Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проектът "Климатични герои" насърчава младите хора да се грижат за опазването на планетата

Снимка: WWF
Интересните ни срещи със специални гости продължават. Срещаме ви с Виктория Табакова, координатор „Младежка ангажираност“ към WWF – България, които тръгват по следите на климатичните герои на нашето време, водени от взаимния порив  те да ги открият, но и героите да ги намерят.

Накратко, какво и кого представлява WWF:
WWF e Международна природозащитна организация, основана през 1961 година. Развива дейност в  над сто държави, с помощта на 7 000 служители и над пет милиона доброволци, които работят за подобряване на околната среда, за да може хората да живеят в хармония в природата.
В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

Кои са „Климатичните герои на нашето време“?

Те са млади хора,  на възраст от 15-24 години, които да имат ентусиазма да работят заедно срещу тенденцията за влошаващото се състояние на нашата планета.  Това обясни  Виктория Табакова, която също е млад човек и за нея е гордост да бъде част от екипа на организацията за България.

„Занимава ни един проблем, който проучваме от доста време. А именно, че има една неяснота при младите хора, по конкретно в Централна и Източна Европа, за това как нашите действия рефлектират върху климатичните промени и околната среда“, посочи Виктория Табакова.

Според нея, особено важни са ежедневните избори и решения, които всеки прави, за да промени живота си. Тя подчерта още, че младите хора имат нужда от подкрепа, за да направят взаимовръзката между малките, ежедневни избори и голямата обща картина на действителността, как климатичните промени рефлектират върху нашия живот.

Кой може да участва:

В програмата „Климатични герои на нашето време“, може да участва всеки  на възраст между 15 и 24 години. Крайният срок на записване е 27 юни, неделя, като изпрати кратък текст, до 250 думи, или видео до една минута, по някоя от следните любопитни теми: „Климатичните промени в нашето ежедневие”, „Връзката между начина на живот и климатичните промени” и „Личният принос в борбата с климатичните промени“.

Целта на проекта „Климатични герои“ е да събуди заинтересованост у младите хора за опазването на природата, околната среда и планетата ни.
За повече информация относно записването - на climateheroes.bg

Чуйте още за партньорите на проекта  в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Радостина Александрова: И коронавирусът е изменчив, не можем вечно да се крием от него

Всяка година се появяват по 5-6 нови за човека вируси, обикновено от животинското царство. За радост те или не се разпространяват, или не са патогенни за нас. Последният коронавирус е нов, лесно се предава от човек на човек и предизвиква сериозно заболяване. Затова и се получи тази пандемия. Това обясни пред Радио София проф. Радостина..

обновено на 24.09.21 в 15:59
Ива Дойчинова с Boyan

Boyan записа песен със социално послание с американския рапър Finnoh

След около година пазена в тайна, песента „Защо не“ ( Why no t /ft Finnoh) на продуцента DJ Boyan се появи и вече е в музикалните платформи. В студиото на Радио София той разказа как я е създал и включил рапъра Finnoh, който е от САЩ. Посещение в социалните мрежи го подтиква да разсъждава за социалните неравенства, за..

публикувано на 24.09.21 в 14:45
Можем да мислим повече преди да купим дреха

Купувай с ум, „посади със стил”

Как консуматорството може да бъде максимално намалено? Защо и как? Това са си поставили за цел в сдружението Aliento . „ Алиенто означава вдъхновение. Ние се вдъхновяваме и искаме да информираме и да се борим за устойчиво пазаруване. Да защитаваме интересите на природата, като не се отдалечаваме и от нашите лични - мода, екология и..

публикувано на 24.09.21 в 13:51

„Зелената жилетка“ - новата книга с разкази на Цветелина Цветкова

Цветелина Цветкова, авторът на „Лейди Гергана“ , представя новата си книга с разкази - „Зелената жилетка“.  Разказите обаче, събрани в „Зелената жилетка“ носят нови послания. Премиерата на книгата ще бъде на 05 октомври, в кино „Кабана“. Разказите са събирани с години, голяма част от тях са четени на „Пощенска кутия за приказки“,..

публикувано на 24.09.21 в 12:22

Росица Тропчева – българският учен, разработил революционен кардиопробиотик

На 24 и 25 септември 2021 г. ще се проведе тазгодишното издание на Европейска нощ на учените . Събитието е ежегодна инициатива, която цели да доближи изследователите до широката общественост и да привлече младите хора към научна кариера. Росица Тропчева е един от впечатляващите млади учени в България. Тя е откривател на кардиопробиотик и..

публикувано на 24.09.21 в 11:19

257 podcast: Защо отказваме промяната

Когато индивидуалните и социални ползи от дадена промяна са абсолютно неоспорими, ние сме гении в намирането на доводи, за да не направим промяната. Много по-лесно е да атакуваме стратегията на другия, който се опитва да помогне, вместо да обединим усилията си в решаването на проблема. Тази "гениалност" за отказване на промяната е още..

публикувано на 24.09.21 в 10:35

Арх. Стефан Стефанов: Необходими са пет детски градини, за да се преодолее недостига на места в „Младост“

Над 1000 места не достигат в детските градини в район „Младост“, което е около 10% от всички места, които не достигат в София. В плана за развитие на детските градини за периода 2021 г. - 2023 г. е предвидено изграждане на допълнителни около 10 групи в няколко градини в района, каза в ефира на радио София кметът на район „Младост“ арх...

публикувано на 24.09.21 в 10:11