Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Първи продукт по гъбена технология на българския пазар

Атанас Енев
Снимка: Личен архив
Biomyc е млада българска компания за устойчив продуктов дизайн, която разработва и създава екологично чисти и социално отговорни продукти от иновативни и еко материали. Носители са на наградата “Иновативно предприятие на годината”, което е поредното доказателство за това какви добри идеи се раждат в България и какво комбинативно мислене имат българите, които с малки екипи и често пъти с не голямо финансиране, създават нещо ново или подобряват съществуваща вече идея.

Зад Biomyc стоят трима души с различна и допълваща се експертиза - Алберт Кръстанов - биотехнолог с над 30 години опит, Ваня Миланова - маркетолог и специалист по развитие на клиенти, и Атанас Енев - архитект и дизайнер.

Те използват специален вид гъбен мицел, който може да замества опаковки, дори и тухли, и други елементи от строителството, включително стиропор и пластмаса. Проектът цели намаляване на пластмасовите опаковки за еднократна употреба и дава нова посока в опаковъчната индустрия.

“Решихме да направим малък продукт, който може да се отглежда вкъщи, да е екологичен и така стигнахме до гъбите, защото бяха много непретенциозен организъм от гледна точка на развитие”, казва иноваторът Атанас Енев.

Той е завършил Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. В началото на кариерата си работи като архитект в една от най-големите фирми за проектиране в София. След това започва да се развива в своя собствена компания, като идеята му е да създаде устойчиви продукти.

В началото е мислил за идея, в която с отпадни естествени продукти да се направят други продукти с повишена стойност и така да се решат два проблема - адекватно използване на отпадък и намаляване на отпадъците, които стигат до депа.     

“Разработихме и насрочихме дата за пускане на пазара на първия продукт в България с напълно устойчива опаковка от гъбен материал (мицелна технология). Иновативен еко материал заместител на стиропор, който издържа на вода и огън. Напълно разградим в естествени условия за 70 дни, направен от агрикултурен отпадък и коренова система на гъби”, обяснява Атанас Енев.

Чуйте повече в разговора на Лили Голминова с Атанас Енев в звуковия файл.

Свързани подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отличават вдъхновяващите постижения за равнопоставеност на работното място и в обществото

Вдъхновяващите постижения за разнообразие, равнопоставеност, приобщаване на работното място и в обществото ще бъдат отличени в рамките на първия подобен форум в България. Той се организира от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Европейската инвестиционна банка , а приемането на кандидатури вече започна. Целта е..

публикувано на 05.10.22 в 18:53

Чатбот подобрява общуването между учители, ученици и родители

Използвайки дигиталните възможности, които предоставят платформите за комуникация, Viber и Prepodavame.bg създадоха чатбот, който цели да подобри и улесни общуването между учители, ученици и родители. Той комбинира най-добрите практики от обучението офлайн и онлайн и дава достъп до обучителни видеа и помощни материали по различни теми ...

публикувано на 05.10.22 в 17:15

Нови бизнес възможности предлага сезон 10 на 9Academy

Професионално, личностно развитие и нови възможности очакват бъдещите участници в сезон 10 на една от първите бизнес академии у нас. 9Academy отново предлага шанс на всички хора, търсещи развитие и контакти в кариерен план. В дигиталния формат на Академията може да участва всеки, като крайният срок за записване е 9 октомври 2022 г. В..

публикувано на 05.10.22 в 15:56

"Планината на драконите" - една история от далечен Китай

Когато целият свят говори за дракони, затова решихме да надникнем в техния свят. Представяме ви книгата “Планината на драконите” от Кейти и Кевин Цанг.  С нея авторите поставят началото на вълнуващата поредица „Царството на драконите“, изпълнена с приключения, хумор и смайващи обрати. “Една много добре разказана история, поуката от която е да..

публикувано на 05.10.22 в 15:05

Работата на Лабораторията по киберсигурност представена от д-р Георги Шарков

В последните няколко години темата за киберсигурността става много актуална и интересна, като дори изкуството й отделя внимание. В България също има Лабораторията по киберсигурност, която се намира в "София Тех Парк" и е една от първите лаборатории там. Повече подробности за дейността й пред Радио София разказа д-р Георги Шарков...

публикувано на 05.10.22 в 15:00

Предизборните комуникации - къде сбъркаха политиците с посланията си към избирателите?

Много говорене и много напрежение видяхме по време на предизборната кампания от страна на политическите сили, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ университетският преподавател доц. д-р Александър Христов - комуникатор от ЦАКК и председател на БАПРА . „Видяхме до голяма степен и говорене, изпразнено от съдържание, с изключение на..

публикувано на 05.10.22 в 14:51

София се превръща в столица на момчешкото хорово пеене от 14 до 16 октомври

Първият международен хоров  фестивал "Момчетата пеят" , ще покаже най-добрите момчешки хорове, от 14 до 16 октомври 2022 г. Събитието се организира от Сдружение „Хор на софийските момчета”, който от 1989 г. се ръководи от  проф. д-р Адриана Благоева . На фестивала, който е единствен по рода си в Европа, ще се демонстрират художествените възможности и..

публикувано на 05.10.22 в 13:13