Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иван Андонов - режисьор и живописец с неспокойно творческо поведение

Шеста изложба на Иван Андонов в Галерия "Арте"

Актрисата Мария Статулова сред картини на Иван Андонов
Снимка: Ангелина Грозева

Изложба, посветена на 87-годишнината от рождението на Иван Андонов, преоткрива един живописец с неспокойно творческо поведение, който във времето се е движил от поетическата реалност до абстрактния конструктивизъм, от декоративната ритмичност до живописната символика, както го описва и Светлин Русев през 2017 г. за тогавашната му изложба:

"Има неведоми неща в света на изкуството, които като че са предопределени. Не знам кога и как, и от кого се е учил, и вълнувал живописецът Иван Андонов, но той се появи като изграден автор, извън академичното обучение, но с художествено възпитание, което носи култивирания вкус и уроците на сериозна пластическа култура.

Нещо повече, професионално отговорен към произведенията си, актьорът и режисьорът не е просто талантлив гастрольор в арт пластическото пространство, а художник със свой стил и своя следа в противоречивия свят на пластическото познание. Творец, който трудно се вписва в агресивната съвременна безпардонност", казва Светлин Русев.

Това е шестата изложба, посветена на картините на Иван Андонов в галерия "Арте". Първите три той самият подрежда и открива. Днес изложбата е подредена от Гергана Борисова и ще може да бъде видяна до 15 май в Галерия "Арте".

За Иван Андонов като живописец, като режисьор и актьор разказва актрисата Мария Статулова, която е играла в пет от неговите филми, притежава негови картини в своя дом, и пази спомена за надрасналия времетто си в своето творчество Иван Анданов.

"Художниците много не обичат да дават имена на картините си, но аз обичам да ги кръщавам. Това изящество, което присъства в неговите картини, те са и като декор, такъв колорист рядко се ражда на тази земя. Вкусът е във всичко, а той го притежаваше. Той се превръща в страст за всички актьори. По всички филми, които сме снимали ни действаше като наркотик.

Всички желаехме да бъдем в неговите филми, това не беше само снимане на филм, защото целия процес беше осмислен от него, той беше и художник на своите филми, на костюмите. Той присъства в цялото изкуство, в грамадното изкуство и го правеше с любов, с много вдъхновение и талант. Никога няма да говоря в минало време за него, защото аз не обичам да говоря за своите отлетели приятели в минало време, защото те са живи с делата си, ако човек не изговаря името на отлетелия, ако не разказва за него, няма как да не продължи да живее с нас.

Неговият талант е като палитра на художник, всичките му филми са различни и сами по себе си прекрасни. Иван Андонов е като приказка - да отворим очите си, да видим, да почувстваме, да усещаме, да си откраднем поне едно грахово зърно красота и вкус от Иван Андонов", казва актрисата.

Самият Иван Андонов в свои интервюта твърди, че неговата най-голяма любов е живописта, но поколения българи го преоткриват и в неговите значими филми като "Дами канят", "Опасен чар", "Вампири, таласъми", "Черешова градина", "Вълкадин говори с Бога". За него изкуството е съвършенство:

Още за Иван Андонов и вечно живия му талант, чуйте в разговора на Ангелина Грозева с актрисата Мария Статулова, в звуковия файл ще чуете и думите на Светлин Русев за Иван Андонов, както и части от интервюта на Иван Андонов, озвучени от Андриян Асенов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Киряков

Даниел Киряков: Трябва да излезем от летаргията, че нашият глас не променя нищо

Предизборната кампания, Европейското първенство по футбол и еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакиду в София. Това са част от събитията, белязали изминалата седмица. Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации коментира в ефира на радио София част от тях. „Идването на еврокомисар Кириакиду в София е силен знак. Нейното..

публикувано на 18.06.21 в 17:39
Олга Василевска, Йоанна Митова и Ива Дойчинова

Фениксът Йоанна Митова след бърнаут

В петъчните срещи с общ знаменател „Хубава работа“ днес е ред Олга Василевска да ни запознае с Йоанна Митова . Нейната история може да се резюмира със „създателка на място за постигане на цялост духом и тялом “. Но това далеч не е всичко. Както казват мъдреците – важен е пътят, преживяното до стигането на крайната точка (или запетая)...

публикувано на 18.06.21 в 16:35

Етиката в маркетинг комуникациите

Етиката и моралът винаги са съпътствали рекламата. Това каза в ефира на радио София доц. д-р Стефан Серезлиев - преподавател по Интегрирани маркетингови комуникации и брандинг. „Това винаги е било предмет на дискусии, спорове, вътре в самите рекламни агенции, хората, които притежават отделните брандове и големите групи..

публикувано на 18.06.21 в 16:30

Отбелязваме деня на аутистичната гордост

Денят на аутистичната гордост се отбелязва в света от 2005 г. на днешния ден. Целта е да се повиши осведомеността за разстройството на аутистичния спектър, така че да се промени мисленето и нагласата към хората с аутизъм не  като нуждаещи се от лечение, а като уникални личности и индивиди . Всяка година, организации от цял свят празнуват чрез..

публикувано на 18.06.21 в 15:48

Песента "Юначе" създадена с фино, модерно звучене, в подкрепа на българския дух и традиции

„Вярвам, че традицията живее във всеки един от нас и ние не сме я забравили…“ Това каза Савина Пламенова, поредния млад човек с който ви срещаме, завладян от магията на автентичния български фолклор. Тя представи новия си проект, реализиран съвместно с Алекс Нушев и Деян Соло, народната песен „Юначе“ , поднесена с фино, модерно звучене...

публикувано на 18.06.21 в 15:37

Национална детска болница - мисия (не)възможна

Проектът за изграждане на Национална детска болница стои повече от 50 години . Всеки вижда някаква своя мечта в нея, затова е нормално да има разлики в исканията, сподели в ефира на радио София доц. д-р Христо Шивачев - координатор на Специализирания комплекс по детски болести и Началник на Клиника по детска хирургия в „Пирогов“ . „Тези..

публикувано на 18.06.21 в 15:34

Политическата медиация да се приложи пилотно в следващия парламент

Завършва седмицата, в която специалисти разясняваха какво е медиация и при какви случаи може да помогне на спорещи страни (без да се стига до съд), даваха и практични съвети. Сред видовете обаче има и политическа медиация , за която още по-малко хора знаят, да не говорим колко от тях прибягват. За нея пред Радио София обясни един..

публикувано на 18.06.21 в 15:09