Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Софияплан“ с поредица дискусии за визията на кварталите

Снимка: sofia.bg

„Софияплан“ организира онлайн дискусии по квартали за визията им, за са се чуят мненията на хората, които живеят и работят там. Публичните дискусии се осъществяват в шест зони за въздействие, определени в Програма за София. Целта е да се обозначат проблемите и потенциала на кварталите в различните райони на Столичната община

„Определено има интерес. Предлагаме два вида начин на контакт – онлайн и на живо. В срещите на живо ходим в различни части на общината. Досега бяхме пред Народния театър и в парка „Света Троица“. Следващата седмица ще бъдем в Горни Богров и парка в „Люлин“, каза в ефира на радио София арх. Любо Георгиев - директор на общинското предприятие „Софияплан“.

В дискусиите могат да участват всички граждани, които имат отношение към София и квартала, в който живеят или работят. Екипът на "Софияплан" предвижда и срещи с граждани на ключови места в столицата.

„Ходим по кварталите след като сме ги анализирали и сме видели силните и слабите им страни. Зеленината е нещо, което вълнува много хора. Те споделят и идеи за класни стаи на открито, поддръжката на дървета. Мен ме учуди - много негативни коментари чухме за амбулантните търговци по парковете. Прави впечатление и потвърждението от нужда от велоалеи. Хората казват, че биха ползвали колелета, ако има повече велоалеи“ добави арх. Георгиев.

Дебатите се провеждат в периода 7 – 23 юни в онлайн платформата Zoom и се излъчват на живо във Фейсбук страницата на „Софияплан“. За индустриалните зони, дискусиите ще бъдат онлайн.

"Софияплан" ще събира писмени коментари, становища и предложения за развитието на конкретните зони и на имейл –info@sofiaplan.bg.


Подробности можете да чуете в интервюто на Данаил Конов с арх. Любо Георгиев

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Входът към музея на Вапцаров в София

Домът на огняро-интелигента

"Ако на калкана на къщата с лице към НДК има негов стих, много повече хора ще дойдат в музея, който е сред най-съвременните за българската литература. Може с модерен градски арт да се направи. Намерили сме аржентински артист, който да дойде и да го изрисува." - започва уредника на музея Катя Зографова: "Малко знаем за работата на Вапцаров и като..

публикувано на 12.06.21 в 16:00
София прайд

Да бъдеш силен, да бъдеш себе си

Владислав Петков, юрист, антрополог, защитник на човешките права и представител на ЛГБТИ общността. Говорим за това колко е важно да бъдеш силен, за да бъдеш себе си и за София прайд 2021 г. Какво да се очаква на сцената на София Прайд - в разговора му с Елена Пъневска. "Избрах антропологията малко на рулетка, но не съжалявам за това. Преди това не..

публикувано на 12.06.21 в 15:00
Елин Пелин

Похожденията на Пелинко

Пет години напусто Елин Пелин ухажва студентка Писателят водел ломската си изгора в кафене „Принцеса” на ъгъла на „Раковска”и „Славейков” Бохемът Елин Пелин (псевдоним на Димитър Иванов Стоянов) през целия си живот ухажва млади и красиви момичета и заради веселия си нрав и умелите жестове, често среща взаимност. Но при късното си влюбване в..

публикувано на 12.06.21 в 14:05

Българите обичат да помагат

Турнир с кауза по видео игри с водещ Китодар Тодоров набира средства за 105 деца, част от инициативата ParaKids. Първият по рода си благотворителен гейм турнир по GeoGuessr “О, братко, къде съм?” ще се излъчва на живо във Facebook страницата на Kito Gaming от 14 до 24 юни от 20:00.  Tой цели да осигури необходимите средства и оборудване за поне..

публикувано на 12.06.21 в 11:43

Почистването като предизвикателство

"Ние сме студенти, 7 човека общо, всеки със своите умения допринесе за създаване на "Природен". Така започват представянето на приложението си Мила Байлова и Велияна Георгиева. Младите хора все по-категорично заявяват, че опазването на околната среда е основен приоритет за тях. Доказателство за това е стартиралия преди месец проект „Природен“,..

публикувано на 12.06.21 в 10:54

Да изразяваме себе си чрез музика

Дръм и Бас фестивал на 18ти и 19ти юни - Гара Басс – откъсване от градската действителност с едно влаково пътешествие през красотата на Искърското дефиле до Гара Балкан (между Лакатник и Бов) или по-позната като Balkan Station. Идеята на фестивала е да развива електронната сцена и култура у нас, докато съчетава различни видове изкуства и изяви...

публикувано на 12.06.21 в 10:41

Класически въпрос с некласически отговор

Българското национално радио пуска първия подкаст за класическа музика у нас - "Класически въпрос" . Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин и журналистът от Радио София Михаил Митев в неформална приятелска беседа ще размишляват над въпросите, които често няма на кого да зададете и още по-често - да получите отговор. Какво и..

публикувано на 12.06.21 в 09:50