Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нов учебник по предмета “Гражданско образование” и за XII клас

| обновено на 05.08.21 в 11:49
Проф. Христо Тодоров
Снимка: Нов български университет
В програмата за XII клас учениците също ще имат часове по “Гражданско образование”, а за целта вече има нов учебник по тази дисциплина на издателство “Просвета”. Проф. Христо Тодоров е ръководител на авторския колектив, създал учебното съдържание и преподавател в Нов български университет.

“Когато се въведе, в началото на миналата учебна година, предметът “Гражданско образование” бяха създадени 5 учебника от различни издателства. Те са по една и съща одобрена от Министерство на образованието програма, но са доста различни.

Картината сега е сходна, също има няколко учебника от няколко авторски колектива. И отново има определени специфики, независимо от общото в програмата“, казва проф. Христо Тодоров - преподавател в Нов български университет.

В учебната програма е предвидено да има два учебника за двете последни години, когато се изучава предметът. Така са разпределени и темите, които в XII клас са с надграждане и усложняване от предишната година.

“Първият раздел от учебника (за XII кл.) “Гражданите, властта и държавата” са буквално продължение и задълбочаване на няколко теми, които са от XI клас.

Вторият раздел обаче е нов - “Гражданите и икономиката”, и тук става интересно, защото за първи път в българското училище българските ученици се срещат с икономическа теория (...) как се извършва стопанска дейност, какъв е нейният смисъл, кои са основните понятия, с които описваме и осмисляме стопанския живот и т.н.

Третият раздел е “България и глобализацията” - нещо, което е съвършено актуално, включително до Covid-пандемията”, коментира проф. Тодоров.
Още за съдържанието на учебника - чуйте в разговора на Гергана Пейкова.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Учениците ще изучават и предмет "Гражданско образование"

Остава по-малко от месец до началото на новата учебна година. От Министерство на образованието заявиха, че ще започне присъствено в час, а при необходимост ще се пристъпи към дистанционна форма на обучение. В програмата за XI клас учениците ще имат..

публикувано на 20.08.20 в 16:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Бенковски: харизмата, от която има нужда

На 21 септември официално отбелязваме 180 години от рождението на Георги Бенковски. Харизматичният водач на Априлската епопея от 1876-а година, който продължава да буди въпроси със своята харизматична личност. За личността на революционера Георги..

публикувано на 23.09.23 в 16:00

Адресите на любовта - Михалаки Георгиев

Първата европейска сватба в София след Освобождението е на Михалаки Георгиев „С Михалаки се оженихме по европейски, а заживяхме по старобългарски“ пише Магдалина Царчинска, съпругата на писателя и общественик Михалаки Георгиев. И добавя: „Имахме..

публикувано на 23.09.23 в 13:55
Владо Михайлов

Отговорност, кеф, желание, тази музика да има срещи на живо

Владо Михайлов на сцената на София самър фест на 23 септември от 8 ч. вечерта: "Първият концерт бе разпродаден, сега е вторият - 20 години различни песни с различни банди и колаборации. Бил съм фен на тези банди, с които свиря - и "Сленг", и "Пиф",..

публикувано на 23.09.23 в 12:35
Боян Василев и Боян Йорданов

Игрите са много добър медиум за разказване на истории

Българското гейминг студио Мечка представи единствената изцяло българска игра в рамките на най-голямото събитие в Гейминг индустрията за 2023 г. – Gamescom. Те успяха да вдъхновят и запалят феновете на видео игрите по българския фолклор с играта си..

публикувано на 23.09.23 в 12:14

Да сме малко повече в природата

Годишни награди за биоразнообразие и климат на Фондация Биоразнообразие ще бъдат раздадени по време на „Природа фест“ на 30 септември – интервю с Елеонора Йосифова , координатор на Фестивала, част от екипа на Българска фондация Биоразнообразие...

публикувано на 23.09.23 в 10:56

В екипната работа няма его

Предстои финалът на Dota Masters Bulgaria , българският турнир, който цели да създаде поле за развитие на младите родни таланти, като им предложи професионална състезателна платформа, която да ги развива и подготвя за световната гейминг сцена –..

публикувано на 23.09.23 в 10:31

Бенковски е решителност и категоричност на действията

Предпремиерата на новия филм на професор Георги Дюлгеров - " Записки по едно предателство" – интервю на Боян Бочев с Пламен Димов - в ролята на Бенковски и Иван Николов - в ролята на Захари Стоянов: Филмът е замислен от проф.Дюлгеров още в 1975...

публикувано на 23.09.23 в 10:00