Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленият кардамон с неочаквани ползи в нов тип антибиотици

Зелен кардамон (Elettaria cardamomum)
Снимка: Pixabay
Биоактивните съединения на зеления кардамон (Elettaria cardamomum) възпрепятстват образуването на бактериални биофилми, така че те ще бъдат полезни при създаването на нови антимикробни лекарства. Резултатите са публикувани в списание „Frontiers in Microbiology“.

Бактериалният биофилм е многослойна структура, образувана от микробната общност за защита от агресивна среда, както и от действието на лекарства. Слой от полимери, вградени в клетъчната матрица, служи като "щит" за бактериите. Те осигуряват устойчивостта на микроорганизмите както към антибиотиците, така и към действието на човешката имунна система.

Днес бактериите стават все по-устойчиви на често използваните антибиотици и способността да се образуват биофилми, според учените, играе важна роля в този процес. Търсенето на нови лекарства, които могат да се борят с устойчиви щамове на микроби без риск за организма като цяло, е ключова област във фармакологията, сигурни са учените.

Новото проучване показва, че етеричните масла от зелен кардамон (Elettaria cardamomum) са отлично средство за борба с биофилмите. Учените са установили високия потенциал на биоактивни съединения на базата на това растение в борбата срещу редица бактериални патогени, включително Е.coli, стрептококи, салмонела и други.

"Според Националния здравен институт на САЩ най-малко 80% от инфекциозните заболявания са причинени от бактерии, способни да образуват биофилми.

Етеричното масло от зелен кардамон ще помогне в борбата с устойчиви на множество лекарства микроорганизми: вече в концентрация от 0,125%, той ефективно потиска образуването на биофилми в грам-отрицателни патогени на хора и животни“, каза Михаил Чикиндас, ръководител на Центъра за агробиотехнологии, професор в катедрата по хранителни науки в Държавния университет в Ню Джърси.

Кардамонът се използва в хранително-вкусовата промишленост като функционална добавка, безопасен подобрител на вкуса и консервант. Също така екстрактът от това растение има антиоксидантни свойства, което увеличава стойността му като хранителна добавка.

Учените са уверени, че кардамонът може да се използва при разработването на нови органични лекарства за борба с микроби, устойчиви на множество лекарства.

Съединенията, получени от зеления кардамон, могат също да осигурят алтернатива на химическите консерванти и да помогнат за разработването на продукти с удължен срок на годност, казват авторите на изследването, проведено в сътрудничество с експерти от Китай, САЩ, Пакистан и Ирак.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В УНСС 2 магистърски специалности ще осигуряват и диплома от шотландския Abertay University

„Духът прави силата“ – такова е мотото на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, а стартът на тазгодишния академичен сезон е на път да надмине очакванията за магистърски програми във висшето учебно заведение. Кандидат-студентите вече ще могат да избират между 2 възможности за изучаване на дуална магистърска програма в..

публикувано на 24.07.24 в 17:19

Връщане на стари законови текстове може да превърнат София в протестен къмпинг

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване . Въпреки че преди 6 години, когато тя се дискутираше и бяха отправени над 600 отрицателни становища, а по време на кабинета „Денков“ се изготви нов вариант, сега отново се планира да се..

публикувано на 24.07.24 в 16:30
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата за ревизия смяната на шефове на 6 общински дружества

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:13
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Ненчев може да стане временно управляващ, но преди това трябва да бъде назначен като дипломат

" България трябва максимално бързо да изпрати в Украйна свой извънреден и пълномощен посланик с всичките нужни професионални и политически качества , за да представя страната ни там. Тази страна води война, ние ежедневно изразяваме солидарност с нея, а нямаме в Киев свой постоянен представител на най-високо равнище. Фактът, че вече 2 години..

публикувано на 24.07.24 в 15:20
Стефан Марков представи

Книга дава насоки в разбирането на сложните алгоритми на заблудата

В предаването "Радиокафе“ разговаряме с автора Стефан Марков, за книгата му  “Алгоритми на заблудата. Фалшива информация и социални мрежи в епохата на постистина“ .  Книга, която разобличава псевдонауката и е пътеводител за критично мислещите в днешната сложна и тревожна обстановка.  В свят, изпълнен с лъжи и заблуди, ангажиментът ни към истината..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

Творчески лагери за ученици и срещи с изявени имена в кино изкуството

"Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" е съвместна инициатива на  Arte Urbana Collectif  и EUNIC клъстър България – мрежа на чуждестранни културни центрове и посолства в страната ни. Като част от проекта, в началото на месец юли се проведе първият летен творчески лагер. Той се състоя в Троян, а..

публикувано на 24.07.24 в 12:37

"Празник на село" събира в Ягодово почитателите на истинската храна

За четвърта поредна година ценителите на прясната храна от местни производители, както и на хубавата музика, ще могат да посетят "Фестивал на село" в козеферма в Ягодово, Берковица. Идеята на празника е да се популяризират автентичните продукти, които се произвеждат в региона от малки местни производители и ферми. Да бъде представено..

публикувано на 24.07.24 в 12:33