Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплатите в IT сектора ще продължат да растат, дори по-стремглаво

Нужни са повече възможности за стажантска работа, за да се покрие нуждата от кадри

Снимка: архив

Заплатите в IT сектора растат с по 10-12% годишно. Може би първата година от Covid пандемията е имало застой. Очакванията са възнагражденията в тази област през следващите 5 години да растат още по-стремглаво, и то заради падналите граници.

Това мнение изрази през Радио София Георги Иванов - основател и изпълнителен директор на Noble Hire - платформа за търсене и наемане на специалисти конкретно в IT сектора.

Знае се, че кадрите не достигат. Това се дължи не само на познатите от години играчи, но и на нови фирми, навлезли в тази област. На международни компании им излиза доста по-изгодно да преместят свои центрове или представителства в държави като България.

„Работим с над 150 компании, в обявите обикновено се търсят специалисти с поне 3-годишен опит“, допълни Иванов. Според него не е достатъчно да завършиш специалност във вуз или компютърна академия, трябва да развиваш самостоятелно проекти, за да можеш да изпъкнеш при кандидатстване за работа.

По думите на експерта през последните години може би 100 000 души са завършили IT академии, но от тях едва повече от 5000 са успели да се внедрят на пазара на труда. За да се помогне на останалите трябва да се отворят повече възможности за стажантска работа, смята Иванов.

Снимка: thecreators.bg

Той изтъкна, за да се реализираш като IT специалист, трябва да имаш аналитично мислене, да работиш в екип, да имаш добра организация на времето, да умееш да се изразяваш и устно, и писмено. Сред мотивацията на младите хора да се насочат към тези професии, освен заплатата, е и възможността да си креативен, да създадеш нещо „от нулата“. Всяка апликация в телефона ни е възможност за бизнес и решаване на проблем.

Иванов разказа и за нова платформа за дарения Подкрепи.бг, която ще е готова до 2 месеца и в нея всичко ще бъде прозрачно като дейност. Платформата се разработва от 30-40 души на доброволен принцип.

Чуйте разговора с Георги Иванов.

  • Днес е рожден ден на Джон Атанасов (1903 г.) и професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика в България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи от 4 страни се трудят и обучават в радомирското с. Долни Раковец

Младежи с интелектуални затруднения и доброволци от 4 държави се включват в 10-дневните занимания и обучения по програмата "Да работим заедно" в радомирското село Долни Раковец. Началото е от 5 август. Участниците са от България, Турция, Хърватска и Литва, а проекта на Фондация „За Утре“ по младежки обмен е финансиран от ЕС по програма..

публикувано на 25.07.24 в 09:13

Слънчево, тук-там валежи, до 27° в София

Днес се очаква развитие та купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на места интензивни, валежи от дъжд, гръмотевични бури и градушки. В западните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, с него ще прониква хладен въздух и температурите ще започнат да се понижават – максималните..

публикувано на 25.07.24 в 07:20

В УНСС 2 магистърски специалности ще осигуряват и диплома от шотландския Abertay University

„Духът прави силата“ – такова е мотото на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, а стартът на тазгодишния академичен сезон е на път да надмине очакванията за магистърски програми във висшето учебно заведение. Кандидат-студентите вече ще могат да избират между 2 възможности за изучаване на дуална магистърска програма в..

публикувано на 24.07.24 в 17:19

Връщане на стари законови текстове може да превърнат София в протестен къмпинг

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване . Въпреки че преди 6 години, когато тя се дискутираше и бяха отправени над 600 отрицателни становища, а по време на кабинета „Денков“ се изготви нов вариант, сега отново се планира да се..

публикувано на 24.07.24 в 16:30
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата за ревизия смяната на шефове на 6 общински дружества

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:13
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Ненчев може да стане временно управляващ, но преди това трябва да бъде назначен като дипломат

" България трябва максимално бързо да изпрати в Украйна свой извънреден и пълномощен посланик с всичките нужни професионални и политически качества , за да представя страната ни там. Тази страна води война, ние ежедневно изразяваме солидарност с нея, а нямаме в Киев свой постоянен представител на най-високо равнище. Фактът, че вече 2 години..

публикувано на 24.07.24 в 15:20
Стефан Марков представи

Книга дава насоки в разбирането на сложните алгоритми на заблудата

В предаването "Радиокафе“ разговаряме с автора Стефан Марков, за книгата му  “Алгоритми на заблудата. Фалшива информация и социални мрежи в епохата на постистина“ .  Книга, която разобличава псевдонауката и е пътеводител за критично мислещите в днешната сложна и тревожна обстановка.  В свят, изпълнен с лъжи и заблуди, ангажиментът ни към истината..

публикувано на 24.07.24 в 14:30