Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лаванди, жасмини и хапчета радост

Дуо "Лавандула и жасмин"
Снимка: архив

В миналото предаване си говорихме за японски и китайски флейти като част от един бразилски проект със звуци от селвата, с които за пореден път бе интерпретиран „Beatles“. Сега е време да обърнем внимание и на тези флейти, както и на типични струнни инструменти от Далечния Изток, които са били и ще бъдат част от това, което ние наричаме джаз+.

В конкретния случай започваме с едно интересно дуо, създадено в Прованс. Там от няколко години живее родената в Ухан Сиси Жоу, майсторка на гу жен, един вид ситар, която се свързва с Микеу Монтанаро, „жонглиращ“ между провансалската флейта галубе и тамбурините, които обикновено тя акомпанира, както е и в конкретния проект.

Двамата смесват съответните си култури в нещо, което вижда бял свят под името „Лавандула и Жасмин”. И двете са познати не само в парфюмерийната промишленост, за китайците лавандула и Прованс са синоними. За европейските градини, жасминът отдавна не е екзотичен.

Можем да кажем, че те са като Ин и Ян, като мъжко и женско начало. Авторите определят проекта си и като път на коприната и път на бамбука - заради струнните инструменти и флейтите.

Трудно можем да отгатнем къде започва китайската мелодии и къде свършва провансалската, защото и двамата изпълнители много добре вникват в същността на другия и успяват да изградят една музика, в която всичките ни сетива са в релакс. Без значение дали става дума за традиционни мелодии от Прованс на които тя дава допълнителен далекоизточен аромат или за традиционни китайски мелодии, които могат да звучат като частично забравени фолклорни средиземноморски традиции. 

„Лавандулата и Жасминът“, с които започва предаването, ще бъдат допълнени с „Хапче радост” от един от кръстниците ни, френският китарист от виетнамски произход Нюен Ли и „повелителката“ на кото - Миеко Миязаки. Няма да липсват и други далекоизточни флейтисти като „ТакеДаке” с част от проекта им за азиатските корени.

Нощта е млада, само тук по радио София, всеки петък от 11:00 вечерта с повторение събота след първите новини на деня – това е „Слънчев джаз+”.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лютни за Хемингуей и за Аламбра

В неделя ви запознахме с един от акцентите в "Слънчев джаз+", с който и започваме. Следват авторски композиции като части от саундтраковете към два документални филма на коренно различни теми, но с общ знаменател близкоизточният произход на авторите. Първият филм е за Хемингуей в Хавана с баса и уда на Шанир Езра Блуменкранц, а вторият - за 9 дни в..

публикувано на 15.10.21 в 09:25

Оркестърът за народна музика на БНР открива сезона си

Оркестърът за народна музика на БНР открива своя 69-и творчески сезон тази вечер от 19:00 часа в Първо студио на БНР. „Подготвили сме изключително интересни класически и премиерни заглавия, изпълнени от солистите на оркестъра Недялко Недялков, Костадин Генчев, Кръстьо Димов, Пейо Пеев, Петьо Костадинов, Иван Цонков и Мартин Владимиров. Ще..

публикувано на 14.10.21 в 08:58

Авторите на песни като аптекари

Авторите на песни като аптекари не е концепция, измислена от есперанса спалдинг (отскоро тя пише творческия си псевдоним с малки букви), въпреки че е заглавието на последния ѝ концептуален албум “Songwright’s Apothecary Lab”. Музиката и шаманството още от древни времена са били свързвани и с лечителство.  Колкото до джаза и неговите целебни..

публикувано на 10.10.21 в 15:50

Пиано-дескарги и изпети контрабаси

В неделя тук ви запознахме с "Края на зимата" (ще ни се, нали?) - една от темите на поредния "Слънчев джаз+". Но и другите заслужават повече от обикновено внимание. След мултиинструменталиста Щефан Микус, пианистът Алекс Конде поднася втория си проект с "дескарга" след тази за Телониус Монк (2015) - в случая герой и вдъхновител е Бъд Пауъл...

публикувано на 08.10.21 в 09:45
Ангел Заберски, Борис Таслев и Стоян Янкулов-Стунджи

Ангел Заберски трио представя новия си албум „Like Jazz-3” два пъти в един ден

Ангел Заберски трио избра зала 6 на НДК, за да представи третия си албум от поредицата „Like Jazz”, в която срещат класиката с джаза . На 6 октомври от 18 и 20 ч. почитателите на популярното трио ще могат да се насладят на официалната премиера на новия му албум, както и да бъдат първите, които ще го притежават с автограф от тримата..

публикувано на 05.10.21 в 18:32

Мелопеите на Микус

Когато Щефан Микус дойде на „Джаzz+ фествал“ преди 15 години, неговата музика бе приета като поредното изражение на плюсовете в джаза. За щастие, сега световната музика се е променила отчасти в тази посока - събирането на звучности отвсякъде в едно цяло. Микус събира инструменти от цял свят и ги кара доста често да звучат заедно за пръв път...

публикувано на 03.10.21 в 15:25
Димитър Льолев квинтет

Диаспора джаз

Както всяка година, доайенът на българската джаз-критика Владо Гаджев обобщава джазовото лято, събрало във Варна музиканти от близо и далеч. Тази година стигаме до 30-ото му издание (с две години "батко" на нашето предаване). Както в повечето европейски фестивали, американското участие е сведено до минимум, за сметка на местното, но... Нашенското местно..

публикувано на 01.10.21 в 10:25