Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва трета онлайн академия за QA специалисти

Снимка: Ментор Мейт
Трета безплатна академия за млади таланти от цяла България ще събере младите ентусиасти в сферата на Quality Assurance и automated testing. Академията ще се проведе онлайн и е отворена за всеки, който има малко технически опит и владее базите на един език за програмиране.

„QA експерти има във всяка сфера, както и в софтуерното инженерство. Тяхната роля е от съществено значение за разработката на качествени прадукти. По-специфичното в работата на QA софтуер специалистите, е че те се занимават с това да тестват софтуерните продукти, които разработваме, с цел да се избегнат грешки и дефекти, които в последствие да имат негативно влияние върху преживяването на потребителите, или пък върху сигурността на информацията, която се съдържа в системата“, обясни Виолина Костадинова, която ще участва  при подбора на участниците в академията.

Предварителен опит на участниците не се изисква. Положителни фактори за функционирането на академията тази година е, че е отворена за нови градове в страната, защото са разработени нови методи на работа, при които локацията не е от значение.

Съществена разлика от предходните години е запознаването на участниците с автоматизираното тестване, поради което е подходящо кандидатите да имат поне базови познания в сферата на технологиите и програмирането, придобити чрез курсове, профилирани гимназии или университет.

Обучението в академията ще бъде с продължителност дванадесет седмици, курсът е безплатен, а кандидатстването за академията вече започна и ще продължи до 16 април.

След като преминат обучението, участниците ще могат да продължат своята реализация в IT ориентирани компании за софтуерна разработка, а най-добрите ще бъдат поканени да се присъединят към екипа QA специалисти на „Ментор Мейт“.

Чуйте още  за положителните аспекти на обучението в разговора на Петя Калнакова с Виолина Костадинова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачността плавно се увеличава до валежи, температурите - пролетни

От запад облачността днес ще се увеличава, ще е купеста и купесто-дъждовна и около обяд в Западна България, а до вечерта и в централните райони от страната ще има краткотрайни валежи от дъжд , в отделни райони - придружени с гръмотевици. Ще има условия и за градушки. През нощта срещу сряда в Централна България явленията ще са интензивни. Ще..

публикувано на 13.04.21 в 07:50

„Андрей Даниел. Между две епохи“ - два месеца на два етажа в СГХГ

Специална експозиция представя Андрей Даниел в Софийската градска художествена галерия (СГХГ) до 13 юни, а откриването е с вернисаж на 13 април (вторник, 17.00 ч – 20.00 ч). Тя е специална, защото е замислена още през 2019 г. и дори художникът започва подготовка с екип на галерията, но неочаквано ни напусна. Това налага преосмислянето на..

публикувано на 12.04.21 в 17:36

Два прототипа на българска ваксина срещу Covid-19 разработват в БАН

Българска ваксина срещу Covid-19 се разработва в Департамента по имунология (с ръководител проф. Андрей Чорбанов) към Института по микробиология при БАН. Първият прототип е готов от зимата на миналата година. В момента ваксината се тества на лабораторни животни за имуногенност, безопасност и ефективност , обясни пред Радио София проф. Пенка..

обновено на 12.04.21 в 16:51

При какви условия се изплащат "майчински"

Най-важното, за изплащане на парично обезщетение при майчинство е майката да бъде осигурена за тези рискове, свързани с обща заболеваемост и майчинство, т.е. да извършва трудова дейност. Друго условие е да има 12 месеца осигурителен стаж, за които няма изискване кога във времето да са изпълнени. Това обясни Даниела Асенова - директор в Дирекция..

публикувано на 12.04.21 в 16:40
Доц. Ангел Кунчев

НОЩ иска становища за Vaxzevria от три експертни съвета, за да знае какво да препоръча на хората

Има съществен отлив на българи, желаещи да се ваксинират с оксфордската ваксина (Vaxzevria на AstraZeneca), потвърди пред Радио София главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев . Може някои хора да поискат да се реваксинират със същия препарат, но принципно, ако има някакви причини за ограничаване на приложението -..

обновено на 12.04.21 в 15:37

Тематична експозиция припомня подвига на Гагарин отпреди 60 години

Документална изложба, посветена на 60-годишнината от първия полет на човек в космоса, ще бъде открита от 17 ч. в Мраморното фоайе на Столичната библиотека . Тя припомня, че на 12 април 1961 г. на борда на космическия кораб "Восток" съветският летец Юрий Алексеевич Гагарин (9.3.1934 – 27.3.1968) извършва една обиколка на Земята и става..

публикувано на 12.04.21 в 13:12

Зоолог спечели финала за докторантската стипендия за 2021 г. на фондация “Карол-Знание”

Финалът за докторантската стипендия за 2021 г. на фондация “Карол-Знание” след силен финал и сериозна конкуренция в първото онлайн издание на конкурсът беше спечелен от Ния Тошкова . Тя е докторант в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките, зоолог от екипа на Националния природонаучен музей и..

публикувано на 12.04.21 в 12:51