Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се гласува днес

Снимка: БГНЕС

В секционните избирателни комисии, които ще работят с машина, са задължени да сравнят информациите от получена разписка, запечатана в плик и уникален за всяка машина код, с този, който ще се разпечата от машината за гласуване при нейното стартиране.
Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни:

"Двата кода, те са доста дълги с цифри и букви, трябва да съвпадат. Това е доказателство, че върху машината, с която предстои да се гласува, е инсталиран софтуерът, който е одитиран за тези избори".

Системната разписка се поставя на видно място в изборното помещение, а избирател може да сравни кода от нея с този от своята разписка за гласуване.
Към гласуване с хартия в секция с машина може да се премине само при извънредни и непредвидени обстоятелства, довели до спиране на устройството, но само с решение на ЦИК.

Ако в секция с две машини едната спре, гласуването продължава с работещата. Смяната на хартиената ролка за разписките не е непредвидено обстоятелство.

При спиране на тока, гласуването продължава като устройството работи на батерия.

След поставяне на смарт картата вотът може да се упражни за пет минути, след което екранът се изключва. При затруднения избирател може да поиска указание от член на СИК като се запази тайната на вота. Не трябва да се бърза с откъсването на разписката от машината, а да се изчака нейното пълно отпечатване.

Пред всяка секция са поставени подробни информационни брошури за машинния вот. Там са поставени и пълните листи на регистрираните партии и коалиции с номерата, с които фигурират в бюлетината.

В чужбина се гласува само за партии или коалиция без преференции. 

В избирателните помещения задължително се влиза с поставената на носа и устата маска, спазва се дистанция

Жалби и сигнали за нарушения на вота зад граница се подават до ЦИК, а произнасянето е незабавно, до един час.
Без проблем хората могат да гласуват, ако личната им карта е изтекла от 13 март 2020. Вотът в страната е по постоянен адрес или по настоящия, ако е подадено заявление за това в указания срок. В чужбина може да се гласува и без предварително подадено заявление, в избрана от избирателия секция.

Забранена е политическата агитация. Резултатите от социологическите проучвания могат да се публикуват и разгласяват след 20.00 часа.

Парламентарният вот е най-скъпият досега заради машинното гласуване, показа проверка на Марта Младенова от БНР.

Над 84 милиона лева са отпуснатите досега средства за предсрочния парламентарен вот, което значително надвишава сумата от над 65 милиона лева на априлските избори. 

В първата план - сметка, одобрена от служебния кабинет, е определена цена на вота от 57 милиона, но тъй като се провежда в пандемия, са необходими още 11 милиона лева. 

Необходимостта от допълнителни машини прибави още десет милиона лева към сметката, а през седмицата кабинетът отпусна нови 5,9 милиона лева за допълнителни нужди.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

България избира депутатите на 46-ото Народно събрание

В България днес се провеждат предсрочните избори за 46-ото Народно събрание. За доверието на избирателите се състезават близо 7000 кандидатите за депутати, издигнати от общо 23 партии и коалиции . За първи път в страната ни гласуването в..

публикувано на 11.07.21 в 08:01
Изборните книжа и В зала „Арена Армеец“ ще се придават изборните материали от 23-та и 25-а РИК

В София протоколите от изборите ще се предават по-лесно

Изборният ден в София започна по график - в 7:00 ч.. Засега няма проблеми с машинното гласуване на възрастните хора. На някои места е имало проблеми с машините, но по думите на членове на СИК, те са отстранени. Изборните книжа и..

обновено на 11.07.21 в 08:33

МВР, прокуратурата и ДАНС ще реагират на сигнали за изборни престъпления

Над 20 000 полицаи в цялата страна ще охраняват изборния ден. За пръв път в МВР е създаден и специален център, който да контролира получените сигнали за купуване на гласове.  Целта е своевременно да се проследява движението и начинът на..

публикувано на 11.07.21 в 08:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добрин Иванов, АИКБ: Малките предприятия да бъдат освободени от ненужна свръхрегулация

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за промени в Закона за счетоводството, чрез които да бъде намалена административната и финансова тежест за микро и малките предприятия у нас. По принцип, законовите промени се..

публикувано на 01.08.24 в 14:48

Стотици вярващи поеха по поклонническия път от София до Рилския манастир

Стотици вярващи от цялата страна поеха по поклонническия път "Рилският Чудотворец“ от София до Рилския манастир.  Началото на похода беше дадено в столичния храм "Св. София", с тържествена Света Литургия и водосвет, предстоявани от Негово..

публикувано на 01.08.24 в 13:55
Гриша Атанасов - журналист, преводач, специалист по книгоиздаване

"Децата, които Хитлер отвлече" разкрива шокираща конспирация за Хитлеристкия режим, разказана през лична история

Историята помни всякакви нацистки ужаси, но за една  трагедия, касаеща милиони семейства в Европа , не е говорено достатъчно и до днес.  Програмата  Lebensborn  (или „Извор на живот”), създадена от дясната ръка на Хитлер – Хайнрих Химлер, на 12..

публикувано на 01.08.24 в 13:31

Сдружение "BG Бъди активен" стартира кампанията "НЕ на незаконните сметища"

Сдружение "BG Бъди активен" стартира кампанията „НЕ на незаконните сметища“, с фокус върху водните пространства. Поканата е отворена към НПО организации, спортни клубове и образователни институции, а целта е да се насърчи организирането на..

публикувано на 01.08.24 в 12:27

Месец юни е бил най-топлият у нас за последните 140 години

Месец юни тази година е бил тринадесетият пореден рекордно топъл месец в света. Юни е бил най-топлият у нас за повече от 140 години. Средната температура през месец юни в България се е увеличила с малко над 1 градус. Климатолозите отчитат, че..

публикувано на 01.08.24 в 11:09

Извънредно заседание на СОС заради смяната на ръководствата на 6 общински дружества

Столичният общински съвет ще заседава извънредно с единствена точка искането на кмета Васил Терзиев да се преразгледа решението за смяна на ръководствата на шест ключови общински дружества. Докладът по темата беше приет миналия месец и е от..

публикувано на 01.08.24 в 10:11

Столичният район "Надежда" се включва в Световната седмица на кърменето

За 32-ри път отбелязваме Световната седмица на кърменето. Целта на инициативата е повишаване на информираността и пробуждане на действия, свързани с темите засягащи кърменето. От 1 до 7 август са предвидени редица събития, насърчаващи кърменето,..

публикувано на 01.08.24 в 09:25