Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Антипа - покровител на зъболекари и пациенти

| обновено на 11.04.21 в 15:14

Свети Антипа е покровител на стоматолозите, но и на пациентите, защото той покровителства самите тях, защото зъбната болка може да бъде една от най-силните. След Първи век преди Христа той е бил най-големия защитник на зъбната болка. 

Доктор Антоанета Зафирова прилага метода на образна диагностика в България и лечение на парадантоза при пациентите чрез хиалоуронова терапия.

"Иновациите в момента в световен мащаб са много. В България аз прилагам успешно една образна диагностика, която прави медицинското лице Румяна Николова, чрез която можем бързо да направим изследване за състоянието на пациентите за евентуални алергични реакции, които евентуално имат към медикаментите, за различни микроорганизми в устната кухина, и дори да се справим със страха, който изпитват пациентите. Процедурата трае около 20 минути. "

д-р Антоанета Зафирова.

Професията на стоматолога изисква концентрация, търпение и усъвършенстване, твърди доктор Зафирова, която има вече 30 години опит в стоматологията и е получила редица международни признания от семинари по дентална медицина в различни краища на света.

"В България иновациите навлизат много успешно. Разбира се, някои процедури са доста по-скъпи, но това не означава, че не са достъпни у нас. Един от най-иновативните методи за лечение на парадонтит е хиалоуроновата терапия, работим със специално разработени клинично швейцарски хиалоуронови киселини. Галваничният метод е един от най-съвременните методи, който се прилага при имплантите за унищожаване на микроорганизмите. Има много нови системи за избелване на зъбите на пазара, но е важно пациентите да прибягват към процедурата по избелване на зъби след консултация със своя стоматолог."

Още за най-иновативните методи в денталната медицина, как се прилагат те в България и какви са тайните на успешния стоматолог, чуйте в звуковия файл в разговора на Ангелина Грозева с д-р Антоанета Зафирова. 




Често казваме, че човек се познава по усмивката, в този смисъл зъбите ни трябва винаги да бъдат безупречни, за да не се притесняваме да се усмихваме. Грижим ли се обаче достатъчно за здравината на зъбите си? 

Статистиките сочат, че през 2019 година е отчетено, че едва 30% от българите редовно си купуват четка и паста за зъби. Същата статистика сочи, че всеки тийнейджър е с кариес, а едва 1/3 от 18-годишните са със здрави венци.  Проблемът се корени в това, че не обръщаме достатъчно внимание на профилактиката и на изграждането на хигиенните навици при децата, твърди стоматологът д-р. Стефан Стефанов.д-р Стефан Стефанов

" Проблемът с тези статистики се корени в страха на хората. Повечето хора се страхуват от нас, стоматолозите, а истината е, че съвременната медицина е изключително безболезнена. В миналото, упокойте са били лукс и затова хората се страхуват повече. Изключително важно е и денталният лекар да предразположи пациента, аз винаги отделям време, за да обясня на пациентите си, че грижата за зъбите е тяхна лична отговорност и е много деликатен този процес, в който хората трябва да осъзнаят своята роля за грижата за личното им здраве. Посещението на стоматолог е необходимо да се извършва два пъти годишно, за да поддържаме здрава и красива усмивка, здравето на венците и зъбите се разглежда отделно. Трябва да правим разлика. Хубаво е като професионалисти да си създаваме отношения между колеги, за да има на кого да разчитаме."

Един от най-важните елементи на красивите и здравите зъби, освен тяхната здравина, е може би и тяхната правилна подредба, знаем, че изкривените зъби могат да доведат и до по-сериозни проблеми, тъй като са свързани със синусите.  Един от най-новите методи за изправяне на зъби са така наречените алайнери, които представляват система за изправяне на зъбите, която се оказва един много комфортен  и бърз метод за изправяне на зъби, а и са невидими, за разлика от брекетите и другите апарати, така наречени шини, които се използват за изправяне. 

"Алайнерите представляват ортодонтска система, с която можем да подредим зъбите с невидими шини. Това е доста разпространен метод като световна тенденция, за България са по-нов метод. С тях могат да се лекуват леки и тежки случай на ортодонтско разместени зъби. С помощта на софтуери се разработват тези шини, които изчисляват колко чифта алайнери, трябва да се използват, за да се постигне резултат. Невидими са, могат да се свалят лесно, много по-хигиенен метод са от класическите брекети, по-бюджетни са от тях. Но трябва да отбележим, че с алайнерите не могат да се лекуват всички видове ортодонтски аномалии. Много често сигналите от една част от организма водят до други проблеми в организма и се оказва, че трябва да се стигне до зъболекарския стол. Алопецията например като оплешивяване на участие от тялото, може да е свързана със зъбни проблеми."







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34
Част от творбите на Теодор Лулчев

Дизайнът и естетиката преди AI

Не е далеч епохата преди изкуствения интелект (Before AI), но тя е много обширна, многообразна и трудна за пресъздаване. Затова е особено предизвикателството, с което под това заглавие се е заел да привлече и фокусира вниманието ни дизайнерът Теодор Лулчев . Експозицията му може да се види в концептуално пространство „Дом“ до 30 април ...

публикувано на 19.04.24 в 14:20

Спектакълът "Джобове, пълни с хляб" забавлява и задава въпроси за смисъла

Двама мъже стоят надвесени над изоставен кладенец, от чието дъно вие куче. Разбира се, първо нахлува хаосът от неизбежни въпроси: Защо? Кой? Как е възможно? И най-сетне: „И сега какво да правим?“ . След тази върволица от съмнения, които сякаш искат да попитат нещо много по-голямо, им остава едно единствено – да спасят кучето. Двамата мъже..

публикувано на 19.04.24 в 13:50

"Грийнпийс" подкрепя зелено възстановяване на Украйна

"Грийнпийс" увеличава подкрепата си за зелено възстановяване на Украйна. От самото начало на руската инвазия "Грийнпийс" се стреми да подкрепя украинския народ. Само няколко месеца след началото на войната от организацията започнаха работа по възстановяване на разрушени от военните действия болници, училища и детски градини – по нов, зелен,..

публикувано на 19.04.24 в 13:31
Крис Илиев с част от екипа на

"Мъртвешки танц" по Стриндберг - сложната връзка любов-омраза в човешките отношения

За постановката "Мъртвешки танц“, с отзвук от неотдавна състоялата се премиера разговаряхме в предаването "Добър вечер, София"с актьорите Християна Стоименова и Михаил Иванов, както и с режисьора Ивелина Колева. Режисьорът Ивелина Колева,  за която това е дипломен спектакъл сподели, че за нея особено вълнуваща е била първата среща с..

публикувано на 19.04.24 в 12:59

Або представя втората си книга с разкази "Тука е така"

На книжния пазар излезе втората книга с разкази на Або "Тука е така". Историите са написани с много чувство за хумор и съдържат автобиографичен елемент. Пред Радио София Або сподели, чес интерес се връща в своето детство, именно когато се случва Прехода. Книгата е споменик на десетина години от неговото съзряване и порастване. „Аз..

публикувано на 19.04.24 в 12:15