Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Теодора Крумова, „Амалипе“: Стереотипите сред и към ромите показват къде трябва още да работим

Теодора Крумова
Снимка: Личен архив

Никой не иска да го слагат под общ знаменател. Всеки иска да бъде оценяван за неговите качества. Това се отнася и за хората от ромската общност, подчерта пред Радио София Теодора Крумова – програмен директор на Център „Амалипе“, организацията, чиято цел и дейност са подчинени на подкрепата на ромите.

Именно стереотипите са причина понякога роми с добро образование и статус да крият произхода си – „изморени да обясняват, че не са като другите“.

Повечето роми се трудят, гледат си семейството, грижат се за децата си.

Етикети и рамки поставят най-често хора, които нямат досег и лични впечатления от ромската общност, коментира още Теодора Крумова, която е учител по "Философия", "История" и "Свят и личност".
Вече много роми са образовани. Но малко от нас се замислят, че може да попаднем на ром, когато отидем на лекар, че може такъв да е учителят на детето ни.

По думите й съществуват стереотипи и към ромите и сред тях. Те показват на какво трябва да се акцентира в бъдещата работа в различните общности.

Чуйте разговора на Константин Лавсов с Теодора Крумова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

8 април е Международен ден на ромите

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към своите жертви през Втората световна война. През 1992 година ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация "Романо юнион", обявяват 8 април за Международен ден на ромите ...

публикувано на 08.04.21 в 08:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преброяването на бездомните котки в София започва от кв. „Яворов“

В момента никой не знае броя на бездомните котки – както в София, така и в цялата страна. Те са по-невидими от хората, защото не са заплаха за тях. Не са в полезрението и на местната администрация. Фондация „Четири лапи“ и Столичната..

обновено на 14.04.21 в 13:36
Любо Киров

Любо Киров: Изкуството е послание за живота, музиката ни прави живи

Той става рано, чувства се добре и е готов за всичко предстоящо – концерти, живи участия... Както самият той казва: ”Готов за победа над пандемията, чрез култура и изкуство .” Това е Любо Киров. Човек с голям заряд от творческа енергия, с която..

публикувано на 14.04.21 в 11:51

МОН одобри новите учебници на „Просвета“ по 3 предмета за ХІІ клас

Новите учебници на „Просвета“ за ХІІ клас, общообразователна подготовка, са окончателно одобрени от МОН и от учителите. Така от следващата учебна година всички ученици от І до ХІІ клас ще учат по новите учебни програми, чието обновяване започна през..

публикувано на 14.04.21 в 11:44

През април отново започва кампанията “Ние броим врабчетата”

На 24 април от Българското дружество за защита на птиците дават поредно начало на кампанията си “Ние броим врабчетата” , която се провежда за пета година. “Това не е просто една комуникационна кампания, в която да обърнем внимание на “градските..

публикувано на 14.04.21 в 11:15

Мартин Ангелов и неговото различно колело - халфбайк

Едно българско изобретение покори целия свят. Става въпрос за “Халфбайк” - велосипед, който се кара в изправено положение на тялото. Халфбайк е много по-различно от нормалното колело. “Повечето хора се бъркат от това, че прилича на колело и като се качат..

публикувано на 14.04.21 в 09:45

РИМ-София с изложба, посветена на Георги Ст. Раковски

Регионалният исторически музей - София, представя изложбата "Георги Ст. Раковски и софийските възрожденци“. Експозицията е в чест на 200-годишнината от рождението на видния българин и може да се види от 13 април до 31 май 2021г.. Изложбата отдава..

обновено на 14.04.21 в 09:04
Пациентите под 40 години през март са били 52,2% от всички, които са се нуждаели от грижи в интензивни отделения заради коронавируса

Липсата на физическа активност утроява риска от смърт от Covid-19

Слабата физическа активност удвоява вероятността за постъпване в болницата и почти утроява риска от смърт от Covid-19. Това показва проучване на лекари от САЩ, които са наблюдавали развитието на инфекцията при над 48 000 пациенти. Констатациите на..

публикувано на 14.04.21 в 08:18