Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриха връзка между хранителния режим и сърдечните заболявания

Снимка: Pixabay

Британски учени са анализирали връзката на някои храни с риска от сърдечно-съдови заболявания и ранна смърт. Списъкът на смъртоносните храни включва шоколад и други сладки храни, масло и бял хляб, както и сладки напитки и конфитюри. Резултатите от изследването са публикувани в списанието „BMC Medicine“.

Учени от Оксфордския университет, заедно с техни колеги от Австралия и Китай, са анализирали данни от британската UK Biobank. Дългосрочно проучване, което изследва приноса на генетичната предразположеност и взаимодействието с околната среда, включително храненето, на развитието на някои заболявания.

Авторите свързват честотата на заболяванията и смъртта с диетата на участниците и идентифицират два често срещани хранителни навика, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смъртност. Един от тях се характеризира с голямо количество шоколад и други сладкарски изделия, масло и бял хляб с малък дял пресни плодове и зеленчуци. Втората се характеризира с високо съдържание на сладки безалкохолни напитки, плодови сокове и конфитюри, шоколад, бонбони, захар, масло и сирене.

Сред привържениците на първата диета има предимно мъже на възраст под 60 години, които също пушат, не спортуват и често са с наднормено тегло или хипертония. Техният риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания е по-висок от този при хора над 60 години, които не са били с наднормено тегло или затлъстяване и които са яли по-здравословни храни.

Вторият стил на хранене се следваше предимно от жените. Въпреки факта, че повечето от тях не пушат и са физически активни, много от тях съобщават за висок холестерол, наднормено тегло, диабет и хипертония.

"Сърдечно-съдовите заболявания са една от водещите причини за смърт и инвалидност във Великобритания и основната причина за това е лошата диета", казва ръководителят на проучването Кармен Пиернас. Повечето препоръки за хранене се основават на хранителните вещества в храните, а не на самите храни и това може да обърка. Нашите резултати помагат да се идентифицират конкретни храни и напитки, които могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания и смъртност", казва Пиернас.

Авторите се надяват, че техните открития ще помогнат за разработването на препоръки за хранене, които ще помогнат на хората да се хранят по-здравословно и ще намалят риска от сърдечни заболявания.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли решение проблемът с паркоместата в Студентски град

Проблемът с паркоместата е сериозен за цяла София, но в Студентски град, където много от студентите са от провинцията и пътуват с лични автомобили, този проблем сякаш е изострен. “От 2019-2020 г има сериозни проблеми с намирането на свободни паркоместа пред блока, в който живея. Считам, че проблемът се задълбочава заради презастрояването, което може да..

публикувано на 18.05.21 в 09:32
Регионален исторически музей – София

Отбелязваме Международния ден на музеите

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите, честван за първи път преди 43 години. Целта на празника е да се повиши информираността и ролята на музеите в обществото, защото музеите са важно средство за културен обмен, обогатяване на културите и развитие на взаимно разбирателство и сътрудничество между народите. Решението на 18 май да се отбелязва..

публикувано на 18.05.21 в 09:05

677 са новите случаи на Covid-19

677 са новите случаи на Covid-19, регистрирани в Националния информационен портал за изминалото денонощие. Направени са общо 16 505 теста, от които 6416 са PCR тестове. Наблюдава се леко повишение до 4,1 на процента, в сравнение с почивните дни, когато бяха направени и значително по-малко тестове.  Отново в София е най-високият брой заразени – 113,..

публикувано на 18.05.21 в 08:29

Над 10 хил. деца остават извън ясла и градина след първо класиране

Първото класиране за прием в детските градини и ясли в София приключи. Над 10 хиляди деца не са приети. 22 445 са децата, кандидатствали тази година, а свободните места в София са 13 375. Заради повторното отключване на системата обаче родителите, които правилно бяха въвели данните на децата си, излязоха на протест в петък. Близо 3000 родители са си..

публикувано на 18.05.21 в 08:23

Дъжд и жълт код за вятър в 14 области на страната

Предупреждение за потенциално опасно време е в сила за 14 области на страната за 18 май. Жълтият код е обявен заради силен вятър. Кодът е сила за Пазарджик и Пловдив и за още 12 области от Северна България - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен. В тези области вятърът ще духа от..

публикувано на 18.05.21 в 07:45

Ана Вълчева, която изследва от сцената точката на взаимодействие с публиката

"Ароматосфера" е сетивен онлайн пърформанс, посветен на способността ни да се свързваме с обонянието си като изграждаме емоционални мостове през времето. Автор на пърформанса е актрисата Ана Вълчева . Тя вярва в трансформиращата сила на изкуството, както и, че спектакълът се ражда в точката на взаимодействие между артист и публика. От 2012 г. се..

обновено на 17.05.21 в 18:56
Милен Врабевски

Д-р Милен Врабевски: Чорбаджиите са изнесли на раменете си революционната борба

Тази вечер националната телевизия ще излъчи документален филм за живота и делото на бележития български възрожденец хаджи Станьо Врабевски. Документалният филм “Неразказаният възрожденец” ще даде необичаен поглед върху предосвобожденската ни история, повдигайки рядко обсъждани в публичното пространство теми, като ролята на богатите българи в..

публикувано на 17.05.21 в 17:15