Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Баските като приятели

Чучо Валдес в Сан Себастиан
Снимка: Хосе Луис Луна

Приятелите от 56-ата Джазалдия любезно ни дадоха снимки и достъп до музиката, изсвирена на живо на главните сцени в Сан Себастиан. Баските са много повече от това, което си мислим, че знаем за тях, а приятелите им са за цял живот.

Без значение откъде и като какви идват. Куба (на баски, според шегата на познайника ни Пабло Мартин Каминеро, слушахме го преди седмица тук), е просто "остров там далеч". Пак според него, няма смисъл да говорим за баското в Каталуния и Валенсия и Балеарите (скоро ще разберем защо).

Има, разбира се, колкото мадридски (Хорхе Пардо) и андалуски (Ниньо Хоселе), толкова и американски (Бил Фризел) баски. Всички тях ще слушаме в един плейлист, започващ с гласа на Чучо Валдес за Радио София и продължаващ с неговата почит към напусналия ни първи "кръстник" на предаването, Чик Кърия. "Румбата на Армандо" е само парчето, което той пожела да чуем тук, Хорхе Пардо направо подари цял концерт "Скъпи Чик" - слушаме откъс и от него.

Гонсало Рубалкаба и връстничката му Айме Нубиола правят най-популярната песен на испански, "Целувай ме много" по техен си джаз начин, а откритието ни от 2006 Силвия Перес Крус също ни дарява малка перла с другия ни любим пианист (стискайте ни палци, може би скоро ще го гледаме и в София) - Марко Мескида, с който сме ви запознали преди две години от Франция.

И за да е празникът пълен - Ноа с испански гост-пианист и Бил Фризел.

Как няма нощта да е млада! Петък, Радио София, след новините в 23 с повторение само след 9 часа, пак там, а иначе, също през авгус, и в Бинар.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прея

Прея представя новия си албум "Energy"

На 25.09.21 г., в Бар Петък, Прея ще представи новия си албум. Той носи заглавиет о "Energy".  "Energy" е второто EP на певицата. Казва, че голяма част от песни са създадени по време на първия локдаун , но именно  заради изолацията, албумът излиза сега. „ Чувствам се супер комфортно с музиката, която съм направила и вярвам, че..

публикувано на 24.09.21 в 15:10
Магнус Линдгрен

От юг на север, все е джаз

В неделя тук си говорихме за четвърт век Буена Виста . Но предаването няма да стои само в тропиците. Ида Санд и Магнус Линдгрен ни пращат в скандинавския джаз, където също има преходи. От Хърби Мен до Арета Франклин. И от хит на Ела Фицджералд от средата на 50-те до стокхолмски ъндърграунд. Югът и северът в джаза не са противопоставящи се. Ние също..

публикувано на 24.09.21 в 09:00

Вековните след четвърт век

За някои от нас „ Буена Виста Сосиал Клуб “ и Куба са синоними. За други, като мен – не съвсем. Имал съм късмета да се срещна на живо с това, което е Куба откакто съм на този свят, както и с всички участници в групата, докато бяха на този свят. „Буена Виста Сосиал Клуб“ едва ли щеше да съществува, ако Куба не беше под кастристки режим...

публикувано на 19.09.21 в 16:55
Рон Картър

Джазмените растат и не стареят

В Деня на София - празник на Радио София си честитим с най-свободната музика двойния, а за всички именници - тройния празник. В неделя тук представихме накратко програмата за тази вечер. Сега е ред на акцента. Той е в началото, когато един след друг следват китаристът Пат Матини, един от "кръстниците" на предаването ни и басистът Рон Картър, чието име..

публикувано на 17.09.21 в 16:40
Ледиси пее Нина

Джазът на старите и младите

В Деня на София, в съзвучие с девиза ѝ "Расте, но не старее" "Слънчев джаз+" обръща внимание на джаза като средище. Началото е с Пат Матини, който в деня преди 20-годишнината от трагедията в Ню Йорк представи новия си албум "Side-Eye NYC (V1.IV) ". Тук сме ви представяли замисъла му с първия сингъл, сега започваме с изсвирената с млади нюйоркски..

публикувано на 12.09.21 в 16:30
Софи Алур с част от групата си

Екзотики и посвещения

В неделя тук стана дума за провансалско-уханския проект за лавандулата и жасмина, с който започва поредния "Слънчев джаз+". В продължение, екзотиката ще ни съпътства чрез палмите и гигантските папрати, изсвирени от саксофона на Софи Алур в новия ѝ албума "Enjoy" и в посвещението на Исао Томита, един от бащите на прогресив-електрониката от страна на Jaga..

публикувано на 10.09.21 в 09:00
Дуо

Лаванди, жасмини и хапчета радост

В миналото предаване си говорихме за японски и китайски флейти като част от един бразилски проект със звуци от селвата, с които за пореден път бе интерпретиран „Beatles“. Сега е време да обърнем внимание и на тези флейти, както и на типични струнни инструменти от Далечния Изток, които са били и ще бъдат част от това, което ние наричаме джаз+...

публикувано на 05.09.21 в 15:50