Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Даниел Киряков: Трябва да излезем от летаргията, че нашият глас не променя нищо

Даниел Киряков
Снимка: Луиза Лазарова

Предизборната кампания, Европейското първенство по футбол и еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакиду в София. Това са част от събитията, белязали изминалата седмица. Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации коментира в ефира на радио София част от тях.

„Идването на еврокомисар Кириакиду в София е силен знак. Нейното идване тук може да се разчете като „Ние сме с вас, искаме да ви насърчим, да направим всичко възможно, така че българските граждани да получат най-доброто от Европейския съюз, по отношение на здравеопазването и превенцията“. Имаме институционален подход – създаване на необходимите условия – инфраструктура и доставка на ваксини. Личният пример трябва да дойде както от върха на държавата, така и от човека до теб“, каза Киряков.

Експертът коментира и изграждането на Национална детска болница. Липсата на подобно звено показва занижена хуманност спрямо бъдещото поколение, смята той.

„Съществуващата сграда не пасва за нуждите на бъдеща, модерна, многопрофилна детска болница. Има нужда от нов проект. Трябва да се приоритизира този въпрос“.

Едномесечният отчет за работата на служебното правителство беше представен през тази седмица. По думите на Киряков, събитието е чакано, тъй като служебното правителство има мандат от само два месеца.

„Беше чакано, като гледам какво са свършили като работа, като разкрития, данни, прозрачност…Не ми направи добро впечатление поведението на журналистите от другата страна на голямата маса – желанието да някои да блеснат с по-конкретни и провокативни въпроси“, коментира Даниел Киряков.

През тази седмица се дипломира последният випуск от Факултета по журналистика на Софийския университет.

„Нямам подробен поглед как се обучават студентите във ФЖМК. Моите позитивни очаквания са, че те имат нужния хъс, имат нужната основа, имат желание да бъдат добри професионалисти.

Даниел Киряков коментира и настоящата предизборна кампания. По думите му разликите с предишната са съществени.

„Периодите са различни, същевременно играчите са все още същите. Едни залагат на мълчанието, което може би ще трябва да осребряват. Втори залагат на традиционна кампания. Това е въпросът за политическата кампания - колко от хората ще имат ухо да чуят нови послания и доколко тези послания са работещи. Шумът, който виждаме в момента е свързан, както с работата на служебното правителство, което е най-големият конкурент на всички политически партии в момента. Трябва да излезем от тази летаргия, че нашия глас нищо не променя“, смята Даниел Киряков.

Подробности можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Даниел Киряков.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За звездните системи... и още нещо разказват учени в кино „Кабана“

Летните безоблачни нощи карат мнозина от нас не само да мечтаят, да реят мислите си към различни романтични дестинации, но и да отправят погледа си в небето. В него можем не само да видим частица от милиардите звездни системи в нашата галактика, но и да си зададем въпроси, като например: Как е била създадена слънчевата система? Какво..

публикувано на 26.07.21 в 17:08

Черноморието ни още не може да стигне туристическия сезон от 2019-а

На фона на лятото през 2020 г. туристическите обекти по българското Черноморие сега са отворени, но оживлението, което се забелязва, не може да ни кара да мислим, че е стигнат максимумът. Това заяви пред Радио София Еньо Енев , зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). По думите му на юг от Бургас..

публикувано на 26.07.21 в 16:16

Пазителката на неостаряващите книги от метростанция "Софийски университет"

Може би 80 на сто от излизащите от Софийския университет не забравят азбуката, благодарение на телефоните си, но 20 процента могат да се спрат и да разгледат някоя книга, да я купят. Може да изглежда малко крайно това твърдение, но пред Радио София го изложи жена, която в подлеза на университета продава книги и мнението й можем да приемем...

публикувано на 26.07.21 в 15:40
Снимката на подлеза на „Ситняково“, изпратена от слушателя ни Боян Иванчев

Трайчо Трайков: Видеонаблюдението в подлезите не е достатъчно, трябва жива охрана

Подлезът на „Ситняково“ (до Румънското посолство) е в критично състояние. Столичният район „Средец“ отговаря за 10 подземни съоръжения и неслучайно това място е приоритет, обясни пред Радио София кметът Трайчо Трайков . От местната администрация са защитили проект и са получили финансиране от около 770 000 лв. от Специализирания общински..

публикувано на 26.07.21 в 15:08

Изкуството възпитава и помага на деца без родители в Долна баня

„Изкуство за щастливо детство“ се казва най-новият проект, по който работят доброволци, художници и партньори на инициативата „Подлезно“. Тя прерасна във фондация и вече има идеи и планирани дейности в няколко български града. В момента пред финализиране е реновирането и рисуването на оградата на Дом за деца, лишени от родителски грижи..

публикувано на 26.07.21 в 14:50

„Ана Уинтор. Живот на първия ред“ вече на книжния пазар и у нас

Романът на Джери Опенхаймер - „ Ана Уинтор. Живот на първия ред“ , вече излезе и на български език . Историята е разказ за скандалната биография на най-влиятелната фигура в световната мода - Ана Уинтор , вдъхновила филма "Дяволът носи Прада" с Мерил Стрийп и Ан Хатауей . „Ана Уинтор е съвременна легенда не само в света на модата, но..

публикувано на 26.07.21 в 11:54

“Игрите на 90-те” - забавление за малки и пораснали

Проектът “Игрите на 90-те” е инициатива, която цели да запознае децата с игрите, с които за израснали техните родители. Идеята на създателите е малки и пораснали да се забавляват заедно . Сами Догмуш създава проекта "Игрите на 90-те" преди 4 години, когато се разхожда из един столичен квартал. „Става все по-актуално децата да оставят..

публикувано на 26.07.21 в 11:12