Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кардиолог: В жегите охладете сексуалните страсти

За по-младите и лекарите позволяват
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Температурата на въздуха над 30 градуса е сериозен рисков фактор, особено за възрастните хора и страдащите от сърдечно-съдови заболявания.

Според Филип Кузменко, кардиолог и медицински блогър, и едните, и другите е добре да ограничат секса при горещо време.

"Човешкото тяло се състои средно от 60 процента вода. Когато се потим в жегата този процент намалява, тоест губим вода и кръвта става по-гъста. Това свойство на кръвта при хора, които вече имат проблеми със сърцето или кръвоносните съдове, може дори да бъде фатално. Инциденти, когато възрастните хора получават инфаркт по време на секс, не просто се случват, а се случват често“, предупреждава кардиологът, цитиран от РИА Новости.

Половият акт е също и физическа активност, отбелязва д-р Кузменко. А за хора на възраст или хора със сърдечно-съдови заболявания, такава активност трябва да се дозира. Ако изведнъж човек с болно сърце пробяга маратон, сърцето му може да не издържи.

За хора над 40 години, които не се оплакват от липса на самочувствие и са сексуално активни, кардиологът също препоръчва в разгара на горещините да намалят сексуалният си апетит и за всеки случай да проверят здравословното си състояние.

Ако човек е свикнал да води активен сексуален живот, а е горещо и дори е употребил алкохол на фона на стреса, тогава е по-добре да се въздържи. Препоръката е стандартна - сексът без фанатизъм, винаги трябва да е комфортен. Ако ви е горещо, тогава си купете климатик или вентилатор. Ако го правите в жегата, независимо от всичко, уверете се, че сте здрави “, посъветва Кузменко.

Според него сексът „на повишени обороти“ за хората след 40-те е безопасен само ако са абсолютно здрави, в противен случай те също попадат в зоната на риска.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На благотворителен търг в НБУ събират средства за лечението на студент

Нов български университет (НБУ) организира благотворителен търг под надслов „Изкуството лекува“. В него ще бъдат включени произведения, създадени от студенти и преподаватели от департаментите „Изящни изкуства“ и „Кино, реклама и шоубизнес“. Творбите са част от обучението в ателиетата по стъкло, керамика и фотография на НБУ, а всички..

публикувано на 27.09.21 в 19:06

Работодателите също могат да помогнат срещу домашното насилие

Фондация „Emprove“ и проектът „Довери се“ на Народно читалище „Иван Вазов – 2014“, застават зад изключително важната мисия за икономическо овластяване на жените, a то не би било възможно без работодателите. Затова организаторите канят различни заинтересовани страни, включително и работодатели, на среща с лекция, която ще се проведе на 28..

публикувано на 27.09.21 в 18:32

Трима артисти виждат и трансформират вторични суровини в творби

Фотографски трансфери върху дърво и функционални скулптури са подготвили визуалният артист Боряна Пандова , и художниците Мария Паунова и Ивайло Митев от работилница „Пункт“ за изложбата „Вторични суровини”, която ще се открие в галерия „ One” н а 1 октомври от 1 7 :00 часа „Боклук” не е мръсна дума, а положителен герой...

публикувано на 27.09.21 в 17:26

Нова платформа за превод на книги представя писателят Николас Димитров

Поредната интересна среща в ефира на Радио София е с Николас Димитров, автор на киберпънк романа „Дилър на реалности“, който създава нова платформа за превод на книги на 50 езика. Платформата превежда художествени текстове чрез изкуствен интелект и показва качество, надхвърлящо многократно опитите на google translate. Резултатите са толкова..

публикувано на 27.09.21 в 16:03
Крановския скален лабиринт

Ръстът на екотуризма продължава

Делът на селския екотуризъм и културно-историческия бележеше ръст и преди 2-3 години, но Covid пандемията подчерта тази тенденция. Увеличи се търсенето на приятни и интересни места, по-малки хотелчета или къщи за гости, при които обаче да няма големи струпвания на хора. Това обясни пред Радио София Николай Панайотов , изпълнителен..

публикувано на 27.09.21 в 15:29
Доц. Румен Драганов

Доц. Драганов: Няма сила, която да спре светлото бъдеще на българския туризъм

Туристическият сезон, който изпращаме, надмина очакванията на експертите. „И аз се изненадах, когато за пръв път от 30 години видях, че няма места под плажните чадъри“, отбеляза пред Радио София доц. Румен Драганов , председател на Института за анализи и оценки в туризма. Той обясни този феномен с отстъпките, направени за..

публикувано на 27.09.21 в 14:05

Стойчо Стойчев, БДЗП: Бракониерите трябва да изтърпяват наказанията си

Черна септемврийска седмица отчетоха от Зелени Балкани и Дружеството за защита на птиците, с прострелян царски орел до Ямбол и отровен черен лешояд край Крумовград. Заловен е бракониер , който е убил десетки защитени видове птици и бозайници, с цел препариране и незаконна търговия.  „Благодарение на сателитните предаватели успяхме да..

публикувано на 27.09.21 в 13:47