Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С два курса до есента БОЛД ще обучава 100 души на медийна грамотност

| обновено на 27.05.21 в 15:28
Снимка: boldbg.net

Нов проект на БОЛД (Българска общност за либерална демокрация) разглежда необходимостта от повишаване на устойчивостта на обществото към дезинформация както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, по време и след пандемията.

Той е озаглавен „Мониторинг на независимостта и качеството на медиите” и предвижда два последователни курса от края на август до началото на октомври и до средата на ноември - втория. Записалите се ще бъдат въоръжени с познания за различаване на дезинформиращите публикации, лъжите и манипулациите

от реалните материали, отразяващи важни, истински събития, обясни пред Радио София Виктор Лилов от БОЛД.

За постигане на поставените цели са предвидени следните дейности:

  • засилване на мониторинга на медийните свободи и качеството на медиите чрез създаване на мрежа от 100 обучени активисти и включването им в редовен медиен мониторинг;
  • специализирано професионално обучение на 10 проверители на факти, които ще се включат в работата на правозащитни организации;
  • кампании за повишаване на устойчивостта на обществото към конспиративни теории, свързани с Covid-19.

Сред участниците може да са журналисти, хора с интереси в тази сфера или активни и мотивирани граждани, допълни Лилов.

Той разшири темата с анализ и примери от смяната на собствеността на български медии и вертикално срастване на структури с власт и контрол, както и събития около протестите, когато имаше пострадали журналисти. От друга страна влошаване на качеството на журналистиката обуславя негативното отношение на обществото към медиите и работещите в тях.

„С проекта се надяваме да спрем низходящото развитие на тези процеси и отношение“, каза още Виктор Лилов.

С него разговаря Данаил Конов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чанкете от Китен (Петко Герасимов) прави лятото до Веселия бар ярко синьо

„Не е измислица морето и щастието съществува! ….. Достатъчно е да се вслушате във тишината на сърцето си. Най-синьото и най-лъчистото ще се усмихне във очите ви.“ Сетих се точно за тези стихове на Христо Фотев на „бара до морето“ и на „морето до бара“. А Стефан Вълдобрев със сигурност е имал предвид конкретно място в песента си „По-полека“...

публикувано на 28.07.21 в 18:40

Алекс Сърчаджиева - лице на кампания за здравето ни

Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология за трета поредна година провежда информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“ , чиято мисия е да запознае повече хора с причините и начините за превенция на хроничната венозна болест. Сред инициативите беше и специалната „Боса разходка“ ,..

публикувано на 28.07.21 в 17:49

Маестро Найден Тодоров дирижира романтичен концерт с Марио Хосен на 29 юли, готви книга с разкази

Софийската филхармония излиза на откритата сцена в Парк-театър „Борисова градина“ в компанията на цигуларя Марио Хосен и под диригентството на маестро Найден Тодоров, за да представят на публиката две произведения от Йоханес Брамс и от Феликс Менделсон-Бартолди - Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор оп.77 и Симфония №3 „Шотландска“ в..

публикувано на 28.07.21 в 16:43

Дистанционната работа вече не се смята за социална придобивка, а е изискване

Работата от разстояние или все по-популярното определение „хоум офис“ се очертава като все по-предпочитан модел от различни по големина и сфера на дейност компании. Прочуване на Adecco Group в Западна Европа показва, че броят на обявите за работа, в които се споменават възможности за отдалечена работа, се е увеличил със 126% за периода..

публикувано на 28.07.21 в 15:41

Ако температурата ви е 39° С, смятайте, че сте с Covid-19, съветва кардиолог

Ако след заразяване с коронавирус високата температура не спада в продължение на няколко дни, а честотата на дишането се засилва, не чакайте, а извикайте спешна помощ. Такъв съвет отправи до лекуващите се в домашни условия кардиолог Анна Кореневич, цитирана от РИА Новости. „ Ако температурата ви е достигнала 39 градуса , не си мислете, че..

публикувано на 28.07.21 в 13:59
Tanya DI

Tanya Di за песента си "Не се сърди човече" и посланието, което съдържа

  Таня Димитрова/Tanya DI/ и нейният продуцент Благовест Зерлиев ,  разказаха в ефира на Радио София за песента „Не се сърди човече “, която ще имаме удоволствието да видим и чуем тази вечер,  на  Галаконцерта  на финалистите от конкурса на Българското национално радио "Пролет 2021". Tanya Di  е весела и положителна личност, както тя..

публикувано на 28.07.21 в 12:45

„Сбъдни мечтата си!“ - тази вечер в Нов театър - НДК

Тази вечер в Нов Театър – НДК , в два поредни спектакъла – от 18:00 ч. и от 20:00 ч., млади певци и артисти от DStars ще представят мюзикъла „Сбъдни мечтата си!“ „Сбъдни мечтата си!“ е история, разказана от талантливите артисти на Star Camp 2021, която по забавен начин представя света на новото поколение – децата, които са готови..

публикувано на 28.07.21 в 11:56