Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

“Unsilenced” - послания във стенописи

Снимка: Фейсбук

Срещаме ви с хора от две привидно различни локации, но взаимно свързани, чрез целта да обменят помежду си значимо послание. Това са Диана Недева и Весела Деянова, съоснователи на фондация "Meeting points" и  Ашод Дерандонян (преводач) и Александър Иванов от общността на глухите (Deaf NOW Bulgaria - Заслушай се).

През 2018 година Диана Недева и Весела Деянова решават да осъществят своите идеи, свързани с промяна на различни нива. Работата им е свързана с различни групи от хора,  които не биха се срещнали и не биха имали пресечна точка, поради различните обстоятелства в живота им. Срещайки се чрез фондацията те могат да общуват по различни начини. Тези срещи се осъществяват най-често в сферата на изкуството и културата, посочват Диана Недева и Весела Деянова.

„Групите хора които събираме на едно място са глухи, чуващи, бежанци, българи, роми. Тези срещи са трансформиращи, можем да научим за конкретната история на някой, без да го поставяме под общ знаменател“, казват още те.

Свързващото звено с хората от Глухата общност е  проектът “Unsilenced” ,насочен към колективно създаване на съвременен стенопис, чрез който публично да се изпратят значими за глухата общност лични и колективни послания. В лицето на „Meeting points“, те виждат свои съмишленици,чрез които да се срещат чуващи и глухи и да предават важни послания към обществото, каза Александър Иванов.

На 24 юли от 10:00ч. ви каним на третата (последна) работилница от проект “Unsilenced". В нея отново ще имаме възможност заедно да се срещнем със света на глухите в България. Повече информация за събитието тук. Проектът се осъществява с подкрепата на НФ „Култура“

Стенописът ще бъде създаден от Albena Limoni и Костадин Кокаланов през месец септември 2021.

Чуйте още интересни детайли от разговора в звуковия файл.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За звездните системи... и още нещо разказват учени в кино „Кабана“

Летните безоблачни нощи карат мнозина от нас не само да мечтаят, да реят мислите си към различни романтични дестинации, но и да отправят погледа си в небето. В него можем не само да видим частица от милиардите звездни системи в нашата галактика, но и да си зададем въпроси, като например: Как е била създадена слънчевата система? Какво..

публикувано на 26.07.21 в 17:08

Черноморието ни още не може да стигне туристическия сезон от 2019-а

На фона на лятото през 2020 г. туристическите обекти по българското Черноморие сега са отворени, но оживлението, което се забелязва, не може да ни кара да мислим, че е стигнат максимумът. Това заяви пред Радио София Еньо Енев , зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). По думите му на юг от Бургас..

публикувано на 26.07.21 в 16:16

Пазителката на неостаряващите книги от метростанция "Софийски университет"

Може би 80 на сто от излизащите от Софийския университет не забравят азбуката, благодарение на телефоните си, но 20 процента могат да се спрат и да разгледат някоя книга, да я купят. Може да изглежда малко крайно това твърдение, но пред Радио София го изложи жена, която в подлеза на университета продава книги и мнението й можем да приемем...

публикувано на 26.07.21 в 15:40
Снимката на подлеза на „Ситняково“, изпратена от слушателя ни Боян Иванчев

Трайчо Трайков: Видеонаблюдението в подлезите не е достатъчно, трябва жива охрана

Подлезът на „Ситняково“ (до Румънското посолство) е в критично състояние. Столичният район „Средец“ отговаря за 10 подземни съоръжения и неслучайно това място е приоритет, обясни пред Радио София кметът Трайчо Трайков . От местната администрация са защитили проект и са получили финансиране от около 770 000 лв. от Специализирания общински..

публикувано на 26.07.21 в 15:08

Изкуството възпитава и помага на деца без родители в Долна баня

„Изкуство за щастливо детство“ се казва най-новият проект, по който работят доброволци, художници и партньори на инициативата „Подлезно“. Тя прерасна във фондация и вече има идеи и планирани дейности в няколко български града. В момента пред финализиране е реновирането и рисуването на оградата на Дом за деца, лишени от родителски грижи..

публикувано на 26.07.21 в 14:50

„Ана Уинтор. Живот на първия ред“ вече на книжния пазар и у нас

Романът на Джери Опенхаймер - „ Ана Уинтор. Живот на първия ред“ , вече излезе и на български език . Историята е разказ за скандалната биография на най-влиятелната фигура в световната мода - Ана Уинтор , вдъхновила филма "Дяволът носи Прада" с Мерил Стрийп и Ан Хатауей . „Ана Уинтор е съвременна легенда не само в света на модата, но..

публикувано на 26.07.21 в 11:54

“Игрите на 90-те” - забавление за малки и пораснали

Проектът “Игрите на 90-те” е инициатива, която цели да запознае децата с игрите, с които за израснали техните родители. Идеята на създателите е малки и пораснали да се забавляват заедно . Сами Догмуш създава проекта "Игрите на 90-те" преди 4 години, когато се разхожда из един столичен квартал. „Става все по-актуално децата да оставят..

публикувано на 26.07.21 в 11:12