Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвестеното забавяне на изборите в чужбина

История от Германия показва, защо не всички българите там успяха да гласуват

Снимка: Ани Петрова
“При нас опашките бяха точно толкова дълги, колкото и във Великобритания. Трудностите започнаха още в деня преди изборите, когато трябваше да получим изборните книжа от нашия посланик в Берлин. Тогава аз се сблъсках със ситуация, в която част от членовете на комисията изобщо ги нямаше. Да не говорим, че аз нямах и никакви контакти на част от членовете, с които на следващия ден трябваше да започне изборния процес”, това разказва Катя Костова от Берлин.

По думите ѝ още от предишния ден са били наясно, че ще има известно забавяне, предвид факта че много от хората на следващия ден не са дошли предишния ден и не са били обучени. “Ние не знаехме какви членове ще работят заедно с нас”, казва тя.

В деня на изборите секцията трябва да отвори точно в 7.00 ч., но първият гласоподавател успява да влезе едва в 7.30 ч. Защото заради неявяването на хората от комисията предишния ден, в деня на изборите трябва да си направят бърз тест за Covid-19, което също забавя процеса. 

“За да има 69 секции в Германия, те трябваше да отговарят на една хигиенна концепция, която отговаря на изискванията на приемната държава", казва Катя Костова.

Още в часовете преди обед е била и първата среща с германската полиция, защото на опашката, която е била от над 200 души, не е спазено изискването за отстояние от поне 1.5 м. един от друг.

“Огромна част от хората дори не носеха предпазни маски”, посочва тя и допълва, че са намерени доброволци, които да следят за спазването на мерките и с мегафони са ги призовавали да спазват реда, т.е. да има отстояние и да бъдат с маски. В противен случай е съществувал риск секцията да бъде затворена от внластите. Друг е въпросът, че много от хората от опашката не са говорили немски език.

Чуйте изборната история на Катя Костова в разговора на Константин Лавсов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коалиция за климата-България: Страната ни изостава значително в екологичните политики

Превенцията и адаптацията към климатичните промени са водещи за начините, по които се справяме с тези кризи. Това отбелязаха редица организации и сдружения, обединени в Коалиция за климата - България, на пресконференция през днешния ден. Те отбелязаха, че страната ни изостава значително в екологичните политики, като са нужни спешни и решителни..

публикувано на 30.07.24 в 18:07
Пламен Димов от

Пламен Димов с обич за оперното и оперетно изкуство, с признателност към маестро Карталов

Пламен Димов е артист, занимаващ се с оперно пеене. Любовта към оперетното изкуство се заражда в ранните му години и става реалност в МДТ Велико Търново. Там стъпва плахо, с голямо страхопочитание на сцената. „Когато започнах от малки, дори неговорими роли, изпитвах ужас от това, какво ще направя на сцената. След това записах “Оперно пеене“..

публикувано на 30.07.24 в 17:18

Увеличават се измамите на потребители, търсещи краткосрочно финансиране

За увеличен брой измамени потребители, търсещи предоставяне на краткосрочно финансиране, алармират от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Най-често се правят опити за реклама на потребителско кредитиране в социалните мрежи, разлепване на материали по спирките и предоставяне на „хвърчащи листчета“, каза пред Радио София Николай..

публикувано на 30.07.24 в 16:38
„Съседите отгоре“ ще се играе на 5 септември

8 представления в Борисовата градина през Театралното лято

Лятото в София ще бъде театрално през август и септември. Жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на едни от хитовите представления под открито небе в Борисовата градина. Ще можем да се насладим на 8 представления от 19 август до 15 септември . “Отчаяни съпрузи“, “Неделя сутрин“, “Съседите отгоре“,..

публикувано на 30.07.24 в 15:55
Павел Вълчев

Павел Вълчев: Политическата криза води до вътрешни катаклизми в партиите

Парламентарната група на "Има такъв народ" получи последната възможност да формира кабинет. В понеделник президентът Румен Радев връчи на формацията третия проучвателен мандат. Днес се проведе и първата от поредицата срещи, организирани от ИТН в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Тя приключи неуспешно, тъй като..

публикувано на 30.07.24 в 15:26
Фронтменът Кубрат Аргилашки

"Спални места" издаде албум с поп музика, траш метъл, хардкор... - всичко

Пънк триото "Спални места" представи новия си трети студиен албум, който излезе преди дни и носи името на групата - "Спални места". В предаването “Радиокафе“ гост беше фронтменът Кубрат Аргилашки , който ни донесе свеж полъх от фестивала "Hills of rock", където групата взе участие. "Хората се радваха, младите знаеха текстовете, пяха с нас,..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Една от снимките в изложбата

"Сънувам на български" - казват хората във фотопроекта на Михаела Аройо

Първото цялостно представяне на дългосрочния фотографски проект на Михаела Аройо, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна , ще може да се види галерия "Синтезис". Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка със звукова среда от Светослав Тодоров и текст на журналиста Димитър Кенаров ще бъде открита тази..

публикувано на 30.07.24 в 11:50