Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Багатели и симфонии в джаза

Пол Ле
Снимка: архив Пол Ле

Годишнините на Бет(х)овен напоследък не минават незабелязани от джазмените. Предния път басистът Дитер Илг му посвети албум, сега е ред на младия френски пианист Пол Ле и неговия проект „Full Solo”, където между сонати и симфонии ни запознава и с авторската си музика, също вдъхновена от класиката.

Пол е лауреат на всички възможни конкурси и е в челото на класации за млади джазмени в последните пет години. Стилът му вече придобива собствена, „класическа“ окраска, особено след албума му от 2018 заедно с Ерик Льо Лан, посветен на Сачмо. Импровизациите му върху „Одата на радостта“ и Седма симфония са по-забележими от по-близкия до оригинала негов прочит на „Лунната“.

Флуиден, но и категоричен, с референции и донякъде – реверанси към блуз-схемите и ранния джаз – особено в трактовката на „На Елизе“, Пол не маниерничи, не държи на всяка цена да е харесван и аплодиран и като истински джазмен (и композитор), е свободен по уникалния си начин. Дали Бет(х)овен би свирил така в 21 век не е толкова важно, важното е, че може да бъде свирен и така, ако ще да е за неудоволствие на пуристите.

Едва ли e случайно решението на Ле да започне и завърши албума си с “Bagatelles”, което на френски значи и любовна игра („На Елизе“ също попада в лекия жанр). Не е случайно, и че на много езици думата за свирене на музика е еднаква с тази за игра. Джаз-солата на Ле върху Бет(х)овен са в основата на предпоследния юлски „Слънчев джаз+“ – петък, 23 юли, след новините в 23 с повторение на следващата сутрин след първите новини за деня, само тук, по Радио София.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Гарсиа трио

Там, където нощта е млада

Ако артистите преди месеци бяха стриймвани от концерти без публика, това сполетя и спортистите. Не се наемам да срявнявам тръпката на стадиона с тази от концертната зала, всеки намира себе си, където и както пожелае. Но има примери, когато търсенето предлага две допълващи се срещи: тази на живо - с маска и виртуалната - без. 56-ият фестивал..

публикувано на 25.07.21 в 15:55

Джаз-Бетовен, джаз-Куин

Преди дни си говорихме за багателите в джаза и как би звучала най-популярната от тях, ужасът на съседите на начинаещите пианисти, "На Елизе". Днес е време да ги чуем след вечерните новини в 11 в началото на "Слънчев джаз+". Следва новия проект на познатия ни барабанист Андре Чекарели "Еклектик", където заглавието казва всичко и подсказва някои от..

публикувано на 23.07.21 в 11:40
Боби Макферин и Чик Кърия

Вариации по не-меланхолични теми

"Слънчев джаз+" предварително ви представи едни от протагонистите в това си издание - испанците " Патакс ". Но преди тях, от честванията на 80-ата годишнина на Чик Кърия, дал името на предаването в края на март 1993-та, слушаме три знакови негови парчета - "La fiesta" с Боби Макферин, " Spain" с Гонсало Рубалкаба и " Children songs IV" с Хироми...

обновено на 16.07.21 в 12:53

„Може ли да кажа нещо“ пита Тино в предстоящия си дебютен албум

Тино е финалист в един от най-големите музикални телевизионни формати. Съвсем скоро предстои да излезе дебютния албум на варненския изпълнител . Освен с песните си, Тино може да бъде разпознат и с плътния си глас. За албума си казва, че 100% ще е на български език . „Когато на българска публика пееш на български език, веднага усещаш как..

публикувано на 14.07.21 в 14:07

Бийтълс румба, реге, фънк, фламенко

Някъде в края на 90-те, на един МИДЕМ в Кан, поредните ни "кръстници" Селия Крус и Тито Пуенте ми подариха албума с тяхно участие “Tropical tribute to the Beatles”. Веднага го пуснах в ротация както в „Джаз+”, така и в „Дуенде“. Той отговаряше напълно на замисъла за плюсовете на джаза и за музика правена със сърце. Дълго време този албум нямаше..

публикувано на 11.07.21 в 15:45
Роберто Фонсека с

Световна премиера на Роберто Фонсека с хора "Нови български гласове"

Роберто Фонсека стъпва за пръв път в София с Ибраим Ферер от "Буена виста сосиал клуб". След концерта попада на програма с хор с български гласове и се влюбва в красотата им. При следващото си идване, вече соло, създава парчето "Bulgarian", посветено на всички нас. Десетина години по-късно, по време на първата карантина започва истинската работа с..

публикувано на 09.07.21 в 10:47
Роберто Фонсека трио с Омара Портуондо Джаз-а-Виен 2.7.21

Роберто Фонсека между Омара и българските гласове

На 7 и 8 юли в София лайв клуб са двата концерта на кубинския пианист и композитор Роберто Фонсека " Отвъд нотите ". Специални гости са "Новите български гласове" под диригентството на Георги Петков, носителки на " Латино-Грами " от предишната си работа с фламенкко-певеца Арканхел. Радиопремиерата на тази музика отново ще е в ефира на Радио София в..

публикувано на 04.07.21 в 16:10