Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Иван Манчев: Най-добре готви този, който го прави със сърце

Всичко е въпрос на изживяване, на мисъл и отношение към храната

Снимка: smartmoney.bg
“Най-добре готви този, който го прави със сърце”, казва шеф Иван Манчев. Според него професионалните готвачи в повечето случаи са мъже, но когато става дума за домакинско готвене - жените се справят по-добре, защото готвят всеки ден, а мъжете готвят по-скоро като хоби.

“Вкусът се изгражда и се развива. Моите родители са ме хранили страхотно, моят вкус е по българския начин, но от друга страна има хора, които обичат по-различна храна, която са изживели с пътуване например. Всичко е въпрос на изживяване, на мисъл и отношение към храната", казва той.

Шеф Манчев цитира и изследване на Световната асоциация на готвачите, според което хората от малките населени места, консумират най-хубавата и чиста храна, защото в повечето случаи си я произвеждат сами.

“Не значи, че като си богат, ядеш най-добрата храна. Хората, които имат повече възможности могат да си позволят по-различна храна и повече ресторанти, в които да ядат храна, приготвена от най-добрите готвачи, но хората, които живеят в малките градчета и селата, според мен, ядат много по-хубава храна, много по-качествена, защото повечето от тях си я произвеждат.

Градското население са хора, които ядат повече на крак, повече в офис, хранят се с повече джънк фууд, а те са с възможности”,  допълва готвачът.

Шеф Манчев коментира и темата с отварянето на ресторантите и евентуалото им затваряне отново, ако бъдат затегнати мерките срещу Covid-19, като посочи, че вече повече от година издържа служителите си, въпреки че ресторантите му са били затворени и едно ново затварне би го поставило в много по-трудно положение. Освен това много от хората, заети в бранша, вече търсят възможност за кариерно преориентиране, тъй като несигурността в бранша е много висока, а в момента те са реално без доходи. 

Иван Манчев е отворил и двата си ресторанта, но наблюденията му са, че хората все още се страхуват да посещават заведенията и обемът на работа не е такъв, какъвто е бил преди пандемията.

Чуйте повече в разговора на Константин Лавсов в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невена Николова и Данаил Конов

Невена Николова и Данаил Конов пред и зад микрофон

Невена Николова и Данаил Конов са имена от екипа на радио София - той идва от Враца в София в 2015, тя идва от радио Шумен. Още за техния път към и в радиото - в звуковия файл: Може ли по обява да намериш призвание и има ли значение какво казват родителите? Кои са най-сладките позиции, каква е разликата между новинар и водещ, както и репортер -..

публикувано на 16.02.25 в 12:00

Кукленият театър бе най-подходящ за мен

Гостува ни актрисата Маргарита Костова. Надежда Герова разговаря с нея относно призванието актьор и всичко, което заобикаля един човек на изкуството. За работата на актрисата в куклени и драматични постановки и как предава занията си на деца и младежи нека чуем повече сега.

публикувано на 16.02.25 в 11:20
Мирослав Цеков

Нерешените проблеми в младежката политика се превръщат в проблеми на цялото общество

Какви са предизвикателствата пред младите хора в България? Каква е ролята на активните граждани за преодоляване на разделението в обществото? По темата ни гостува Мирослав Цеков, председател на Форум гражданско участие: "Отвореното ни писмо до НС бе провокирано от насочени срещу НПО призиви от политически сили в НС. Това е откровена заплаха и опит..

публикувано на 16.02.25 в 10:38

За пети път "Станция Иновация" в АУБ

Албена Димитрова от Американския Университет в Благоевград представя състезанието по социално предприемачество "Станция Иновация": "Аз съм втори семестър в първи курс, следвам два бакалавъра. Клубът ни за по-добро общество организира благотворителни базари и в "Станция Иновация" парите също ще отидат при лица в неравностойно положение. То се..

публикувано на 16.02.25 в 10:03
Темз Арабаджиева и Антон Биров

Кажи ми какво четеш за да ти кажа кой си

В месеца на любовта търсим формулата за здрава връзка в примерите около нас. Книгите събират ли хората?  Събеседници: Темз Арабаджиева и Антон Биров: "Вчера вечерта много исках да затворя вратата и да си чета книга. Любовта не е един конкретен ден. Нямам нищо против празника, стига малките прояви на любов да не са само един ден. Същото е с..

публикувано на 15.02.25 в 20:00
Борис Илиев

Учениците с удоволствие четат Оруел

Как интересът на децата към книгите оформя читателските нагласи в бъдеще и какво има и трябва да има в списъка с книги до 12 клас?  Събеседникът ни Борис Илиев е учител по български език и литература в Националната природоматематическа гимназия (НПМГ) „Акад. Любомир Чакалов“, която завършва като ученик: "Моите ученици много обичат да четат, но..

публикувано на 15.02.25 в 19:35

Историята оживява - Боян Трайков, предаване първо и второ

Разговорите са с Еди Емирян - един от стожерите на "Хоризонт" и с Милен Димитров - редактор в Дирекция “Дигитални програми”, направление “Интернет портал” на Българското национално радио. Също така Милен работи към Златния фонд на Радиото. И, разбира се, по-младите от нас го познаваме, като постоянен лектор в БНР Академията, създадена с методическа и..

публикувано на 15.02.25 в 16:00