи са мъже, но когато става дума за домакинско готвене - жените се справят по-добре, защото готвят всеки ден, а мъжете готвят по-скоро като хоби.

“Вкусът се изгражда и се развива. Моите родители са ме хранили страхотно, моят вкус е по българския начин, но от друга страна има хора, които обичат по-различна храна, която са изживели с пътуване например. Всичко е въпрос на изживяване, на мисъл и отношение към храната", казва той.

Шеф Манчев цитира и изследване на Световната асоциация на готвачите, според което хората от малките населени места, консумират най-хубавата и чиста храна, защото в повечето случаи си я произвеждат сами.

“Не значи, че като си богат, ядеш най-добрата храна. Хората, които имат повече възможности могат да си позволят по-различна храна и повече ресторанти, в които да ядат храна, приготвена от най-добрите готвачи, но хората, които живеят в малките градчета и селата, според мен, ядат много по-хубава храна, много по-качествена, защото повечето от тях си я произвеждат.

Градското население са хора, които ядат повече на крак, повече в офис, хранят се с повече джънк фууд, а те са с възможности”,  допълва готвачът.

Шеф Манчев коментира и темата с отварянето на ресторантите и евентуалото им затваряне отново, ако бъдат затегнати мерките срещу Covid-19, като посочи, че вече повече от година издържа служителите си, въпреки че ресторантите му са били затворени и едно ново затварне би го поставило в много по-трудно положение. Освен това много от хората, заети в бранша, вече търсят възможност за кариерно преориентиране, тъй като несигурността в бранша е много висока, а в момента те са реално без доходи. 

Иван Манчев е отворил и двата си ресторанта, но наблюденията му са, че хората все още се страхуват да посещават заведенията и обемът на работа не е такъв, какъвто е бил преди пандемията.

Чуйте повече в разговора на Константин Лавсов в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"От какво се страхува Вирджиния Улф" според режисьора Тея Сугарева

“От какво се страхува Вирджиния Улф“ e авторски спектакъл на режисьора Тея Сугарева, който проследява житейската съдба на една от най-интересните и драматични фигури в модерната литература - Вирджиния Улф. “Всеки режисьор, когато тръгва към някакъв автор, по някакъв текст, прави едно много задълбочено проучване на живота, контекста на всички творби и..

публикувано на 14.03.25 в 17:27

Потребителите могат и трябва да бъдат по-силни от търговците

"Справедлив преход към устойчив начин на живот" е мотото, с което ще бъде отбелязан Деня на потребителя 15 март . Скорошно изследване сочи, че 94% от над 30 000 души от 31 страни подкрепят преминаването към по-устойчив начин на живот , като са готови да избират екологични продукти, да намалят отпадъците и опаковките и да се насочат..

публикувано на 14.03.25 в 17:10

За 10 дни в Софийския университет заявления са подали над 1000 кандидат-студенти

Светослав Петров е на 18 години. В близките месеци му предстои да завърши своето средно образование. Към момента е зрелостник в 125. средно училище „Боян Пенев“ в София с профил хуманитарни науки. Споделя, че мечтаната му висша специалност е право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. По думите му, един кандидат-студент трябва да знае..

публикувано на 14.03.25 в 16:25
Кремена Георгиева и Любов Костова - завърнали се от Антарктида

Антарктида днес - успехите в пътя на българската антарктическа експедиция

В предаването  "Радиокафе“ гостуват Любов Костова и Кремена Георгиева в амплоато на атлантически пътешественички, завърнали се от остров Ливингстън, Антарктида, който се намира на цели 13 893 километра от София и няколкостотин светлинни години от реалността, уверяват ни те. Освен това с радост разказаха какво ги мотивира да отидат при тюлените,..

публикувано на 14.03.25 в 16:03

Предизвикателствата за ЕС и България в новата геополитическа обстановка

Бюрото на Европейския парламент (ЕП) в България организира дискусия "Европа на глобалната сцена: геополитика и сигурност". Целта на днешното събитие бе да бъдат обсъдени предизвикателствата и възможностите за Европа и България в новата геополитическа обстановка. Едни от основните теми, които бяха обсъдени са: Какви са сценариите за..

публикувано на 14.03.25 в 15:48

Пернишки абсурд: Глобиха четирима шофьори за каране по пешеходен тротоар в града

Четирима шофьори са глобени в Перник заради движение по пешеходен тротоар. Полицията е реагирала на публикации в социалните мрежи и подадени сигнали от общината.  При направената проверка на бул. "Юрий Гагарин” са установени четирима шофьори, нарушили правилата за движение. Съставени са им актове за административни нарушения и предстои да им бъдат..

публикувано на 14.03.25 в 15:25
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Вредно е да се говори за заговор

Няма 16 незаконни депутатски мандата, има разместване . 10 народни представители отпадат и се заместват с 10 на партия "Величие". Вредно да се говори заговор. Конституционният съд (КС) изключително коректно е описал всеки случай . Това коментира пред БНР-Радио София Стоил Цицелков от Обединение Честни избори (ОЧИ), член на обществения..

публикувано на 14.03.25 в 15:05