Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За неперфектните актьори

Животът е сцена с далеч не перфектни актьори. Независимият лейбъл на Зиги Лох изненадва за пореден път, сега с актрисата Биргит Минихмайр (на корицата с нарисувани мустаци) и немската танго нуево формация „Quadro Nuevo“ плюс пианото на Бернд Лоцки, който създава мелодиите върху сонетите на Шекспир.

Още преди да сме прочели заглавието „As an Unperfect Actor (Nine Shakespeare Sonnets)“ сме познали мустаците. Остава да разчетем и вечните послания на класика между блуз, танго, вокал, сакс и бандонеон.

А те именно затова са вечни – в какъвто и сос да ги забъркате, рядко може да сбъркате или да се объркате. Между мюзет и Ню Орлийнс, духът на Сидни Беше ни чака в „Let Me Not to the Marriage of True Minds - Sonnet 116“.  С една идея по-ниско, „When in Disgrace - Sonnet 29“ си е отвсякъде Ленърд Коен („Dance Me to the End of Love“ във версията на Хорхе Дрекслер и „Каминито танго“).

Импровизациите в интрото на „How Like a Winter - Sonnet 97” са опушено-кабаретни, като излезли от пореден опус на Брехт с Карл Вайл.

Тангото, което е акцентът в първия за месец юли „Слънчев джаз+“ – „My Mistress' Eyes - Sonnet 130“ не случайно е избрано, за да открие албума ударно, но и плавно (дуелът бандонеон-сакс в хоруса). В „When Most I Wink - Sonnet 43“, танго нуево прелива в джаз-балада, която показва вокалните дадености на актрисата, играла многократно Шекспир на театрална сцена.

Заглавното „As an Unperfect Actor - Sonnet 23 събира всичко казано по-горе в едно. Репризите на саксофона на темите на Минихмайр разливат светлина във високия регистър в началото, но и я заземяват в края. „Никой не е съвършен“, както завършваше „Някои го предпочитат горещо“ от ерата на хот-джаза. Е, Шекспир е извън жанровите ограничения дори и на най-неограничимата музика.

От юли отново "Слънчев джаз+" е в обичайното си време - след новините в 23 всеки петък, с повторение събота, след новините в 6, София, 94.5 и в стрийм "Дуенде" на Бинар събота и неделя след 22 ч.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рон Картър

Джазмените растат и не стареят

В Деня на София - празник на Радио София си честитим с най-свободната музика двойния, а за всички именници - тройния празник. В неделя тук представихме накратко програмата за тази вечер. Сега е ред на акцента. Той е в началото, когато един след друг следват китаристът Пат Матини, един от "кръстниците" на предаването ни и басистът Рон Картър, чието име..

публикувано на 17.09.21 в 16:40
Ледиси пее Нина

Джазът на старите и младите

В Деня на София, в съзвучие с девиза ѝ "Расте, но не старее" "Слънчев джаз+" обръща внимание на джаза като средище. Началото е с Пат Матини, който в деня преди 20-годишнината от трагедията в Ню Йорк представи новия си албум "Side-Eye NYC (V1.IV) ". Тук сме ви представяли замисъла му с първия сингъл, сега започваме с изсвирената с млади нюйоркски..

публикувано на 12.09.21 в 16:30
Софи Алур с част от групата си

Екзотики и посвещения

В неделя тук стана дума за провансалско-уханския проект за лавандулата и жасмина, с който започва поредния "Слънчев джаз+". В продължение, екзотиката ще ни съпътства чрез палмите и гигантските папрати, изсвирени от саксофона на Софи Алур в новия ѝ албума "Enjoy" и в посвещението на Исао Томита, един от бащите на прогресив-електрониката от страна на Jaga..

публикувано на 10.09.21 в 09:00
Дуо

Лаванди, жасмини и хапчета радост

В миналото предаване си говорихме за японски и китайски флейти като част от един бразилски проект със звуци от селвата, с които за пореден път бе интерпретиран „Beatles“. Сега е време да обърнем внимание и на тези флейти, както и на типични струнни инструменти от Далечния Изток, които са били и ще бъдат част от това, което ние наричаме джаз+...

публикувано на 05.09.21 в 15:50

Контракултурата на 60-те след 60

Запитвали ли сте се защо музика, определена като контракултура в 60-те и донякъде в 70-те, в момента може да звучи толкова актуално, особено в различните ѝ джаз интерпретации? Последният пример е от края на юни 2021-ва. Тогава излязоха два албума: „Besouros 2” (бръмбари на португалски), посветен на музиката на Beatles от бразилския майстор на..

публикувано на 03.09.21 в 09:15
Микис Теодоракис

Почина Микис Теодоракис

Гръцкият композитор Микис Теодоракис почина на 96-годишна възраст, съобщи гръцкото Министерство на културата. Легендарният автор на балета „Зорба гъркът“ е икона на съпротивата за бившата военна хунта, един от символите на слънчева Гърция за милиони по света. „Днес загубихме частица от гръцката душа - Микис - учителят, интелектуалецът,..

публикувано на 02.09.21 в 11:15

Стриймват концерта на Соня Йончева и Пласидо Доминго от специално създаден сайт

Концертът „Гала в София” на Соня Йончева и Пласидо Доминго на 31 август пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ ще бъде предаван на живо по цял свят. Стрийминг излъчването ще се осъществи на специално създаден за целта сайт. Поради големия интерес към събитието запис ще бъде достъпен и след концерта, а цената и за двете е 39 лева. За..

публикувано на 30.08.21 в 19:29