Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На Цветница с Кварто квартет и музиката на Аренски и Шуберт

Музикантите от Кварто квартет са подготвили програма, с която да направят Цветница още по-специална за своите слушатели. Тази неделя в зала България те ще изпълнят две камерни творби, в които има по 2 виолончели. „Второто“ виолончело пристига направо от Страсбург в лицето на Александър Сомов. 

"Започнахме да оформяме тази идея още преди година със Сашо – разказва в Радиокафе Иван Пенчев, създател на Квартои първа цигулка, - като искахме да съберем тези две великолепни произведения, започвайки с Втория квартет на Аренски, в който вместо втора цигулка, композиторът използва още едно виолончело. Получава се една дълбока звучност, сякаш човек си е усилил басите като слуша музика в къщи“. 

Добавя, че този квартет е изключително познат и често изпълняван по света, но у нас е познат по-скоро в оркестровата му версия. „Музиката на Аренски е прекрасна, той е бил голям почитател на Чайковски, дори  посвещава именно на него тази творба. Самият Аренски използва често руски песнопения, но в случая е „взел“ църковни мотиви от руската православна музика и ги е поставил в основата на темите в квартета“ – споделя Иван Пенчев. „И тъй като ние винаги се стремим да правим програми, свързани с конкретния ден, на Цветница с музиката на Аренски ще доведем природата в зала България, защото музиката на Аренски напомня на простора на тайгата или на разходка из гората“ – разкрива още от концепцията на Кварто квартет за този концерт.

Втората творба е един прочут и обичан квинтет от Франц Шуберт, като лично за Иван Пенчев това е една от най-красивите творби изобщо в света на класическата музика.Квинтетът в до-мажор е едно от последните произведения на Шуберт. Той много е харесвал Бокерини и е изучавал творчеството му. Това е причината тук да използва две виолончели вместо две виоли, както е при Моцарт“ – продължава разказа си първият цигулар на Кварто. Творбата е едновременно весела, завършва с един вихрен унгарски танц с мелодии, взети сякаш от селската кръчма, но с една покъртителна втора част, която мен  лично винаги ме разплаква“ – казва той. „Усмивката при Шуберт е ведра и добродушна, а тъгата излъчва някаква вътрешна добрина“.

Това са емоциите, подготвени от Кварто квартет за концерта в неделя. Гост, споменахме е Александър Сомов, на сцената той ще бъде с Иван Пенчев, Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лютни за Хемингуей и за Аламбра

В неделя ви запознахме с един от акцентите в "Слънчев джаз+", с който и започваме. Следват авторски композиции като части от саундтраковете към два документални филма на коренно различни теми, но с общ знаменател близкоизточният произход на авторите. Първият филм е за Хемингуей в Хавана с баса и уда на Шанир Езра Блуменкранц, а вторият - за 9 дни в..

публикувано на 15.10.21 в 09:25

Оркестърът за народна музика на БНР открива сезона си

Оркестърът за народна музика на БНР открива своя 69-и творчески сезон тази вечер от 19:00 часа в Първо студио на БНР. „Подготвили сме изключително интересни класически и премиерни заглавия, изпълнени от солистите на оркестъра Недялко Недялков, Костадин Генчев, Кръстьо Димов, Пейо Пеев, Петьо Костадинов, Иван Цонков и Мартин Владимиров. Ще..

публикувано на 14.10.21 в 08:58

Авторите на песни като аптекари

Авторите на песни като аптекари не е концепция, измислена от есперанса спалдинг (отскоро тя пише творческия си псевдоним с малки букви), въпреки че е заглавието на последния ѝ концептуален албум “Songwright’s Apothecary Lab”. Музиката и шаманството още от древни времена са били свързвани и с лечителство.  Колкото до джаза и неговите целебни..

публикувано на 10.10.21 в 15:50

Пиано-дескарги и изпети контрабаси

В неделя тук ви запознахме с "Края на зимата" (ще ни се, нали?) - една от темите на поредния "Слънчев джаз+". Но и другите заслужават повече от обикновено внимание. След мултиинструменталиста Щефан Микус, пианистът Алекс Конде поднася втория си проект с "дескарга" след тази за Телониус Монк (2015) - в случая герой и вдъхновител е Бъд Пауъл...

публикувано на 08.10.21 в 09:45
Ангел Заберски, Борис Таслев и Стоян Янкулов-Стунджи

Ангел Заберски трио представя новия си албум „Like Jazz-3” два пъти в един ден

Ангел Заберски трио избра зала 6 на НДК, за да представи третия си албум от поредицата „Like Jazz”, в която срещат класиката с джаза . На 6 октомври от 18 и 20 ч. почитателите на популярното трио ще могат да се насладят на официалната премиера на новия му албум, както и да бъдат първите, които ще го притежават с автограф от тримата..

публикувано на 05.10.21 в 18:32

Мелопеите на Микус

Когато Щефан Микус дойде на „Джаzz+ фествал“ преди 15 години, неговата музика бе приета като поредното изражение на плюсовете в джаза. За щастие, сега световната музика се е променила отчасти в тази посока - събирането на звучности отвсякъде в едно цяло. Микус събира инструменти от цял свят и ги кара доста често да звучат заедно за пръв път...

публикувано на 03.10.21 в 15:25
Димитър Льолев квинтет

Диаспора джаз

Както всяка година, доайенът на българската джаз-критика Владо Гаджев обобщава джазовото лято, събрало във Варна музиканти от близо и далеч. Тази година стигаме до 30-ото му издание (с две години "батко" на нашето предаване). Както в повечето европейски фестивали, американското участие е сведено до минимум, за сметка на местното, но... Нашенското местно..

публикувано на 01.10.21 в 10:25