Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рио Трио от... Тексас

Сара Джейн Херджис от Rio Trio
Снимка: архив Сара Джейн Херджис

Както вече стана дума в предния текст за босата в Близкия Изток, към темата за влиянието на бразилската музика от средата на миналия век върху музиката от 20-и и 21-и век, винаги може да се добави нещо ново. В случая става дума за едно трио от Тексас, чието име не е само за благозвучие кратко и внушаващо: „Рио трио“ (да не се бъркат с "Трио Рио" или с "Ел Рио трио"). Отпечатъкът, който оставят върху класики на Жобим няма нищо общо с карикатурната каубойска представа за Тексас. Още с началната „Footprints“ на Уейн Шортър, ни е подсказано какво да очакваме в дуетите флейта-бонгоси плюс ритъмът на китарата и хармониите със саксофона. Но не очаквайте и  някакъв далечен отглас на босите, изсвирени от флейтата на Хърби Мен в зората на новата вълна. Не е нито смуути джаз, нито крайбрежен ембиънт.

Лекотата на фразирането на флейтистката Сара Джейн Херджис може да достига до неподозирани дълбини (финалът на „Black Orpheus“). Китарата на Стив Хескин – автор на единствената непозната пиеса в албума, „Lucky Southern“ е в повечето случаи акомпаниращ инструмент на неомръзващата флейта, но също има своите, макар и по-редки, моменти на слава (интрото на „Black Orpheus“). За перкусиите и бонгосите на Ей Джи Монтроуз, може смело да дадем сходна оценка, като за флейтата – интимни и споделящи, нюансирани и динамични. Подборката на репертоара включва и други джаз- и боса-стандарти, разхвърляни уж небрежно, но с умението и щедростта на майстор на паея, който знае колко трябва да е шафрана.

Удоволствието идва именно от съчетанието на разточителното „My Favorite Things“ с предходното, почти фругално „Nature Boy“. Жаждата ни за още, и не само от същото, ни води до второто „Agua De Beber“ (програмирано в предаването ни) и заключителното „Wave“, гаранция за безметежност поне в следващите няколко часа. Винаги е приятно да те изненада нещо непознато, което да представи неповторимо нещо познато. Мисля, че „Рио трио“ развиват това умение - не само концептуално и технически, но и „тялом и духом“, стандарт, който може би ще открием в някой от следващите им албуми – дано да има такива. Нищо, че заглавие като „Straight to the Top“ не дава кой знае какви индикации за подобни намерения, но ще се радвам да греша.

Премиерата на албума, разбира се е в следващия "Слънчев джаз+" само тук, по Радио София на 14 май - петък от 23 ч. с повторение на 15 май, събота от 6 сутринта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Финалът на международния конкурс беше вчера

Певци от Двореца на децата спечелиха големи награди в Малта

Голямата награда на Международния музикален конкурс "Златният глас" в Малта в две от категориите спечелиха младите изпълнители от Националния дворец на децата.  За БНР вокалният педагог Светлана Струнджева даде подробности за представянето на децата: "Нашите представители от Националния дворец на децата в лицето на вокална формация "Sweet teens" беше..

публикувано на 25.03.24 в 13:51

Детският хор на БНР с Пролетен концерт в зала "България"

Световната слава на българското певческо изкуство е безспорна. Детският хор на БНР, със своята 64-годишна история, вече има легендарен статут у нас и на световната сцена. Певческата формация е изнасяла концерти на почти всички континенти, с репертоар от ренесансови до съвременни композиции. Ню Йорк, Вашингтон, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена,..

публикувано на 21.03.24 в 17:25
Ерсин  Мустафов от

Всичко за новата песен на Jeremy? Gotta Know

Ерсин Мустафов от група Jeremy?  разкри в предаването "Радиокафе" новини за предстоящото в тяхната творческа дейност. Много неща планира групата, но съвсем готов е четвъртият им сингъл Gotta Know, преди следващият, а след него се очаква да се появи третият им албум . Новите им песни са различни по звучене, защото "ние в крайна сметка не..

публикувано на 12.03.24 в 17:35

"Dire Straits" с грандиозен концерт в София тази вечер

Тази вечер (11 март) DSL*Dire Straits Legacy – оригиналните членове на "Dire Straits" без Марк Нопфлър ще зарадват българските си фенове с концерт в Зала 1 на НДК.  Вратите на залата ще бъдат отворени в 19.00 часа, а шоуто ще започне в 20.00 часа. Достъпът ще се осъществява само през централния вход на НДК.

публикувано на 11.03.24 в 09:35

Рок динозаврите Б.Т.Р. с поредица от концерти ще отбележат 30 години на сцена

Гости в "Добър вечер, София" бяха двама от четиримата музиканти в група Б.Т.Р. Макар и двама, настроението им беше като за четирима, защото са в очакване на своя юбилеен концерт, с който ще отбележат 30 години на сцена,  по този повод ще издадат двоен диск и винилова плоча, а през не толкова далечния месец май, планират европейско турне, през..

публикувано на 06.03.24 в 17:10

Най-доброто от френските мюзикъли и оперети в един спектакъл

Общински културен институт "Надежда"  осъществява общинската политика в областта на културата и младежките дейности с акцент върху достъп до културата и децентрализация на културния живот.  Институцията е единствена по рода си с общински симфоничен оркестър "Симфониета София" . За акцентите в програмата за месец март и за най-новите..

публикувано на 27.02.24 в 14:40

Студенти и докторанти на НМА - на тур при 9 средни музикални училища

Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" (НМА) започва нов проект, в който са заложени три тура със срещи и концерти в училищата по изкуства на 9 български града - Бургас, Варна, Котел, Плевен, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Широка Лъка . Фокусът на музикалните срещи са учениците в начален и среден етап на..

публикувано на 27.02.24 в 12:38