Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Св. Антипа - покровител на зъболекари и пациенти

| обновено на 11.04.21 в 15:14

Свети Антипа е покровител на стоматолозите, но и на пациентите, защото той покровителства самите тях, защото зъбната болка може да бъде една от най-силните. След Първи век преди Христа той е бил най-големия защитник на зъбната болка. 

Доктор Антоанета Зафирова прилага метода на образна диагностика в България и лечение на парадантоза при пациентите чрез хиалоуронова терапия.

"Иновациите в момента в световен мащаб са много. В България аз прилагам успешно една образна диагностика, която прави медицинското лице Румяна Николова, чрез която можем бързо да направим изследване за състоянието на пациентите за евентуални алергични реакции, които евентуално имат към медикаментите, за различни микроорганизми в устната кухина, и дори да се справим със страха, който изпитват пациентите. Процедурата трае около 20 минути. "

д-р Антоанета Зафирова.

Професията на стоматолога изисква концентрация, търпение и усъвършенстване, твърди доктор Зафирова, която има вече 30 години опит в стоматологията и е получила редица международни признания от семинари по дентална медицина в различни краища на света.

"В България иновациите навлизат много успешно. Разбира се, някои процедури са доста по-скъпи, но това не означава, че не са достъпни у нас. Един от най-иновативните методи за лечение на парадонтит е хиалоуроновата терапия, работим със специално разработени клинично швейцарски хиалоуронови киселини. Галваничният метод е един от най-съвременните методи, който се прилага при имплантите за унищожаване на микроорганизмите. Има много нови системи за избелване на зъбите на пазара, но е важно пациентите да прибягват към процедурата по избелване на зъби след консултация със своя стоматолог."

Още за най-иновативните методи в денталната медицина, как се прилагат те в България и какви са тайните на успешния стоматолог, чуйте в звуковия файл в разговора на Ангелина Грозева с д-р Антоанета Зафирова. 
Често казваме, че човек се познава по усмивката, в този смисъл зъбите ни трябва винаги да бъдат безупречни, за да не се притесняваме да се усмихваме. Грижим ли се обаче достатъчно за здравината на зъбите си? 

Статистиките сочат, че през 2019 година е отчетено, че едва 30% от българите редовно си купуват четка и паста за зъби. Същата статистика сочи, че всеки тийнейджър е с кариес, а едва 1/3 от 18-годишните са със здрави венци.  Проблемът се корени в това, че не обръщаме достатъчно внимание на профилактиката и на изграждането на хигиенните навици при децата, твърди стоматологът д-р. Стефан Стефанов.д-р Стефан Стефанов

" Проблемът с тези статистики се корени в страха на хората. Повечето хора се страхуват от нас, стоматолозите, а истината е, че съвременната медицина е изключително безболезнена. В миналото, упокойте са били лукс и затова хората се страхуват повече. Изключително важно е и денталният лекар да предразположи пациента, аз винаги отделям време, за да обясня на пациентите си, че грижата за зъбите е тяхна лична отговорност и е много деликатен този процес, в който хората трябва да осъзнаят своята роля за грижата за личното им здраве. Посещението на стоматолог е необходимо да се извършва два пъти годишно, за да поддържаме здрава и красива усмивка, здравето на венците и зъбите се разглежда отделно. Трябва да правим разлика. Хубаво е като професионалисти да си създаваме отношения между колеги, за да има на кого да разчитаме."

Един от най-важните елементи на красивите и здравите зъби, освен тяхната здравина, е може би и тяхната правилна подредба, знаем, че изкривените зъби могат да доведат и до по-сериозни проблеми, тъй като са свързани със синусите.  Един от най-новите методи за изправяне на зъби са така наречените алайнери, които представляват система за изправяне на зъбите, която се оказва един много комфортен  и бърз метод за изправяне на зъби, а и са невидими, за разлика от брекетите и другите апарати, така наречени шини, които се използват за изправяне. 

"Алайнерите представляват ортодонтска система, с която можем да подредим зъбите с невидими шини. Това е доста разпространен метод като световна тенденция, за България са по-нов метод. С тях могат да се лекуват леки и тежки случай на ортодонтско разместени зъби. С помощта на софтуери се разработват тези шини, които изчисляват колко чифта алайнери, трябва да се използват, за да се постигне резултат. Невидими са, могат да се свалят лесно, много по-хигиенен метод са от класическите брекети, по-бюджетни са от тях. Но трябва да отбележим, че с алайнерите не могат да се лекуват всички видове ортодонтски аномалии. Много често сигналите от една част от организма водят до други проблеми в организма и се оказва, че трябва да се стигне до зъболекарския стол. Алопецията например като оплешивяване на участие от тялото, може да е свързана със зъбни проблеми."

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Топалов

Кварталът на писателите е мястото с най-нереализиран потенциал

Виктор Топалов за "Бохемска София - истории на жълтите павета". "Историите се трупаха, по време на пандемията започнах с дигиталния пътеводител из квартала на писателите" - спомня си началото Виктор. "Книгата е труд на един колектив - всички са участници в нашата страница, говорим за литература, автори, кафенета". На 20 май книгата излиза от печат, в..

публикувано на 15.05.21 в 16:10
Йордан Радичков - внук

Нямам никаква представа какво представлява творческата работа

"Нямам никаква представа какво представлява творческата работа" - така представя себе си Йордан Радичков - внук, носител на наградата за къс разказ "Рашко Сугарев". Защо държи на свободния достъп до книгите си и кой прави коментарите на задните му корици? В разговор с Елена Пъневска, Радичков-внук разказва и за книгите, които са го оформили. "Писането е..

публикувано на 15.05.21 в 15:40
Смарайда Салабашева

Укротяването на банкера

"Що не съм богатско чедо, Буров да ми бъде дедо..." Фриволните строфи, които куплетистът Стоян Миленков през 30-те години пее по Радио София, доказват, че банкерът Атанас Буров е станал институция приживе. Непонятно е само как международният състезател по бридж, царят на анонсите, не успява да предвиди бъдещето и се съгласява да стане министър без..

публикувано на 15.05.21 в 14:10

Тяло за лятото без стрес

"Коприва, лапад - те тонизират нашето тяло" - така започва съветите си за постигане на перфектно тяло за лятото нутриционистът Яна Данаилова. "Наднорменото тегло е хронично-възпалителен процес, лекуваме тялото си, като се отказваме от вредните си навици" - съветва ни тя. Още по темата - тук:

публикувано на 15.05.21 в 10:54
Кметът на Панчарево и почистването на езерото

Почистването на Панчарево - грижа ежедневна

В Световния ден на климата и Международния ден на семейството, празници, които отбелязваме днес, всички столичани са поканени да се включат в инициативата за почистване на Панчаревското езеро, което започна в 10 тази сутрин. Почистването е съобразено с противоепидемичните мерки, обособени са 4 пункта, от които могат да се включат желаещите, на самите..

публикувано на 15.05.21 в 10:47
Марин Трошанов

Историята на една нова софийска книга

"Шантаво приключение със злодеи и всякакви образи в историята" - така писателят Марин Трошанов представя книгата си “Еми и крадецът на сенки“ и продължава: "Действието започва в няколко софийски квартала. Използвал съм атмосферата в Мусагеница, която е много интересна". "Идеята за Еми дойде в един нощен влак преди 5 години, когато видях едно момиче със..

публикувано на 15.05.21 в 10:41
Софийски фестивал на науката

Софийски фестивал на науката

Единайсетият Софийски фестивал на науката ще се проведе на 15 и 16 май 2021 г. в София Тех Парк и на 17 и 18 май 2021 г. дигитално за ученици. Акцентът тази година е какви са мащабите на човешкия отпечатък върху природата. Убиват ли хората природата, или човешката дейност е част от естествения ход на земните събития? Влязла ли е Земята в нова геоложка..

публикувано на 15.05.21 в 09:53